fredag 27. desember 2013

A-magasinet og Harvest dyrker Magnus Midtbø etter hans kanskje beste klatreår

A-magasinet presenterer Magnus Midtbø over fire sider med et intervju av Kjetil Østli. Selv om intervjuet ikke fokuserer på det, så er det jo bra timet med at 2013 kanskje er Magnus og norsk sportsklatrings beste år med hans onsight av 8c+ i Rodellar i april og kanskje beste konkurranseresultat med 3. plassen i World Games, klatringens svar på OL. Etter mange år i verdenstoppen fortsetter Magnus å etablere seg med nye bestenoteringer, greit å huske på etter et par konkurranser på tampen av året som gikk stang ut.

Det er ihvertfall ingen fare ut fra intervjuet for at Magnus legger opp, men han varsler at det blir mer uteklatring i framtiden: - Jeg kan ikke legge opp og leve et annet liv. For jeg har ikke et annet liv, og vil ikke ha et annet liv. Dette er hva jeg er, avslutter Magnus.

Intervjuet er også laget i en utvidet utvave med ekstra bilder på nettstedet Harvest. De lover også en ekstra versjon om noen dager til klatreinteresserte. Så følg med.

Foreløpig ingen lenke på ap.no, men det kommer kanskje etterhvert.


fredag 20. desember 2013

Hanna Restorp og Hanna-Kajsa Fernström reddet etter fall på Fitzroy

De to svenske klatrerne, godt kjent av mange i Norge, ble skadet etter ett fall på Fitzroys supercoloir. Ifølge klatrenettstedet Lachachana var det sannsynligvis steinsprang som førte til ulykken. Nettstedet melder at den har bruddskader.
45 klatrere var involvert i redningsoperasjonen.
Her er bilde av fjellet og rutene hvor de klatret. 

Her er et blogginnlegg fra en uke siden fra Hanna Restorp fra den første bestigningen i området

Oppdatert kl.15: Her er Aftonbladets artikkel om ulykken

onsdag 18. desember 2013

Halvtime svensk superbuldring i Font (video)

SWEDISH FONT "DOSE" from Bröderna Linné Ryn on Vimeo.

Her er en video hvor noen av de beste svenske buldrerne gjør en imponerende rekke bestigninger av mange harde og flotte buldreproblemer i Fontainebleau sør for Paris.

Her er lenken til Vimeo-siden hvor videoen ligger, og hvor det står beskrevet hvem som klatrer og hva som klatres. Bare å hygge seg og være litt misunnelig.

Filmen er lagt inn av brødrene Linné Ryn, som vel er i slutten av tenårene og kanskje litt til. De har preget juniorklassene i buldring de siste årene, men nettopp i høst har Benjamin Linné Ryn markert seg med raske bestigninger av harde buldre opp mot verdensklassenivå. 

søndag 15. desember 2013

Østlandscup med de beste unge klatrerne

Lisa Marie Kvandahl og Jens Kristian Aasmundsen vant den vanskeligste jente- og gutteklassen i lørdagens Østlandscup på Klatreverket. Dette var den siste av årets konkurranse, og sesong for denne konkurranseformen som veksler mellom de ulike klatresentrene.
Her er resultatlista.  Totalt deltok 43 klatrere

Konkurransen er av det uhøytidelige slaget hvor deltakerne bestemmer selv hvilken klasse med ulike vanskelighetsgrader, og så får man poeng for antall ruter som blir gått på topptau innenfor to klasser. Sort var vanskeligst, og de to vinnerne fikk like mange poeng og var de eneste som klarte alle rutene i de to vanskeligste klassene. De sorte rutene var opp mot grad 8- eller 8.

Deltakerne var fra fem til 17 år, og særlig fra niårsklassen er det allerede deltakere som begynner å nærme seg grad seks. Og som vanlig all ære til Ben Campell-Kelly og de andre flinke organisatorene i Oslo klatreklubb.

Det var dobbelt så mange jenter som gutter i de to vanskeligste klassene, og det var bare Oslo klatreklubb som stilte med deltakere i den "svarte" klassen. Det bekrefter inntrykket av en solid satsing på unge, fra klubben som ble klart beste juniorklubb under NM.

