fredag 30. november 2012

Hannah Midtbø rangeres på 6. plass på 8a-ranking

Hannah Midtbø seiler opp på 6. plass av de kvinnelige klatrerne som har scorecard på 8a.nu etter at hun har lagt inn gårsdagens imponerende bestiging av 8c+ i Santa Linya.

Med tre 8c i tillegg, og en 8b+, så er hun i verdenstoppen når det gjelder å gå harde ruter.

Her er det hun skriver om gårsdagens rute:
Last season when I first tried this route I just remember getting so much spank, every individual move felt so hard... Very cool to feel progression and see how the body adapts after working it... and then actually sending it, feels soo good:) amazing route, one of the best in Santa Linya. A real joy to climb

Maria Davies Sandbu ligger forøvrig på 8. plass på den samme listen, med sin sterke 8c-bestigning i fjor. Listen toppes av Sasha DiGulian fra USA.

torsdag 29. november 2012

Novena grad på Hannah Midtbø: 8c+ i Spania

Hannah Midtbø gratuleres med rette for å bli første norske og nordiske kvinne til å gå den magiske graden 8c+. Hun har ifølge facebook-gratulasjoner gått La Novena Puerta i Santa Linya i Spania, som er gradert 8c+.  (Okei, jeg innrømmer at kildegrunnlaget er litt tynt, men satser på at det er gode kilder. ). Oppdatert: Storebror Magnus bekrefter nå bestigningen på facebook, så da er det vel greit.
Det var denne ruten 22-åringen Hannah jobbet mye på i vinter og sommer, etter å vært den første kvinne i norden som gikk 8c sist vinter. Til sammen gikk hun tre 8c-ruter sist sesong i dette området.

Oppdatert: Norsk klatring følger kjapt etter med sin beskrivelse. Og her skriver også 27crags om bestigningen

Her beskriver hun forsøkene på å gå ruta tidligere i år, på bloggen sin.

Det finnes ingen lett tilgjengelig oversikt som jeg kjenner til, men et kjapt søk tilsier at det ikke er mer enn et dusin kvinner, eller kanskje noe mer, som har gått graden. Den mest oppsiktsvekkende i år var da graden ble gått av det japansk/amerikanske supertalentet Ashima Shiraisi (11 år) tidligere i høst.

Selv om 8c+ graden nå bare er et skritt på klatreskalaen, og det er til og med gått onsight, så var det lenge selve inkarnasjonen av ruter som bare noen av verdens beste klatrere klarte på 90-tallet., Siden har det skjedd mye med både klatrestandaren og kanskje også graderingene, ihvertfall har det kommet flere pumpende ruter som gås av flere enn de rent styrkebaserte. Det er vel bare storebor Magnus og vel også Sindre Sæther som har klatret så hardt eller hardere på etablerte ruter av norske menn (Hvis jeg ikke husker helt feil)

Oppdatert: Her er saken omtalt i Bergensavisen forresten

onsdag 28. november 2012

Landslagstrener Stian Christophersens beste råd mot tennisalbue til engelske klatrere

Her er en artikkel fra Rockclimbing UK hvor fysioterapeut og klatrelandslagets trener Stian Christophersen skriver om tennisalbue og hvordan skaden kan behandles.

Stian har forøvrig bra form selv, og avsluttet landslagets besøk til Kranj etter verdenscupen med å klatre grad 9 i Misja Pec

tirsdag 27. november 2012

Derfor ga Tina Johnsen Hafsaas gullmedaljen sin til en konkurrent:

Tina vant årets siste europeiske ungdomscup, selv om hun ikke kom høyest på finaleruta. Her i blogginnlegget forklarer hun hvorfor hun ga bort medaljen sin til sin slovenske konkurrent som slo henne i kvalikken. Og hun skriver om hvordan det var å vinne ungdomscupen bare ett år etter den stygge albueskaden.

mandag 26. november 2012

Den utrolige historien om hvordan doktor Sudha Shahi reddet Bjørn Myrer Lund

NRK Dagsrevyen hadde tidligere i høst en reportasje som nå ligger på You Tube, og som virkelig fortjener å bli husket videre. Den forteller hvordan den norske Everest-ekspedisjonen i 1986 endte opp med å betale for legeutdannelsen til datteren til sjåføren på ekspedisjonen. For på Dragnag-Ri ekspedisjonen ti år senere forteller hun dem at hun drømmer om å bli lege, og Bjørn Myrer Lund og de andre på ekspedisjonen forteller faren at de vil betale for utdannelsen hennes. Og så er det selvsagt det helt spesielle skjer, at det er den samme ferdig utdannede legen Sudha Shahi som er med på å redde Bjørn Myrer Lund etter rasulykken i våres som skadet ham alvorlig.

