tirsdag 30. september 2014

Paula Voldner ble en Crackoholic (9-)



Paula på toppeggen før den laaaange sistecatchen. Foto: Steinar Grynning


Paula Voldner fortsetter å sanke noen av de fineste og hardere kilerutene i Bohuslän. Nå har hun i forlengelsen av Girls on crack-samlingen gått den fantastiske linja Crackoholic på Ulorna. Den er gradert 9-, (men kanskje en snill en), og har alt fra hard diederstart til tynn veggklatring til hard jamklatring, luftig eggklatring og en full catch til toppjuggen. Rett opp fra stranda, og den like fine Ibens bok (grad 8) rett ved.

Dermed har Paula vel gått flere harde ruter på kiler enn noen andre norske, tror jeg da, i år med sin bestigning av Electric Avenue (hard 9-), Butterarms 8+ og onsight av Gå på pumpen (grad 8). Imponerende.

Crackoholics ble først gått av Petter Restorp i 2006 (tror jeg), og har blitt den kanskje mest gåtte ruta på dette nivået i området - vel sammen med Kristi Brud (grad 8+). Svenske Malin Holmberg, nå bosatt på Sunnmøre, var første kvinne til å gå den og klatre 9- på egne sikringer i Norden, da hun gikk ruta i 2009.


Okei, vi kjører et bilde til takket være Steinar Grynning. Fra veggcrux midt i ruta:



Bror Morten Ranum og Einar Sulheim (video) klatrer Tro på mirakler (8b+)

Tro på mirakler from Ida Marie Høiaas on Vimeo.

(Takk for videoklippet)


Einar Sulheim fra Lillehammer og Bror Morten Ranum har de siste dagene besteget Tro på Mirakler på Hell. Nå er den gått tidligere i år , men ellers er det ikke hverdagskost at denne ruta får en repetisjon.
Begge har også tidligere i går også gått den svært sjeldne bestegne Kraftwerk-ruta, som også er 8b+, på den langt mindre besøkte naboklippen med samme navn som ruta.

Ellers viser bestigningslista til Sulheim på 8a.nu at det har vært et av de mer imponerende klippestøtesesongene fra ham, med i tillegg en nier, en håndfull 8a+, litt flere 9- og fire onsighter av 8+ i Ceuse og Tyrkia i sommer. Ikke mange kan måle seg med en slik aktivitet.

Ranum har også en solid sesong bak seg, som blant annet inkluderer repetisjon av den naturlige sikrede ruta Loverboy i Snillfjord og mange 8+ onsighter. For et år siden gikk han også første del av Nordic Flower (grad 8b+) i Flatangerhula.

Tro på mirakler var Norges første offisielle 8b+ da den ble gått i 1995 av Pål Benum Reiten, samme år som Martin Reimers også åpnet denne graden med Pump Fiction på Fetsund. De to rutene ble gjort omtrent samtidig på de to nye bratte feltene som varslet en periode med utvikling av brattere klatrefelt i Norge. Mens Tro på mirakler har holdt graden klart, så er det vel blitt mer konsensus hos mange av oss som har repetert Pump at den nok heller er en 8b-gradering verdig.

(Når det gjelder 8b+ graden i Norge, så kan det hende at Morrison på Megaløkenhavna, gått av Håkon Hansen (RIP) noen år tidligere, i praksis var landets første 8b+. Men siden et hold har ramlet av og etterlatt seg et litt annerledes nytt hold, så er det ikke helt lett å være presis på dette området.)



mandag 29. september 2014

Engelskmann med alvorlig bakkefall etter harde bestigninger i Flatanger


Den engelske klatreren Ben Davison, tok et massivt bakkefall da han gjorde en feil etter å ha jumarert opp deler av en rute for å jobbe på den, og begynte å klatre uten å binde seg ordentlig inn. Han knuste fot, brakk arm og hofte og ble fraktet med helikopter til Trondheim hvor han lå flere uker. Her er et større intervju med ham i UK climbing, og her er en bloggpost hvor han omtaler både sin massive kjærlighet til klatringen i hula og til det nesten fatale fallet,

Før ulykken klatret han både Odins øye, som er veldig stilig filmet i denne videoen hvor man ser på nært hold hvor hardt og bratt og slitsomt det er å gå en slik rute i hula. Han gikk også Muy Verdes, som han omtalte som lett 8c..

Takk til Henning Wang for lenken og litt tålmodig feiloppretting i denne bloggposten, som først lå i bunnen av forrige post om Sindre Sæthers bestitgning inntil jeg forstod hvor alvorlig ulykken hadde vært.

søndag 28. september 2014

Sindre Sæther går to 8c+ ruter i Flatangerhula i helga

Sindre Sæther gikk ruta Odins Øye, gradert 8c+, i går og Nordic Flower i dag, ifølge Facebook-oppdateringer fra klatrekolleger. Dette tror jeg er Sindres to første 8c+ i Norge, Tidligere i sommer gikk han også Muy Verdes, får jeg opplyst etter at jeg publiserte dette blogginnlegget, og han har gått gått ruter på graden i Spania.To ruter på en helg er uansett en enestående prestasjon i Klatre-Norge.

Odins øye ble boltet til klatrefestivalen for to somre siden, og gått av Ethan Pringle under festivalen. Den er senere onsightet av Adam Ondra, og gått av Magnus Midtbø og Daniel Andrada og vel også Erik Grandelius.
Nordic Flower ble gått av Jorg Verhoeven i 2011, og var den første skikkelig harde ruta i hula etter at den ble reoppdaget av verdens beste klatrere et tiår etter at trønderbanden hadde gjort sitt nybrottsarbeid. Magnus og Adam er to klatrere som har repetert den, kanskje også flere.

Ved siden av Magnus sine tre harde bestigninger i hula, og nå også Sindres, så har også John Henry Nilssen gått 8c+ i Flatanger, med Muy Verdes tidligere i sommer/høst.

Nå må det sies at det ligger en graderingsdebatt i luften etter flere av bestigningene, slik kommentaren til Henning Wang nedenfor også viser til. Flere av bestigerne setter Muy Verdes i grad 8c.

Lista over 8c+ bestigninger i Norge er ellers to norske bestigninger av Adam Ondras Leoline extension på Kvam fra Jarle Kalland og Lars Ole Gudevang.
Glemt noen da? Gi et vink.


lørdag 27. september 2014

I serien: Kule videoer av harde buldre i Østmarka



Tar vi med Tarjei Hamres bestigning av den flotte og harde linja Obelix (grad 8A) i nærheten av den populære markahytta Mariholtet. Dette er vel tredjebestigning eller lignende, etter at Kenneth Elvegård gikk den tidligere og Stian Christophersen førstebesteg. 

Aldri har det vel vært mer passende med en "Girls on Crack" i Bohuslän

I helgen er det kvinneklatresamling i Bohuslän med nærmere 70 påmeldte klatrere til arrangementet Girls on Crack som Oslo klatreklubb arrangerer. Det er en bra forsamling i enhver klatresammenheng, og det er spennende at det både er bredde og og topp på dette området av klatringen hvor det i endel år har vært litt mer avstand mellom de hardeste bestigningene på herre og kvinnesiden. Men nå skjer samling på tampen av en sesong hvor for første gang noen av de mest imponerende kilebestigningene av en norsk klatrer er gjort av en kvinne.

Det er spesielt Paula Voldner, som med sin repetisjon av Electric avenue (hard 9-) (og av enkelte vurdert til 9-/9), og med sin onsight av Gå på Pumpen (grad 8) i Bohuslän og Butterarms (grad 8+) på Kalle i Lofoten står for tre av de hardeste bestigningene i år på disse to områdene. Jeg tror ikke det har vært noe særlig hardere enn dette i år av nordmenn. Hilde Bjørgaas har også markert seg sterkt med sin bestigning av Kristi Brud (grad 8+) på Hallinden i våres. Sammen med Paulas bestigning av Kvinner og barn først, på Bergflødt utenfor Drammen, så tror jeg dette er de hardeste gradene gått på naturlige sikringer av norske kvinner.
Ellers har det blitt noen stramme bestigninger, selv om det er mange flere ruter som venter:
Veckans versting (grad 8) har blitt gått av Paula, og kanskje flere andre. Kristina Pålsgård gikk for noen år siden Abrakadabra (grad 8/8+), og Hilde Bjørgaas  noen år senere. Sunniva Hoel Aass gikk Ibens bok (grad 8).