Ellers deltok det mange fine klatrere fra Gjøvik i nord til Fredrikstad og Sandefjord i sør.

onsdag 11. desember 2013

Torstein Eide går 8B i Font

Torstein Eide fra Trondheim har buldret grad 8B i Fontainebleau med L´apparement bas.  Han har lenge vært i front i norsk buldring, og med de siste bestigningene i Font fortsetter han med det. Faktisk er han den andre norske klatrer som har buldret så hardt i Font, Øystein Andresen har tidligere gått Kheops.
Torstein gikk også Karma, Fontgrad 8A+, som også ble gått av Øystein Ville Sæther nylig.


Magnus Midtbø er nominert i åpen klasse på idrettsgallaen (sammen med en annen Magnus)

For første gang er en sportsklatrer nominert til en av de prestisjetunge prisene på Idrettsgallaen. Han er nominert i åpen klasse. Men konkurransen er sterk når prisen skal deles ut i Oslo spektrum 4. januar. Blant annet er sjakkverdensmester Magnus Carlsen blant de nominerte. Nå er det en diskusjon om sjakk er idrett eller ikke, mens sportsklatring forlengst er endel av idrettsforbundet.

Åpen klasse:Ole-Kristian Bryhn (skyting)
Magnus Carlsen (sjakk)
Magnus Midtbø  (klatring)
Thea Therese Vingmark Næss (kickboxing)
Sigrid Rykhus  (Telemark)

Her er listen over alle de nominerte klassene. 


Takk for innspillet fra Haakon Henrik Syvertsen


lørdag 7. desember 2013

1. og 2. plass til Oslo klatreklubb-ungdommer i Sverige Cupen

To unge norske klatrere preget sine klasser i Sverigecupen i lørdag. Lisa-Marie Kvandahl vant jenteklassen og Jens Kristian Aasmundsen tok andreplassen i gutteklassen i konkurransen i Gøteborg. Som vinner av nordisk mesterskap var det ingen overraskelse at Lisa-Marie vant, og Jens Kristian vant den forrige norgescupen og ble nummer to i NM for et par helger siden.

Kilden til dette er facebook-oppdateringen til familien Kvandahl.
Dette ble arrangert sammen med svenske mesterskapet. Noen resultatlister, streaming eller andre referater fra stevnet vinnes verken på 8a.nu, Klätterforbundets sider eller klatreklubbens sider. Her har svenskene ganske mye å lære av de proffe norske arrangørene som gjør at mange kan følge konkurransene live.  

6 punkter verd å feire og diskutere med den nye Oslo-føreren

Jeg har fått den nye Oslo-føreren i hus, og etter å ha bladd og lest litt i den er det bare å gratulere utgiver Kolsås Klatreklubb med den fjerde og klart beste utgaven i klubbens førerhistorie. 
Her er noen oppsummerende punkter og noen punkter som kanskje er verd en debatt: 

1. En imponerende fører

Det er et solid stykke godt arbeid med den nye Oslo-føreren. Med 300 sider og omlag 1200 ruter er det den største føreren i Norge.  (NB: Husker ikke helt Bergensføreren, men jeg tror det stemmer. Rogalandsføreren har et par nesten fire hundre ruter færre og et 50 talls sider mindre)
Den er ryddig og godt presentert, og med ganske tydelig design hvor det ikke er tullet med uleselige billedtekster i bildene osv. Det er mange og fine bilder, selv om det hadde vært morsomt med et litt større historisk utvalg. Men det er nok vanskelig å få til. Illustrasjonene er også tydelige, det er alltid en avveining mellom å bruke bilder som bakgrunn for ruteskissene eller å ha egne skisser. Her har Hanne Brochmann gjort en flott jobb med grafisk design, og sammen med Leif Henning Broch Johnsen er tegningene eksemplariske. Kanskje de beste jeg har sett, men så har de to superflinke klatrerne og illustratørene gjort en god jobb før. De andre medlemmene av førerkomiteen, som Hilde Raa, Dag Kolsrud, Karl Jacob Tholfsen, Ingunn Tennbakk og Olav Vestlie, fortjener all ros for at dette har blitt et nytt standardverk for Oslo-klatringen og klatringen på Østlandet. Omtalen av dem drukner nesten litt der de står godt gjemt nesten bakerst i bokens tekstdel.

2. Det er ikke en ren Oslo-fører. Det er en Østlandsfører. 

Klippene strekker seg Jarberget nesten i Valdres til Rolfsøy utenfor Sarpsborg og Hankø i Fredrikstad, til Hvarnes nesten i Larvik og Andersnatten i Buskerud. Føreren dekker altså ikke bare Oslo og Akershus, men også deler av Buskerud og nesten hele Østfold og et felt i Vestfold og Oppland
Det er med andre ord en utvidet fører for hvor Oslo-klatrerne drar på dagsturer. Det er stort sett bra, for flere av disse klippene ligger såpass alene at de enten ikke har fører ellers så ligger de i en fører som ellers ikke har så mange andre aktuelle klipper. Tidligere Oslo-førere har da også strukket seg til Andersnatten i vest og til Fetsund i øst. Som fører er den en fullverdig Østfold-fører, med unntak av et par småfelt. Men den er bare en halvveis Drammensfører, og flere flotte felt er ikke med. Det er en naturlig avgrensing, som fører til neste punkt. Og det åpner både Jarberget og Hvarnes, to av de flotteste og tøffeste klippene på Østlandet, for et langt større klatrepublikum (ganske mange av de som står i endeløse køer på gråveggen på Hauktjern har for eksempel godt av å klatre på litt andre og minst like fine vegger).

3. Det er en "best of Oslo" hvor noen klipper er utelatt. 

Føreren har med seg det meste, men ikke alt som finnes av klatrefelt i Oslo-området.
Det mest spesielle er kanskje at Kolsås Klatreklubb ikke har tatt med Nedre Sydstup og Dalbokollen i føreren. Dette er noen av de historisk viktigste klippene for klatring på Østlandet og klippeklatringens vugge i Norge. Vurderingen er grei nok, det er endel løst og endel som ikke klatres der. Noe har grodd igjen.

Jeg er ikke sikker på om det er en riktig vurdering. Det er som sagt mye historie knyttet til Nedre Sydstup både med de første rutene i Norge med Kålbladet for 110 år siden, den kanskje første syverruten i Norge med Stalingrad, og i venstre kant er det noen perler opp til grad 8+ med Leningrad Cowboys. Dalbokollen er både en høy klippe og flere av rutene er fine. Begge disse to stedene har potensiale for litt eventyrlystne klatrere, og sjansen for at dette går helt i glemmeboka er større. Og når møkkaklipper som Grefsenkollen og Skådalen (sorry alle fans av disse klippene) er med, så er disse langt dårligere enn de to utelatte klippene på Kolsås. Flere andre mindre felt er ikke med, ut over en mindre omtale. Men som sagt, begrunnelsen for å utelate er forsåvidt ryddig nok.

Når det gjelder Drammensgranitten, så er det bare noen utvalgte felt som er med. Damtjern og Lahell har alltid vært med i Oslo-føreren, og disse klippene har i stor grad blitt utviklet av Oslo-klatrere. Det er en god og logisk begrunnelse som gis for dette. Bergflødt er tatt med, og det er bra selv om den er dekket i Drammensføreren fordi det har skjedd mye nytt og fordi det er altfor få som tar turen opp på denne perlen av hard klatring på Østlandet.
At Hyggen og et titalls andre klipper i Drammensområdet ikke er tatt med er av respekt for Drammen Klatreklubbs egen fører. Det er bra at KKK ikke ønsker å kuppe alle andre førere, selv om flere lesere sikkert vil savne Hyggen som var med i den andre føreren. Men det er det bare å kjøpe Drammensføreren.

Det siste tilskuddet for hard klatring i Oslo, Hvalsbergets sektor Utsikten, er heller ikke med. Resten av feltet er med, så det hadde vært greit med en forklaring på hvorfor denne sektoren av bratt og svært godt tilrettelagt klatring i Oslo-området på grad åtte og ni ikke er tatt med. Jeg vet ikke grunnen, ut over at Norges Boltefond har sin egen digitale fører for området.

4. Kjør graderingsdebatt. 

Graderingsdebatter er alltid nerdede og kuriøse, men selvsagt en morsom øvelse for de som er involvert.
Her er noen av endringene som jeg har fanget opp, som enten er høyst forståelige eller vil gi grunnlag for litt debatt.
Susis sovepose på Damtjern er oppgradert til ren 8, det er nok de flestes opplevelse. Det samme gjelder den naturlige sikrede ruten Kiler i magen på Hauktjern .
Alu Alu Laukar er oppgradert til 8+/9-, uten at jeg helt forstår det.
Revejakta er oppgradert til 9-, mens Normalveien står fortsatt i 8+/9-. Kanskje er det riktigjustering, kanskje skulle begge beholdt graden.  Ayatollah er oppgradert til 9-/9. Det er vel i tråd med manges opplevelse.
Generasjon X på Fetsund er oppgradert til grad 9, fra 9-/9. Det er ikke Signe Krimpen på Bergflødt, tross forslag om det fra flere bestigere. Vanskelig å se at X er hardere, men det er skjønn og om man trives med et par harde flytt eller endel harde flytt. Men da er det også vanskelig å forstå at X nå har samme grad som Trekkoppfuglen på Bergflødt, som ikke er oppgradert tilsvarende i tråd med et par repetisjoner (den har jeg ikke klart å lede). Og at den skal stå i samme grad som Miles Ahead, som beholder graden. Osv. osv. Her er det sikkert gjort mange ulike vurderinger, og den ene kan være like riktig som den andre.  
Draumkvedet er gradert til 9+, et knepp opp etter andrebestigningen. Høyst forståelig. Direkterekyl på Bergflødt er ikke oppgradert, men så er den heller ikke repetert. Ut fra mine forsøk er det vanskelig å forstå at den skal ha samme grad som Pump og Latvia, som ikke er i nærheten av å være like harde. Men kanskje begge de ligger mer ned mot grad 9, slik flere har foreslått for Pump. Og slik går dagene. Graderinger er aldri eksakt vitenskap, og ikke er det så viktig heller.

5. OK. Hva så med alt det andre. Og etikken? 

Føreren gjør en god jobb med å ta for seg historien, den spesielle geologien, sikringstips, gode klipper for nybegynnere og for barnefamilier og ferdsel i naturen. Det er en side om etablering og vedlikehold av rute. Jeg savner nok litt mer utfyllende på dette punktet. Det som står der er bra: At ruter ikke skal bores hvis de kan sikres naturlig, og at man skal sjekke hva som er holdningen og tradisjonen om hele klipper eller deler av klipper skal være fri for boreboltsruter.

Jeg savner nok et punkt fra norsk klatretradisjon, og det er at boreboltsruter primært er et klippeklatrefenomen, og at det ikke er tradisjon for å helbolte ruter på flertaulengder i Norge.
Uten at det er noe kritikk mot føreren, den har bare rapportert det som er gått, så er det en interessant diskusjon om det er riktig å bolte så mye som det er gjort på Østlandet.

  • Generelt sett er det veldig få ruter med egne sikringer av de 1200 rutene, spesielt litt opp i gradene. Det kan selvsagt skyldes at det er vanskelig å sikre, men jeg tror også at endel av dem kunne vært gått med egne sikringer hvis de ikke hadde vært boltet opp først. Her er forøvrig de vanskeligste egnesikrede rutene på Østlandet (ikke alle er i føreren) :
    • Vandrefalken 9-, Askfjell i Lier
    • Daddas dødsangst, 9-, Rolfsøy
    • Kvinner og barn først, 8+, Bergflødt. 
    • Allah, 8/8+, Rolfsøy. 
    • Karaokeklatreren, 8/8+, Tverråsen (i drammensmarka). 
    • Opp sa-sa, 8, Andersnatten
    • Kiler i magen, 8, Hauktjern 
    • Har jeg glemt noen?  
  • Andersnatten har fått flere helboltede ruter, boret med maskindrill på rappell. Det har, med ett unntak, ikke vært vanlig i Norge. Jeg syns det ikke hører hjemme på en klippe som Andersnatten, hvor det har vært en ganske solid historie med tøffe ruter. Her er det flere ruter som er helboltet bare meter fra historiske ruter som var de første harde av sitt slag i Norge, og som ble gått med minimalt utstyr. Disse rutene ligger også tett på Den hvite stripa, som har et par-tre helt nødvendige bolter (et par tilført i ettertid for å sikre ruta) men som i all hovedsak er en ren linje. Lengre bort på veggen ligger knallharde ruter som i stor grad er boltet nedenfra. Jeg vet ikke om KKK vil ta en diskusjon på denne praksisen, personlig syns jeg ikke det hører hjemme i en norsk klatretradisjon å behandle en mini-storvegg som Andersnatten som et klippefelt åpen for en hvilken som helst bensindrill.  
  • Østveggen på Kolsås er en interessant diskusjon. Her har det de siste årene blitt etablert mange nye boreboltruter, primært av Dag Kolsrud men også flere andre. Jeg har ikke klatret dem, men jeg regner med at de ikke er så lett å sikre dem naturlig. Samtidig er det alltid et definisjonsspørsmål og et spørsmål om mot og risiko. Dette har tilført veggen mange nye ruter, og sørget for at dette historiske området ikke har lidd en like naturlig død som Nedre Sydstup. Her har det også vært boltet ruter før, spesielt de litt harde som Villskudd. Men samtidig er det boret nye ruter tett på eksisterende klassikere som formet klippeklatringen i Norge. Usikker på om alle hører hjemme her, eller om noen av de som går tettest på etablerte ruter kanskje burde vært uboltet. Men igjen, det er meg. 


