mandag 6. september 2010

I serien voksne fedre klatrer vanskelige ruter: Klaus Øiseth går ny hard rute på Lier

For oss som har fulgt Klaus Øiseths kamp rimelig tett på noen besøk på Lier for å få gå Direkterekyl, er det veldig hyggelig at han gikk ruta lørdag. Det var vel første dag etter sommeren med nær optimale forhold.

Den er forøvrig godt presentert på Steepstone, Norges første digitale nyhets- og klatreforum.

Direkterekyl er en ny linje som går toppen på Rekyl, gått av Robert Caspersen i midten av 2000-tallet, og starten er direkteversjon av Pil og Bue, som Klaus har gått før. Selv om det høres forvrirrende, så er det en flott linje (selv om et chippet tak i starten, fra gamle dager pre-Klaus tid, skjemmer linja.) Den kan gås uten.

Starten alene er 8a+. Toppen ble først gradert 8a, men som det står Steepstone er det felles enighet fra alle som har kommet etter at den er minst 8a+. Spørsmålet er hva summen er. Det er ihvertfall 8b+, og jeg tror i likhet med Steepstone-Pål at det sannsynligvis er en 8c - basert på hvor mye lengre tid Klaus brukte på denne linja sammenlignet med andre.

Klaus kalles ikke Super-Klaus uten grunn. Med to barn og full jobb er det imponerende å klatre så solid over mange år. Når han i tillegg er en supersolid langrennsløper høyt opp på mange turrenn, så er det ikke vanskelig å være imponert.

9 kommentarer:

  1. Det virker på omtalen av Rekyl både her og på Steepstone at det er gjengs enighet blant bestigere om at ruta er feilgradert. Om det bare er førstebestiger som mener at ruta er 8a, hvorfor blir den da ikke oppgradert? Om det hadde vært motsatt hadde vel ruta stått i 7c+ forlengst. Er det respekten for førstebestiger som hersker? Eller er frykten for gradsinflasjonen for stor i dette tilfellet?

    SvarSlett
  2. Litt rart at alle har så sterke meninger om graden på en rute de ikke har prøvd, og hevder den holder en grad de heller aldri har testet. Tiden man bruker kan jo bero på så mangt – trenger kanskje ikke engang nevne at han har jobbet på en svært forholdsavhengig rute midt på sommeren. Det andre er jo at Caspersen og Øyseth som har satt "lave" grader faktisk er de med mest kjennskap til ruta.

    SvarSlett
  3. Beklager sent svar på første. Trodde jeg hadde svart, men datatull hindret postingen. Det er god stil å første endre på graden når man har gått den selv, og det er ikke så lett å gjøre det på denne ruta. Naboruta Pil og Bue har en diskusjon om den burde opp til 9-, men meningene er delte. På samme vis er det andre 9- på feltet hvor ihvertfall jeg tenker at de er mye lettere enn de fleste 9- ruter, uten at det har blitt nedgradert så veldig av den grunn. Jeg syns kanskje ikke det er så veldig viktig om en rute skal opp eller ned en grad.

    Til anonym 2: Vi er vel flere som har prøvd, uten å få det til. Det er vel heller ingen som er skråsikre på noe som helst, det er vel mer som en hyllest til innsatsen til Øiseth at graderingen er lansert.
    Ellers er det flere graderinger på Lier som bærer litt preg av om de er førstebesteget på varme eller kalde dager.

    SvarSlett
  4. Er det fler enn meg som himler litt oppgitt på øynene når dette småbarnsfar-våset setter igang? Gang på gang. Unger og bestefedre går 8b+ idag. Er det da virkelig et under at sterke klatrere med 20 års erfaring klarer dette - til tross for at dama har trøkka ut et par unger? Er det det?

    SvarSlett
  5. "oppgitt med øynene"
    Faen

    SvarSlett
  6. Der våknet du ja. Det mest oppsiktsvekkende er at det er så få klatrere uten noen som helst form for tidkrevende familiære forpliktelser som klatrer på et anstendig hardt nivå (8b+) . Ta bort småbarnsfedrene og noen sterke tenåringer og Magnus og Stian, så er det ikke mye å skryte av. Tiltross for at man altså har all verdens tid, i motsetning til litt slitne småbarnsforeldre.

    SvarSlett
  7. Det er jo ikke slik at vi som ikke har barn har all tid i verden å bruke på å henge på cragget. Det skal jo pules og drikkes også.

    Selv synes jeg det er mer oppsiktsvekkende at folk gidder å klatre på fransk åttertall i Oslo i det hele tatt, når man vet hva slags karakter disse rutene får på vertikal granitt. Hvorvidt det er positivt eller bare trist at det faktisk skjer har jeg enda ikke klart å bestemme meg for.

    Hadde vi hatt kalkstein i Oslo så hadde nok nivået sett noe anderledes ut. Jeg mener, det krever jo en LITT spesiell personlighet å prioritere å henge 2-3 år på de tynneste fittelistene rundt Oslo og omegn.

    Dessuten har dere jo kontantstøtta og barnetrygd, for faen!

    SvarSlett
  8. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  9. Ser det er et par kommentarer som lever opp til utsagnet "Excuses are like assholes, everybody got them and they all stinks".
    Og å skylde på manglende kalkstein? Mener å ha fått referert kommentaren fra en anonym østlending på en kjent fransk kalksteinsklippe: "Det er under min verdighet å henge på 6b. Fir meg ned."

    SvarSlett