Så da er det bare å vente på bestigninger av flere harde ruter i en helg hvor det er meld mye vind og forhåpentligvis sticky forhold. Både Crackoholics, Rätt lett, og flere andre harde klassikere står sikkert klare.

p.s Har jeg oversett eller glemt noen bra prestasjoner, gi et lite hint.

torsdag 25. september 2014

Magnus Midtbø møter Are Sende Osen i NRK-serien Normal galskap onsdag kveld)

Magnus Midtbø skal ta med programleder Are Sende Osen på klatring i programmet Normal Galskap på NRK 1 onsdag kveld 20.15. Normal galskap er programmet hvor Sende møter utøvere som lever ut sine drømmeaktiviteter, og selv prøver aktivitetene. Are møtte Magnus i Santa Linye i Spania noen dager i vinter, skriver Magnus på sin facebookside.

Her er lenken til programmet, som blir tilgjengelig onsdag kveld. 

Her er også et bilde av programlederen som prøver seg på klatring, som ligger på facebook-siden hans. 

Og her er en promoartikkel av kveldens episde i NRK Ut.

Dermed blir det nok en tv-runde på nordens beste klatrer gjennom tidende.
Han sjokkerte jo mange med sin rå styrke i NRK-serien Min idrett, og var nettopp på Sportsrevyen i sin oppladning før VM

onsdag 24. september 2014

2. og 3. bestigning av Stor-Oslos nest hardeste rute

Direkterekyl på Lier ble gått av Klaus Øiseth for fire år siden etter en lang kamp, og med en tydelig 8b+ grad og en liten mistanke om at den var ganske stram også.
Den siste uka har ruta endelig blitt repetert. Først av John Henry Nilssen før helga, som viste at han ikke akkurat hadde spesialtrent foran NM i buldring siden han gikk den lange og pumpende ruta rett før.

Han bekreftet graden 8b+, og mente den var et knepp lettere enn Draumkvedet - 8c-ruta på Damtjern. I dag gikk også Ådne Haugen ruta ifølge gratulasjoner på facebook. Og dermed er det vel offisielt bekreftet at det finnes sterke folk i Oslo-området som går harde grader utendørs bare forholdene blir gode. Og det er de tydeligvis nå.

Direkterekyl er en kombinasjon av direktestarten på Pil og Bue, som er en kort og hard 8a+, og rett inn i Rekyl, som er Robert Caspersen sandbaggraderte 8a-rute som går ut av Pil&Bue-hvilen. Mye hard klatring tilsammen, mens de andre rutene med en 8b+ grad i Stor-Oslo i stor grad er kanskje cruxete greier. Unntatt på Hvarnes selvsagt, hvor det fremdeles er en urepetert 8c-ruta, Shantaram fra Stian Christophersen og en lang og hard 8b+ med Leif Henning Broch Johnsens Ouish. Samt noen knallharde prosjekter videre opp den bratte og høye veggen.


tirsdag 23. september 2014

Video av førstebestigning og tøffe repetisjoner i Østmarka




Kenneth Elvegård førstebestiger Asterix (grad 7C) ved Mariholter, og Tarjei Hamre går flere fine buldre i området i denne ferske videoen. Ifølge beskrivelsen: Eggen (grad 6C), Stramme baller (grad 7A+) og førstebestigning av Asterix (grad 7C). Kenneth repeterte, men ikke på videoen, også den flotte linja Obelix (grad 8A) som Stian Christophersen gikk for en tid tilbake. Han repeterte også Hestehullet (grad 8A+) tidligere i måneden, som først ble gått av Thilo Schröter.

Her er bloggen til Kenneth hvor han skriver om konkurransene, Magic Woods-klatring og støting i Østmarka.

Og i dag repeterte også Stian Christophersen Hestehullet (grad 8A+) som tredjemann(?), og gikk umiddelbart igang med sittstarten - det store Oslobuldreprosjektet hvis jeg har forstått det rett. Det gikk bare nesten. (Og så kan noen hviske filmeren i øret at video alltid skal filmes i breddeformatet)

Hestehullet from Stian Christophersen on Vimeo.

mandag 22. september 2014

NRK-serie følger heltidsklatrere som lever fjelldrømmen

Tor Olav Naalsund i Oppdal  og Henki Flatlandsmo fra Isjorden er to kjente klatrere som NRK-serien Fjellfolk følger tett i høst.