Men se heller den gode reportasjen fra Dagsrevyen

søndag 25. november 2012

Tina Johnsen Hafsaas vant finalen i Europeiske ungdomscup og vant sammenlagt

Tina vant dagens finale i juniorklassen, og sikret en klar sammenlagtseier i den europeiske ungdomcupen. Hun er den andre norske som har gjort det etter Magnus Midtbø.
Hun ble nummer en i dagens finale i Kranj, etter at hun først fikk en andreplass. Den som først ble rangert som vinner, er nå dømt til femteplass.

Hun fikk dermed en bra sesongavslutning med seier her, seier i NM, seier i Nordisk og 4. plass i Junior-EM. Totalt har hun hatt tre førsteplasser og et par andreplasser i ungdomscupen.

6.plass til Jakob Heber Norum i siste European Youth Cup

Jakob fikk årets beste plassering i eldre gutter-klassen i den siste konkurransen i Kranj. Han lå på fjerde etter kvalikken, men ble stoppet på samme sted som fem andre i finalen og endte på sjetteplass. Tidligere i år har han fått to syvendeplasser i det første året i eldre gutter. Ifjor hentet han inn en pallplass eller to i yngre gutter.  Jakob konkurrerte på den samme veggen som i verdenscupen for en uke siden.

Svenske Hannes Puman fortsetter å gjøre det bra i yngre gutter, og fikk andreplass i dagens finale.

onsdag 21. november 2012

To klatrere forsker på ekstremsportutøvere og risikosøking

Klatrerne Tommy Langseth og Audun Hetland har fra hvert sitt faglige ståsted forsket på hvorfor ekstremsportutøvere oppsøker farlige situasjoner. Er det prestisje i miljøet eller mestringsfølelse? Der skiller de lag.

Her er en artikkel fra forskning.no som presenterer de to forskerne og konklusjonene deres.

Tommy er fra Rogaland, men har mest klatret i Telemark hvor han har studert og er nå stipendiat på idrettshøgskolen. Her er en faglig presentasjon.

Audun Hetland vil være kjent for klatrere for blant annet den imponerende førstebestignngen som ble gjort på Baffin i 2007.
Han har også vunnet en formidlingspris

tirsdag 20. november 2012

Barnebok om Topptur på Blånebba

Klatringens mest kreative tvillinger har laget boka du ikke hadde ventet deg: Barnebok om Topptur på Blånebba, som utgis av Fri Flyt forlag.
Kjetil og Marius Grimsæth fortsetter dermed å vise fram sine imponerende multitalenter.
For mange er de kjent for sine klatreferdigheter og imponerende turdrive.
For mange er de elsket for sin utrolige blogg.
Og i mange år har de  bidratt med historier, tegninger og mye annet fint.
Og nå altså bok.
Konsept:
«Gladgutten, Henky og Dag the Dog er på hyttetur i fjellet.
Ute er det vinter og masse snø. De skal på skitur. Topptur!


Klatre kan de også.
Jo Nesbø. Pass deg.

(og bare for å være ryddig: Jeg sitter sammen med Kjetil i redaksjonen for å lage Tidsskrift for norsk alpinklatring, som utgis av Norsk Tindeklub. Men ut over det kjenner vi hverandre ikke privat)

Magnus Midtbø feirer tredjeplassen med 8c-avslutningen

Magnus Midtbø klatret grad 8c på klippen Misja Pec i Slovenia rett etter at verdenscup-festen er over. "Worst hangover ever" er hans korte kommentar på scorecardet sitt på 8a,nu til bestigningen av Talk is cheap. Magnus tok som kjent tredjeplass i verdenscupavslutningen.

John Henry Nilssen viste også at semifinaleplassen ikke var ufortjent med å flashe grad 8a eller 8a+ og onsigthe 7c+ på den samme kjente klippen i Slovenia

Ny 8c fra "Perchereiser" i Flatanger

I all stillhat har Flatangerhula fått enda en hard rute. Jochen Perchmann har førstebesteget ruta Crack the Back i september. Her er beskrivelsen:
"The most amazing line I bolted&climbed so far.To bolt this nice roof-power problem I had to bolt up the route to the left bottom up first ("Aurora Borealis", 7b+ first done by Miriam Schulz), place an anchor for both routes so that I could start bolting "Crack the Back" from top to bottom.
Not sure about the grade but, for me, it feels quite similar to Raubritter."

Her er en video hvor Perchmann perser med førstebestigning av ruta i Flatanger.

Jeg må innrømme at med navnet Jochen Perchmann så trodde jeg det var en tulleprofil, noe mange klatrere som har fulgt de mer eller mindre alvorlige sidene av norsk klatring i noen år vil forstå.
Persereiser er jo også et norsk begrep, men Flatanger er neppe den beste destinasjonen for de som vil ha sol, varme og billige turer og grader.

Og lurer du på hvor hardt han har klatret:  En video hvor han klatrer 8c+.


søndag 18. november 2012

Magnus på pallen i verdenscupen

Magnus Midtbø endte på en tredjeplass i årets siste verdenscup. Han lå på femte etter semifinalen, men avanserte i finalen. Og han var bare ett flytt unna sølvet.

Her ligger finalen ute på You Tube, Magnus starter omtrent på 27 minutter.

Dermed avslutter Magnus sesongen med sin andre pallplass i verdenscupen, den første kom i Chamonix ifjor sommer.
Jeg tror det innebærer at han tar en syvendeplass samlet i verdenscupen, men vet ikke om alle beregningene er gjort for en slik plassering.
Magnus har hatt fem plassering mellom femte og tredje plass i årets verdenscup.

lørdag 17. november 2012

Magnus på 5. plass før finalen

Magnus fortsetter å imponere, og kom på femteplass i semifinalen i verdenscupen. Som flere ganger før, så er han bare et par tak unna de aller, aller beste. Tre av de foran ham er gjengangere øverst på pallen.

John Henry Nilssen var uheldig med sin lesing av ruta, og falt tidlig. Han ble 25. i semifinalen. Erik Grandelius kom på plassen før.

Finalen starter kl. 16 søndag og streames på ifsc.tv

For første gang: To norske menn i en semifinale i verdenscupen

John Henry Nilssen kapret den siste semifinaleplassen i verdenscupen i Kranj. Magnus Midtbø ligger på delt 1. plass med tretten andre som toppet begge rutene. For første gang får Magnus følge av en landsmann i semifinalen.

To plasser foran John Henry ligger også Erik Grandelius fra Sverige, kjent fra mange harde bestigninger i Norge og Sverige, som også er i sin første verdenscup-semi.

Kvinnenes kvalikk med Tina og Maria som deltakere starter to. Mennenes semi starter åtte i kveld.
Sendingen streames her.

80-talls klatrehelten Edlinger meldt død

Fransk klatring store stjerne på 80-tallet Patrick Edlinger er meldt død i en alder av 52 år. Han nevnes her fordi han gjorde klatring mer kjent enn noen andre for nordmenn gjennom sin spektakulære soloklatrefilm som ble vist for en generasjon siden. "Med livet i hendene" heter den, og for de som ønsker et gjensyn så ligger den selvsagt på You Tube. Det er knapt noen norsk klatrer som ikke er blitt spurt om denne klatreren og filmen, som ble tatt opp på på 80-tallets store klatremøteplasser Bouox og Calanques i Provence.

fredag 16. november 2012

Fem norske i sesongens siste verdenscup.

Med fem deltakere i en verdenscup tror jeg aldri det har vært flere norske klatrere med i en slik konkurranse.

Magnus Midtbø ligger på 8. plass sammenlagt i verdenscupen før årets siste konkurranse i Kranj i Slovenia lørdag og søndag. Han har allerede to fjerdeplasser og to femteplasser, men også tre konkurranser utenfor finalen og en han ikke deltok i.
Tina Johnasen Hafsaas kommer også fra en fersk NM-seier, og vil vel primært ha som mål å etablere seg i semifinalen. Som 18-åring er hun uansett blant de yngre deltakerne på det nivået.

Maria Davies Sandbu deltar i konkurransen. Hun kom til semifinalen og en imponerende 17. plass for et år siden på den samme veggen. Hun er blitt heltidsstudent, og det er spennende om hun klarer å beholde den imponerende rute- og konkurranseformen fra sist høst og i vinter da hun ble den andre norske kvinnen til å klatre 8c.

Det er to landslagsklatere til med i konkurransen som også kommer rett fra et NM hvor ikke alt gikk etter planen.

Jakob Heber Norum er med i en av sine første seniorkonkurranser, og har sikkert lyst på en bedre opplevelse enn i den andre kvalikkruten i NM, hvor han falt av første flytt. Shit happens, også for landslagsklatrere. John Henry Nilssen var den eneste ved siden av Magnus Midtbø som faktisk klarte den vanskelige kvalikkruta i NM av grad 9-, men traff ikke på det buldrede flyttet som stoppet alle unntatt to NM-finalister.

Det internasjonale sportsklatreforbundet er blitt flinke og streamer hele greia fra 8.45 lokal tid.

mandag 12. november 2012

Magnus Midtbø: Hvordan få flere til å stille i NM?

Magnus Midtbø vant NM i helgen, og skriver på bloggen sin at flere av de beste burde stille. Han er imponert over tobarnsfar Jan Eivind Danielsens andreplass, men mener konkurransen burde tiltrukket seg enda flere av de gode klatrerne der ute.

søndag 11. november 2012

Magnus og Tina vant NM (igjen). Og sølvsjokk.

Magnus Midtbø overbeviste stort da han toppet finaleruten på NM i Stavanger. Tina Johnsen Hafsaas vant like overbevisende sin finalerute, selv om hun ikke kom helt til topps. Men den store overraskelsen var Jan Eivind Danielsen, som var den eneste etter Magnus som klarte å holde igjen på en vanskelig catch. Som småbarnsfar i 40 årene med tre turer på tau i år var det overraskende for ham selv og andre, og det var bedre enn han noensinne klarte som aktiv konkurranseklatrer for omlag ti år siden. Ruteskruerne skal nok ha litt av æren for det resultatet.

John Henry Nilssen ble nummer tre, og han falt på det samme stoppflyttet som tok knekken på resten av herrefinalen. Det ene flytet stoppet seks av finalistene. Jan Eivind Danelsen var den første av finalistene som klarte å holde fast i et tak etter dette cruxet. Så han bekreftet sitt sterke og litt overraskende resultat fra kvalikken.

Kvalifiseringen ga noen uventede finaleresultater, men det var også en ganske vertikal og cruxete andre kvalfiseringsrute som stoppet de forventede finalistene Jakob Heber Norum og Tarjei Hamre. Til gjengjeld gikk den lokale småbarnsfaren og buldreren Jan Eivind Danielsen inn på en overraskende tredjeplass etter kvalikken, mange år etter at han sluttet å konkurrere aktivt.

For kvinnene var det også et cruxflytt litt lengre opp i ruten som stoppet de tre nest-beste deltakerne. Bare Tina kom forbi dette punktet som stoppet Maria Davies Sandbu, Ragnhild Eriksrud og Anine Eriksen.

Her er juniorvinnerne i NM

Den største dramatikken kom i klassen yngre jenter, hvor tre jenter toppet finaleruta. Det ble superfinale mellom Martine Limstrand fra Bodø og Bergljot Jullumstrø Hansen fra Trondheim, som Martine vant.

I yngre gutter ble det et rent Trondheimsoppgjør mellom Martiunius Hals Skar vinner foran Jon Pål Hamre, kanskje litt overraskende på bakgrunn av tidligere resultater.

Jorunn Rennan fra Gjøvik vant klassen eldre jenter.Det var den minste klassen i konkurransen.

Henrik Farstad fra Narvik vant eldre gutter, mens han bare var nummer 6 etter kvalikken. Isak Ekstrøm Sørensen fra Save, det vil si Tønsberg-området, tok en overraskende andreplass foran de to favorittene Herman Nesse og Brage Birkelund Olsen.

torsdag 8. november 2012

NM sendes live i helga

På stavangerkanalen TV Vest. Finalene er søndag fra 10 for juniorene og fra 14 for seniorene.

Klatrer innrømmer avengighet

Hei. Jeg heter Lars. Jeg er avhengig av å trene. Slik åpner innlegget fra klatrer og Vårt Land-journalist Lars Gilberg som stod i Vårt Land og på avleggeren Verdidebatt.no. Lars er en av journalistene som klatrer mye, og er blant annet kjent for alle som besøjer klippene i Thailand før jul. Han har klatret fra ruter opp til 9- i Thailand.

Favorittene og duellene til helgens NM

Påmeldingsfristen til NM i Stavanger gikk ut i går, og selv om påmeldingslisten ikke nødvendigvis er komplett ennå, så ser det ut til å bli en spennende konkurranse med de fleste av de beste. Totalt er det 72 påmeldte.

I kvinneklassen står det mellom Tina Johnsen Hafsaas, med en fersk fjerdeplass i Junior-EM og Maria Davies Sandbu, som så sent som et år siden hadde gode verdenscupresultater og har ledet 8c i Spania. Det kan også bli spennende å se om Anine Eriksen klarer å omsette sine gode 9- bestigninger til konkurranseklatring.

I herreklassen er Magnus Midtbø den åpenbare favoritten. Han deltar i denne konkurransen mellom 5. plassen i verdenscupen i Japan og den siste verdenscupen i Kranj senere i november. Så blir John Henry Nilssen og Jakob Heber Norum de mest aktuelle pallkandidatene. 16 deltakere gjør at herrer senior er den største klassen.

Flere av de beste juniorene deltar i seniorklassen, så det er en ganske åpen konkurranse i kategorien eldre gutter. Brage Birkelund Olsen vant den siste norgescupen i klassen for et par uker siden, men da deltok ikke Henrik Farstad. Eldre jenter er jeg usikker på, men Jorunn Rennan fra Gjøvik kan være den sterkeste kandidaten.

I den yngste klassen er det to favoritter.
Martine Limstrand fra Bodø stiller opp i yngre junior, kommer rett fra den europeiske ungdomscupen og er nordisk buldremester, og vil nok dominere den like mye som ifjor.
I yngre gutter er favoritten Jon Pål Hamre fra Trondheim. Han vant sist norgescup, og deltok i Europeiske ungdomscupen sist helg. Jonas Reinertsen fra BRV er den lokale kandidaten til en topplassering.


søndag 4. november 2012

Tina Johnsen Hafsaas 4. plass i Junior-EM

Tina kom en plass høyere opp i finalen enn i kvalikken, og plasserte seg rett bak to av verdens beste konkurranseklatrere og den nest beste franske klatreren for øyeblikket. Dermed ble det en sterk fjerdeplass i juniorklassen for Tina Johnsen Hafsaas. Vinneren ble østerrikske Magdalena Röck, som er fast inventar i verdenscupfinalene for seniorene og har et veldig passende klatrenavn på et vis.

De andre norske plasserte seg et stykke ned på resultatlistene.
Eldre gutter:
Jakob Heber Norum 24. plass
Endre Evensen 34.
Yngre gutter:
Jon Pål Hamre 30. plass.
Yngre jenter:
Martine Limstrand 34. plass

lørdag 3. november 2012

Tina på 5. plass etter kvalikk i Junior-EM

Hun klatrer svært bra mot noen av de beste konkurranseklatrerne i Europa, og ligger bra an til finaleplass.
De andre norske kom ett stykke ned på listene. Mer detaljer følger.

torsdag 1. november 2012

Fem norske til Junior-EM

Konkurransen starter i morgen, og her er hjemmesiden til de franske arrangørene.

Tina Johnsen Hafsaas er finalekandidat i juniorklassen, og kan kjempe om en pallplass. Men hun møter noen av verdens beste konkurranseklatrere fra Østerrike og Frankrike som til vanlig ikke stiller i den europeiske ungdomscupen hvor Tina leder.

Jakob Heber Norum kan kjempe om finaleplass i den eldste gutteklassen, men konkurransen i denne klassen er langt hardere enn i Junior-VM i fjor hvor han overrasket alle med en knallsterk fjerdeplass i klassen yngre gutter.

I samme klasse stiller Endre Sandø Evensen fra Bergen.
Jon Pål Hamre fra Trondheim og Martine Limstrand fra Bodø stiller i den yngste klassen. Det blir spennende å se hvordan de kan hevde seg, kanskje særlig for Martine Limstrand som vant nordisk mesterskap i buldring i sin klasse.


Fra Sverige ville Hannes Puman vært en mulig vinnerkandidat i den yngste gutteklassen, men han har ifølge 8A.nu skadet seg og det er ikke sikkert han kan stille.

Her kommer det streaming fra konkurransen.