6. Dette er ikke en digital fører. 

Foreløpig ser det ikke ut til at dette førerverket har favnet om den digitale og etterhvert også mobile utviklingen vi ser på mange andre områder i samfunnet. Det er bare en observasjon, og ingen kritikk. Det er sikkert gode grunner til å holde på førere som et papirprodukt, og det finansierer nok klubben bedre enn en digital utgave foreløpig. Den digitale konkurransen er også relativt stabil. Nye førere som 27 crags og Climb Norway sine nye førere, som sikkert også kan skape litt diskusjon i noen av klubbene, har kommet til. Samtidig har dugnadsprosjekter som Headwall og Steepstone blitt mer eller mindre borte. Rogaland forbereder nå en egen digital fører, primært som en app. Så vi får se hva utviklingen fører med seg. 

Oppsummert: Den perfekte julegaven til Østlands-klatreren som har alt unntatt den nye Oslo-føreren. Gratulerer KKK. 

torsdag 5. desember 2013

Rannveig Aamodt skrive om Adam Ondras bestigning i Flatanger

Rock&Ice har en større reportasje og førsteside om Adam Ondras lange jobb med å lage, øve og førstebestige noen av verdens hardeste ruter i Hanshelleren i Flatanger i Nord-Trøndelag. 

Her er mye av historien kjent for de fleste, men Rannveig Aamodt har gått litt mer i dybden. Hun var en av de som var med til Flatanger for å klatre med Onda i år, og beskriver alt arbeidet som selv verdens beste klatrer må legge inn i rutene. 

Solid journalistdebut for Rannveig også, som forørvig har fått mye omtale selv for sin nær mirakuløse rehabilitering det siste året fra den alvorlige fallulykken. 

onsdag 4. desember 2013

Klatreverket og Stian Christophersen trekkes fram i treningsartikkel

Klatrenettstedet Restjug har en god oversikt over hva et bra klatresenter bør ha for å fungere som et godt treningssted. Her er det bilde av blant annet systemveggen til klatreverket i Oslo, samt slyngetreningsapparatene og en runde innom Stian Christophersens vurderinger på dette området. De trekker fram både hans kompetanse innen fysioterapi og som landslagstrener, samt at han buldrer 8B og klatrer 8c.

søndag 1. desember 2013

Kenneth Elvegård buldrer 8B

Kenneth Elvegård har på kort tid markert seg som en av landets beste buldrere, og i dag har han kommet på den svært korte listen av klatrere som har gått 8B-buldre i Norge. Søndag gikk han Selvmordsblomster på Kambo utenfor Moss, ifølge hans scorecard på 8a.nu. Han har tidligere repetert Baboonmaster Edge med samme grad, men nedgraderte den ganske tydelig.

Her er hans beskrivelse på 8a.nu:

Olala :D Sykt digg å stå på toppen. 3 økter. Helt klart den kjipeste bulderen jeg har gått, blanding av presisjon, teknikk, styrke og maks pump :D HAPPY! Grad vet jeg ikke, kanskje en grei 8B men aner ikke!

Her er bloggpost fra Kenneth med bilder av bulderen, litt nede i posten. 

Burde sikkert lage liste over de som har gått graden, men søndag kveld har jeg verken oversikt eller tid til det: Det får følge en annen gang, så sant ikke en av dere lesere har listen inne allerede.