mandag 1. mai 2017

Paula Voldner går usikret 8+ rute i Bohuslän




Paula Voldner har gått Minaret (grad 8+) på Häller på egne sikringer. Det gjør hun som andre norske klatrer etter Martin Skaar Olslund (hvis jeg ikke husker helt feil) og som første kvinne.

Minaret er en hard 8+ rute som isolert sett er greit sikret i det tunge toppcruxet, men opp til cruxet er det ti meter usikret klatring opp fra en hylle på omtrent grad 8-. Faller man der, så kan det hende man faller trygt utenfor hylla som ruta starter fra. Men helt sikker er man ikke.

Paula har dermed markert seg som kanskje en av verdens bedre kvinnelige klatrere på egne sikringer, ikke bare i vanskelighetsgrad med Electric Avenue på grad hard 9- eller opp mot 9-/9 på egne sikringer, onsight opp til grad 8 på egne sikringer, og nå med Minaret som også er gradert svært høyt i det som kan oppsummeres som utsatthet. Målt i det engelske systemet, så står den i E8, og det er svært få kvinner som har presset høyere grader enn det (her kan jeg tåle å bli korrigert). Men hun er ikke alene om å ha gått E8, som er gått flere ganger de siste ti årene.

Minaret ble førstebesteget av den legendariske Rikard Ekehed, som gikk harde og utsatte ruter på egne sikringer da få andre gjorde det, og den ble andrebesteget av engelske Neil Gresham, som har den på listen av sine fineste bestigninger, og den er kanskje gått oppimot ti ganger, blant annet annet Will Standhope sist uke. Han er en av de beste amerikanske klatrerne på naturlige sikringer (og han klarte i motsetning til Paula ikke å lede Electric avenue - men han hadde selvsagt litt mer tidspress).




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar