tirsdag 30. april 2013

Video: Fasadeklatring på glassflate




Her er en fersk video av fasadeklatring opp Labsenteret på St. Olavs sykehus i Trondheim.
Klatrer ukjent, men fin glassfasade da.

mandag 29. april 2013

Sjekk denne videoen av 9- i havgapet (Sunnmøres første)

Tommy Skeide har gått det som ifølge rapportene er Sunnmøres første 9-. Her er en video. Livslinja er en kort rute på en stein ganske langt ut i havgapet, på Flø i Ulstein. Tommy er fra Ulsteinvik (stemmer ikke det?), og har klatret mye fint opp gjennom årene.

Her er forøvrig en annen fin video han har lagt ut, fra det bratte feltet Daudmannshellaren utenfor Ålesund.Ser bra ut. Og her er en fører for det. 

lørdag 27. april 2013

Thilo Schröter buldrer 8A

17 år gamle (tror jeg da) Thilo Schröter følger opp sin ferske seier i junior-nordisk i buldring sist helg med å buldre sin første grad 8A lørdag. Villmark heter bulderen bak Hellerud i Østmarka som Oslogutten gikk lørdag. Ifjor gikk han Fortapte barns by, en flott 7C+ like i nærheten. 

Therese Johansen i semifinalen. Live i dag



Her kan du se reprise av gårsdagens kvalfisering. Therese dukker opp etter to timer, uten at jeg har sett så nøye etter Tina der.

Therese Johansen kom på syvendeplass i den ene av de to kvalifiseringsgruppene  verdenscupen fredag. Men ut fra resultatlisten, var hun en av totalt åtte som toppet fem problemer, og dermed så ligger hun bra an til å kjempe om finaleplass i dag. Lørdag 12.30 starter semifinalen i Kitzbuehel. Den kan følges direkte på video på ifsc sin hjemmeside.
Tina Johnsen Hafsaas ble nummer 21 i sin gruppe. Det ble også svenske Anja Hodann i samme gruppe som Therese. 

fredag 26. april 2013

Ny verdenscup for Tina og Therese starter fredag

Fredag kan du følge Therese Johansen og  Tina Johnsen Hafsaas i kvalikken direkte fra verdenscupen i Kitzbuehel.. Jeg tror det er første gang på en god stund at to norske kvinner stiller i verdenscupen. Sammen med dem er svenske Anja Hodann, som gjør et comeback et par barn etter at hun vel ble den første i en verdenscupfinale for noen år siden.
Kvinnene starter 16. Herrene starter 10.

mandag 22. april 2013

Telemarks første 8b+ fra Joakim Louis Sæther

Joakim Louis Sæther har førstebesteget et prosjekt på Reskjem med navnet King Kong, og som har fått graden 8b+. Det tror jeg er Telemarks hardeste rute. Reskjem ligger mellom Notodden og Bø, og har flere harde ruter opp til 8b allerede.

For de som vil teste ut rutene og bulderne rundt Bø, så er Ballesteinfestivalen 10-12. mai en god anledning. Bø har mye fin klatring på en håndfull felt, blant annet noen av landets første åttere og 8+, signert Øyvind Moss. Kommer tilbake med mer info om Ballesteinfestivalen.


Herfra og ut er det ren nerding, men bare for å be om innspill:
Dermed tynnes det ut med fylker som mangler denne graden. Nå er jeg på tynn is, men jeg tror disse fylkene har denne graden: Akershus, Buskerud, Vestfold, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør Trøndelag og Nord Trøndelag og Troms.
Usikker:
Østfold
Oslo
Aust Agder
Nordland
Finnmark.
Hedemark
Oppland.
Her mangler jeg sikkert info, så fyll inn om mulig.


søndag 21. april 2013

Tre norske gull i junior-nordisk i buldring

Norge vant tre gull, og Tina var suveren i kvinnenes juniorfinale, og tok sin niende tittel som nordisk mester. Danmark vant de to yngste klassene og Finland den eldste juniorklassen for gutta.
Tina flashet tre problemer, og var den eneste som klarte tre.
Thilo Schröter vant den kanskje mest spennende duellen i den harde mellomste juniorklassen, da han slo Jakob Heber Norum, som igjen kom foran svenskenes superklaterer Hannes Puman, som jo ble nummer to i Junior-VM i tauklatring før jul og slo seniorklassen i norgescupen for et par uker siden. Alle tre klarte to buldre og tre bonustak, men Thilo gikk begge sine buldre i første forsøk.
På samme vis vant Marte Håkenstad-Bråten foran Sveriges Kaisa Rosen i den mellomste jenteklassen. Begge klarte tre buldre, og tre bonustak, men Marte brukte et par forsøk mindre.

To dansker vant de yngste klassene. Primula Aalund fra Danmark var den eneste som klarte to buldre, mens Bergljot Jullumstrø Hansen ble nummer to, rett foran Annika Korsgaard fra Danmark  og så Lisa-Marie Kvandahl. Danskene tok også gull og bronsje i den yngste gutteklassen, med Kristoffer Klev på sølv.Også her ble det skrudd så harde finalebuldre at bare vinneren klarte to.
Finske Sami Happonen vant juniorklassen for gutta, fulgt av Endre Sandø Evensen.

Dermed ble de norske klatrerne beste nasjon på hjemmebane.
Norge: 3 gull, 2 sølv,
Danmark: 2 gull, 2 bronsje
Finland: 1 gull, 1 bronsje
Sverige: 1 sølv, 1 bronsje



lørdag 20. april 2013

Tina klareste norske favoritt i junior nordisk i buldring etter kvalikken

Tina Hafsaas Johnsen flashet alle åtte kvalik-problemene på første dag i nordisk mesterskap i buldring for juniorer i Lillehammer. Hun var den klareste vinnerkandidatene i de totalt seks klassene de konkurreres i. Katrin Amman klarte tre færre buldre.

Kaisa Rosen fra Sverige er en like klar kandidat i Youth A for kvinner, de fra 16 til 18 år. Hun leder foran Marte Håkenstad-Bråten, fra Lillehammer, som tidligere har markert seg på Veko-konkurransen på Voss når hun ikke går på ski.

I de andre klassene var det ganske jevnt etter dagens kvalifiseringer, selv om det også var to andre klasser hvor alle bulderne ble flashet av en person. Noen spennende dueller peker seg ut:

I mellomgruppa for guttene ser det ut til å bli en hard kamp mellom Hannes Puman fra Sverige, som slo de norske seniorene i sist norgescup på tau. Han gikk alt i første forsøk, mens Thilo Schröter fra Oslo brukte tre forsøk mer. Samuel Hammer brukte enda tre forsøk, og Jakob Heber Norum manglet ett bulder.

I selve juniorklassen gikk Sami Koponen alle bulderne i første forsøk, men så har han også buldret 8A+ utendørs. Jakob Elenstedt fra Sverige og Endre Sandø Evensen Norway brukte et par forsøk til.


Finalen ser også åpen ut for de yngste gutta, hvor en haug gikk fem av problemene. Fabian Förander fikk et bonustak mer enn Rasmus Thaning fra Oslo, Jonas Feddersen fra Denmark og Kristoffer Klev fra Oslo.

For de yngste jentene er det to norske som peker seg ut av de tre som gikk syv problemer. Bergljot Jullumstrø Hansen fra Tromdheim klarte det på to forsøk mindre enn Primula Aalund fra Denmark mens Lisa-Marie Kvandahl fra Oslo klatreklibb brukte et par forsøk til.

Speiler finalene lørdagens kvalikk, så blir dette medaljefordelingen:
3 gull til Sverige, 2 sølv,

2 gull til Norge, 3 sølv og 2 bronsje
1 gull til Finland, 2 bronsje
1 sølv til Danmark, 2 bronsje
Men det kan selvsagt skje mye annerledes i finalen. 

Finalene går mellom 8.30 og 15 søndag

NÅ: Her kan du følge nordens beste juniorbuldrere på video




Nordisk mesterskap for juniorer kan følges live på denne sendingen (selv om det ikke er verdens beste kvalitet). Kvalifisering lørdag fram til klokka 19, finaler i morgen.
Her er tidsskjemaet
Her kan du finne resultatene en halvtime etter at runden er ferdig. 

fredag 19. april 2013

Slik kan du trene som 9a-onsighter

Her er en artikkel på 8a.nu skrevet av treneren til Alexander Megos om hvordan han tenker trening for verdens beste onsight-klatrer. Patrick Matros har vært treneren til Megos, som denne måneden overrasket en hel klatreverden med å bli den første til å klare graden 9a i første forsøk.

Her er også en video som viser styrketreningsmetodene de bruker, dog med tysk tale for alle som ikke kan det. 

torsdag 18. april 2013

Magnus Midtbø onsighter sin første 8c+

Magnus har onsightet sin første rute gradert 8c+, og er den fjerde klatreren i verden som står for den prestasjonen. Bestigningen var av den 55 meter lange og overhengende ruta Cosi fan Tutte i Rodellar.
Les resten av hans gode beskrivelse på bloggen hans på sponsor Norrøna: 

lørdag 13. april 2013

Her kan du se Therese buldre mot verdensstjernene lørdag kveld

Fra klokka 20 videooverføres Tierra boulder battle  (svenskene elsker engelsk). Stavangers sterke datter Therese Johansen er med, sammen med svenskene Matilda Søderlund og Anja Hodan. De møter Alex Puccio og noen andre av verdens beste buldrere. 

fredag 12. april 2013

Europeisk ungdomscup til Stavanger



For første gang i Norden blir det en stor internasjonal konkurranse når klatreforbundet og BRV får arrangere European Youth Cup i Stavanger i høst. Dato 8-9 september (helga før valget for oss politiske nerder)

Her er en promovideo som klatreforbundet har laget. 

mandag 8. april 2013

Her kan du se video av Norgescup-finalistene (stort sett) i Oslo



Her harThor-Henrik Kvandahl lagt ut serie videoer fra norgescupen i helgen i Oslo med mange av finalistene i de ulike klassene.
Den siste er interessant, hvis jeg husker rett fra finalevisningen, hvor Thomas Tobiassen viser hvor langt man kan komme med rask og effektiv klatring på ruta. Tenker han bruker halve tiden til flere andre deltakere.

Her er endelig alle resultatene samlet, to dager etter konkurransen. Mens livedekningen er superproff her og bra på de fleste stevner, så mangler klatring et tilsvarende bra liveoppdateringsystem for resultater som mange andre idretter har. Bare for å pirke litt i et ellers strålende arrangement for oss som så det på avstand.


lørdag 6. april 2013

Norgescup: Svenske juniorer vant herrer og ble nummer to i kvinneklassen.

Her er sendingen fra kveldens norgescup på Klatreverket i Oslo.

Lisa Maria Kvandahl vant, ikke overraskende, yngre junior foran Ingrid Helen Amundrud, begge Oslo klatreklubb.
På yngre junior imponerte to stort, og kom et langt stykke forbi de andre. Jens Kristian Amundsen fra Oslo klatreklubb (men vel egentlig fra Raufoss) kjempet seg et par tak lengre enn Leo Ketil Bøe fra Bergen Klatreklubb.

Eldre junior jenter ble vunnet av Jorunn Rennan, som vel også var den eneste som kunnenærme seg med de to beste yngre jentene. Men det skal sies at det var en norsk juniorklatrer i seniorfinalen, Martine Limstrand.