Her er NRK Ut sin artikkel om serien, og om de to klatrerne. Mens Naalsund kanskje er mest kjent for sine friste utforkjøringer, så jobber han også som klatreguide. Flatlandsmo er en gjennomgangsfigur i mange år på stram klatring i Romsdal sommer og vinter, og som diverse andre i Isfjorden og Romsdal så kombinerer han tilkomstteknikk i Nordsjøen med guiding og klatring.

Klippet fra NRK har blant annet fin filming fra Hornaksla i Romsdalen fra klassikeren Shangri-La.

Her er fra den første episoden, med fokus på klatretur med barna.

Tina Johnsen Hafsaas blogger om hvorfor hun avslutter konkurransesesongen, og satser på neste år.

Tina skriver i bloggen at hun for tre uker siden bestemte seg for å kutte ut høstens verdenscuper, blant annet i Asia, og heller begynne treningen til neste sesong. 
Den skadde ankelen som ble ødelagt i januar har hemmet både treningen og klatringen store deler av året, og derfor ble heller ikke forberedelsene til sesongen og gleden av å klatre og trene den samme for Tina som har tatt fri det første året etter videregående for å satse på klatringen. Men all campustreningen har ihvertfall gjort henne sterkere, så hun skriver at det forhåpentligvis kan omsettes til bedre klatring når hun får trent mer helhetlig sammen med studier. 

Dermed blir Magnus Midtbø den eneste norske deltakere i høstens verdenscuper, mest sannsynlig.

Svensk gull og bronsje i Junior-VM i klatring

Hannes Puman vant mandag finalen i verdensmesterskapet for juniorer klasse Gutter A (16-17 åringer) i klatring på øya Ny Caledonia i Stillehavet. Kajsa Rosen fikk en like imponerende tredjeplass i sin kvinneklasse tirsdag morgen.
Amman var fjerdemann som kvalifiserte seg til finalen, men kom på toppen med bedre semifinaleresultat enn østerrikeren som kom like høyt.

Dermed er Hannes den andre nordiske klatreren med en verdensmestertittel. Magnus Midtbø ble juniorverdensmester i 2005, starten på til nå ni eventyrlige år som konkurranseklatrer.

Hannes var nummer to i fjorårets VM, som da gikk i Asia. Han har også  fått flere andre medaljer i Europeisk ungdomscup, og vunnet en norgescup for seniorer, Men i fjorårets europeiske ungdomscup i Stavanger så tapte han for Jakob Heber Norum.

Her er resultatlista

Katrin Amman ble nummer 11 i junior kvinner  og Ymer Albert nummer 18 i yngste gutteklasse
Ingen norske har deltatt i dette mesterskapet.

Tilsammen og enkeltvis har dermed de svenske juniorene ekstremt imponerende resultater, selv om det selvsagt er et spørsmål om VM på en fjern øy på den andre siden av kloden får med seg hele junioreliten i Europa.


lørdag 20. september 2014

Dobbelt Midtbø-seier i Buldre-NM i Bergen

Hannah Midtbø og Magnus Midtbø vant hver sitt NM-gull i buldring i sin gamle hjemby Bergen på lørdag. Bergen klatreklubb og deres buldresenter Bryggeriet hadde dermed mye å glede seg over.

Her er resultatlista
Her er bloggposten om juniorvinnerne

De gikk begge buldre som ingen andre klarte, selv om det ikke var noen knusende overlegen seier, slik det forsåvidt heller ikke har vært i de forrige NM-konkurransene.
Men da Hannah satte den siste bulderen,og var den eneste med tre topper, så bare bekreftet det at hun var klart best.

I kvinneklassen imponerte også Mie Kastet solid, og sørget for at Hannah fikk konkurranse selv om de tre siste norgesmestrene i buldring ikke var med av ulike årsaker i år. Mie var den eneste som kunne følge Hannah i mål på en av de harde bulderne og den eneste som nesten kom til topps på en av de andre. Dermed bekreftet hun at den ferske 8A-buldrebestigningen også kunne omsettes til innendørsbuldring.
Anine Eriksen fra Kolsås klatreklubb tok tredjeplassen.

Magnus gikk tre buldre, den fjerde og siste var såpass hard at ingen av finalistene nådde sonetaket engang. Thilo Jeldrik Schröter tok andreplassen, foran Jakob Heber Norum. De gikk begge to buldre. Men Jakob falt på sisteflyttet på den andre bulderen i flasheforsøket, og hadde det holdt ville førsteplassen vært nær. Så selv om Magnus vant som ventet, så utfordres langt mer av sterke buldrere i Norge enn på taukonkurransene i både denne og tidligere NM-konkurranser.

For oss som fulgte dette på videostreamen som også ble sendt på BTTV, så virket det som et svært proft seniorfinalearrangement. Varierte buldre som skilte ganske bra, utfordret både de beste og fungerte samtidig for hele finalegjengen. Bra gjennomføring og kjappe oppdateringer på nett med resultatlister vitner også om flinke folk, og gjør det fristende for flere i Klatre-Norge å følge med på konkurransene.

Det er også spennende at det etablerte mediehuset Bergens Tidende viste fram den gode videoproduksjonen, og viste sendingen bra fram på forsiden av nettavisen. Sendingen ble laget på dugnad og med sponsing fra leverandør KBE Events, og det er imponerende.
Slik streaming har blitt standarden i mange norske konkurranser, og gjør det garantert lettere å få interesse for konkurransene. Her skiller klatreforbundet og klubbene seg markant fra andre land. I Sverige er det for eksempel sjelden streaming og knapt resultatlister å oppdrive.

Selve produksjonen var bra laget, jeg blogget først at den var laget av mediehuset men som det står i kommentaren så er ikke det riktig.Uansett proft.  Jeg er mer usikker på deler av kommenteringen underveis, slik jeg også har vært i en tidligere konkurranse. Jevnt over var den informativ og praten fløt bra, med mye innsideinformasjon som utenforstående kunne lære av - selv om den nok balanserer på grensen til å bli veldig intern. At det var noen rene feil er også slikt som kan skje i en direktesending, og det hadde ingen konkret betydning underveis.

Derimot er jeg mer usikker på om det hører hjemme med  endel interne sleivspark og negative karakteristikker av deltakerne i finalen. Det er selvsagt ikke vondt ment, og er sikkert opplevd som morsomt eller internt i deler av klatremenigheten. Men det er forskjell på å ha litt rølpete internhumor og å eksponere det ut for hele Klatre-Norge og eventuelt alle andre som følger en slik sending. Jeg tar høyde for at jeg kanskje er en litt for seriøs eks-redaktør når en slik medieinnsats skal vurderes, og at det ikke er noe å bry seg om i et helhetlig så bra arrangement. Men for meg var det en liten irritasjon i et ellers veldig bra arrangement å følge utenfra.




Mie Kastet inn i 8A-buldreklubben

Bergensklatreren Mie Kastet har gått bulderen Tunge Tider på Torsvik, gradert 8A. Dermed blir hun en av de få norske jentene som har buldret denne graden.
Dermed får hun klemt inn en 8A-graden i en av sine siste dager i 20-årene.
Hun har også gått flere 7c+ og 7c buldre i Rocklands i sommer, det samme har Ragnhild Eriksrud. De var begge to av finalistene i helgens Buldre-NM, så det er tydelig at utebuldringen har gitt resultater,

Ellers har både Hannah Midtbø og Therese Johansen gått 8A+ buldre og Maria Davies Sandbu gått 8A. Husker ikke helt med Tina Johnsen Hafsaas. Har jeg glemt noe da?

Trønder-juniorene tok buldre-tronen i NM

Jon Pål Hamre og Bergljot Jullumstrø Hansen sørget for at Trondheim klatreklubb tok to av fire gull i juniorklassene. Bergljot gikk fire finalebuldre i første forsøk, mens hennes sterkeste konkurrent Lisa-Marie Kvandahl fra Oslo klatreklubb brukte to forsøk mer. Som vanlig ble denne duellen avgjort ved at vinneren måtte flashe alle bulderne, Oslo KK tok de neste to plassene også, med Ingrid Burud som bronsjevinner.

I eldre gutter vant Hamre ved å gå alle fire buldre, mens sterkeste utfordrer Rolf-Martin Bjørngaard manglet ett av dem. Erlend Nundal fra Gjøvik KK brukte et par forsøk mer, men var ellers den eneste som også klarte tre.