Brage Birkelund Olsen toppet ut finaleruta for eldre gutter, og der kom finalistene jevnt over lengre enn de yngre guttene. Men de yngste klatrerne skal ha ros for å ha den beste klatrestilen og teknikken, ihvertfall slik det så ut på streamen for oss som fulgte dette på distanse.

Kvinner senior hadde to som toppet ut. Den svenske juniorklatreren Katrine Amann ble slått på bedre kvalikk-resultat av Tina Johnsen Hafsaas, som virket helt ubesværet der hun toppet finaleruta.

Herreklassen til slutt var preget av veldig god ruteskruing, hvor det var jevn stigning i programmet helt til de to som toppet begge kvalikkene. Hannes Puman falt på topptaket, mens John Henry Nilssen manglet noen tak til toppen. Nå bør ikke det være noen stor overraskelse. Puman er det største talentet i Norden på herresiden siden Magnus Midtbø selv var 15. Han ble nummer to i Junior-VM i Singapore sist høst i yngre junior.
Han oppgir på 8a.nu at han trener 15-20 timer i uka, og buldret for bare et par dager siden sin første 8A. (Hvis treningsmengden høres mye ut, så tilsvarer det vel omtrent hva en  konkurranseturner i f.eks Drammen har i 10-13 årsalderen).


NÅ: Følg norgescupen live

18 herrer senior, 13 yngre jenter og og eldre gutter, og litt færre deltakere i de andre klassene gir en solid deltakelse på på norgescupen i Oslo som startet lørdag klokka 10.
Blant annet blir det en spennende duell mellom John Henry Nilssen og Jakob Heber Norum og svenskenes nye superklatrer i de yngste årsklassene: Hannes Puman. Vinneren fra forrige norgescup, Bror Ranum, blir også et spennende kort.


Her er livesending fra Oslo klatreklubbs egen fotograf Ulf Hansen
Her er deltakerlista per 4. april: 

Og her er den superproffe livesendingen i finalen til Oslo klatrklubb

Harde bestigninger på Häller i Bohuslän

Stefan Wulf gikk tredje bestigning av Dr. Snuggles på Häller, grad 9. Den ble gått for to år siden av Erik Heyman, og fikk en rask repetisjon av Erik Grandelius ifjor påske. Nå ble den repetert av Wulf, som tidligere har gått de fleste harde rutene på Häller inkludert sin egen svært spenstige DreadLine (grad 9-).

Martin Skaar Olslund brukte det fine være i påsken til å repetere Walk the line (grad 9-) på Häller, som ble gått av Øystein Krydsbu Johnsen for noen år siden. Den er også repetert, blant annet av Wulf mener jeg å huske, og noen andre.

Svensk (norskbosatte) Andreas Klärstrøm fikk ryddet litt opp i de gamle hardrutene Rätt Latt (grad 8+ eller 9-, avhengig av hvem man spør) og den spenstige Minaret (grad 8+)

Det har sikkert skjedd mer enn dette, men det er det jeg har fått med meg så langt.





torsdag 4. april 2013

Grunneier til Ytre Lahell klatrefelt truer med stenging

Ulovlig parkering, anmarsj nær hyttetomt, bålbrenning og avføring er fire grunner til at klatrefeltet Ytre Lahell kan bli stengt.

Her er advarselen på Drammen klatreklubb sin facebookside:

OBS! OBS! Fare for at det populære klatrefeltet Ytre Lahell ved Drammensfjorden kan bli stengt for klatring!

Grunneier opplever at forhold rundt klatring på hans grunn har hatt en belastende form, og han gir uttrykk for at han ikke vil akseptere tilrettelegging for klatring dersom dette ikke bedrer seg. DKK er i gang med å få i stand en konkret avtale med ham, men velger å sette opp noen regler for fremferd på denn klippen. Vær snill å spre dette budskapet, og ikke nøl med å si i fra til klatrere som ikke følger dette:

1. Parkeringen:
Han eier området ved postkassen der man går fra veien ned til klatrefeltet, både på høyre side av veien (parkeringslomme) og på venstre side ved en garasje. Han har satt opp parkering forbudt-skilt, men det er likevel støtt og stadig noen som parkerer her. Han trenger plassen fordi han kjører lastebil, så det er viktig for han at alle holder seg til den egentlige parkeringen nede ved overgangen til Lahellholmen (som beskrevet i klatrerfører for Drammensområdet).

2. Anmarsj:
Som det er beskrevet i føreren, må man gå ned ved postkassene, altså til høyre for feltet (sett fra veien); men han sier at det ofte er noen som går den lettere veien på venstre. Det blir for tett på hytta.

3. Bålbrenning:
Han eier også hytta like ved klatrefeltet og syns at det blir for tett på når det er masse folk som etablerer leir rett nedenfor hytta. Han reagerer også på at folk hogger ned trær til ved for bålbrenning.

4. Do:
Området er idyllisk, men blir ikke det om folk bruker det som toalett. Han har hytte rett ved og blir også sterkt berørt av dette. Så et felt som ligger såpass sentralt til må man forvente at folk unngår å bruke som toalett. Tenk på det når du kjører forbi bensinstasjonen på vei ut hit.

onsdag 3. april 2013

Flere ungjenter enn voksne menn på helgens Norgescup i Oslo

Ut fra påmeldingslisten så langt er det flere jenter 13-15 år enn menn senior som stiller i helgens konkurranse. Det er 9 jenter i yngre junior jenter, mens det er 8 deltakere i både herreklassen og yngre gutter. I tillegg er det bare en senior herrer fra Oslo som har meldt seg på til nå. (i motsetning til ni juniorklatrere av begge kjønn)
Derimot stiller det svenske supertalentet Hannes Puman opp i seniorklassen. 14 (15?) åringen fikk medalje i sin klasse i Junior-VM i Singapore ifjor, og har gjort det bra i mange konkurranser.
Ingen av de antatt beste norske herrene har meldt seg på foreløpig, men det kan jo endre seg de siste dagene, Magnus Midtbø er blant annet i Spania.
I kvinneklassen stiller Tina Johnsen Hafsaas, samt to andre kvinner fra Oslo: Anine Eriksen og Vibeke Vargum. I seniorklassen blir det også en spennende duell mellom det svenske juniortalentet Katrin Amman og det norske juniortalentet Martine Limstrand.

Video: Slik trener verdens beste mor og datter-klatrere



Her er en video av 11 år gamle Brooke Rabatou mens hun trener med sin mor Robyn. Et uvanlig par, med datteren som en av tidenes beste klatrere i så ung alder og moren som tidligere verdensmester og mangeårig vinner av verdenscupen.
Ikke den vanlige øvelsen å utvikle barn som skal klatre med, men det kan kanskje være til inspirasjon for de som ønsker å klatre mer å se innsatsen på området. 

mandag 1. april 2013

Geir Jenssen viser deg Lyngen slik du aldri har sett den (med musikk)



Her er en video som viser Jiehkkkevárri-traversen i Lyngen, laget med Google Earth og lydsatt med Basic Channel - Radiance I. 
Videoen er lagt ut av Geir Jenssen, en av de mest kjente teknomusikerne fra Norge, bedre kjent under artistnavnet Biosphere som han har gitt snart et titalls utgivelser med. Men i tillegg til å være en av de internasjonalt virkelig anerkjente utøverne av ambient tekno, så er han også en ivrig friluftsmann og alpinklatrer med mange turer og førstebestigninger i Troms, og i tillegg har han vært på Cho Oyo på starten av 2000-tallet. Og selvsagt er det også lydsatt.
Og trenger du musikk som virkelig får deg til å oppleve det storslåtte naturrommet, så vil jeg sterkt anbefale en av hans mange flotte utgivelser. Substrata ble for eksempel i en kåring utpekt til tidenes klassiker av ambient tekno.

Her har han samlet mange bilder og opplevelser under stikkordet The northern playground