Leo Ketil Bøe sørget for at Bergen Klatreklubb fikk en hjemmeseier, selv om selvsagt begge seniorvinnerne søsknene Midtbø vokste opp i Bergen.
Som ventet ble det en duell mot Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen fra Oslo KK, som endte som nummer to. Her fikk Fredriksstad kk medalje med Baste Andeslic.

Det mest overraskende resultatet, unntatt for de som har lest forhåndstipsene i denne bloggen, kom i eldre jenter. Lillehammers Marte Håkenstad-Bråten tok en pause fra langrennstreningen og vant denne klassen foran Martine Limstrand fra Bodø Klatreklubb.

Astrid Holand fra Bodø KK fikk tredjeplassen, og sørget for at pallen ser annerledes ut enn i de fleste norgescuper.

Her er resultatlista. 






fredag 19. september 2014

Speil, speil på veggen der, hvem er sterkest i landet her? Prognose før Buldre-NM

I helga er det Buldre-NM på Bryggeriet i Bergen, og med over 75 deltakere ser det ut til å bli en av Klatre-Norges store konkurranser i 2014.
Her er det lovet en lenke til streaming av finalene, som starter lørdag 15.30 ifølge programmet.

Magnus Midtbø må leve med favorittstempelet i herreklassen, selv om han kan bli utfordret av Thilo Schröter. Kenneth Elvegaard vil også konkurrere om pallen, og John Henry Nilssen vil være en sterk konkurrent, selv om konkurransepumpen kanskje er mer utviklet enn buldrestyrken.

I kvinneklassen er Hannah Midtbø en åpenbar favoritt, og egentlig uten reelle utfordrere så lenge de tre sterkeste potensielle konkurrentene de siste årene ikke stiller av ulike årsaker. Anine Eriksen og Ragnhild Eriksrud er nok de to mest aktuelle kandidatene for de neste plassene.

Så de fire ungdomsklassene som er litt vanskeligere å spå.

Yngre gutter har Leo Ketil Bøe som en hjemmefavoritt. Hjemmevant og best plassering i buldre-EM for junior, men med ett år yngre Jens Kristian Hagaseth Asmundsen fra Oslo klatreklubb som den eneste reelle utfordreren.

Eldre gutter er mer uforutsigbar.Men Rolf-Martin Bjørngaard er favoritt med seier i sist norgescup i buldring, og han hadde en forholdsvis fin 18. plass i Buldre-EM for juniorer.  De neste plassene er mer usikre. Jon Pål Hamre og Brage Birkelund Olsen er to pallkandidater som peker seg ut, med Kristoffer Klev som en av flere utfordrere.

Den eldste jenteklassen blir spennende. Martine Limstrand slo Sunnive Eik Haave både i sist norgescup og i Buldre-EM for juniorer. Men Marte Håkenstand-Bråten fra Lillehammer deltar for første gang siden hun vant juniornordisk for halvannet år siden på Lillehammer, og kan kjempe om pallplassene.

Den yngste jenteklassen er kanskje den jevneste. Lisa-Marie Kvandahl fra Oslo KK og Bergljot Jullumstrø Hansen fra Trondheim KK har utkjempet de fleste duellene de siste årene, med Lisa-Marie med flest seire. Men flere gode Oslo-klatrere kan utfordre disse duellene, i sist Norgescup vant Ingrid Helene Amundrud. Men som et tips: Lisa, Bergljot og Ingrid

Kule videoer av Sterke-Martins harde repetisjoner

Martin Mobråten - Bonderomantikk 8B.mov from MadSkillz Media on Vimeo.

Martin Mobråten har vært månedens mann i Buldre-Norge med sine knallharde repetisjoner i Magic Woods og ellers. Nå er han på snartur i Norge på sin verdensomklatring, og ble filmet (over) mens han repeterer Jarle Kallands lange og bratte Bonderomantikk (buldregrad 8B) i Sogndal. Som vanlig knall fotografert av Henning Wang aka Mad Skillz Media.

Nedenfor er video av Martin i Magic Woods i Sveits mens han går de to 8B+ bulderne som jeg har blogget om litt sist uke: Riverbed sitt start 8B+ og Never Ending story 8B+, samt Rigth hand of Darkness.

Shittyproductions aka Joakim Lois Sæther har dermed laget enda en klatrevideo som ikke lever opp til firmanavnet (du tok den?)

Martin in Magic from Shitty Productions on Vimeo.

lørdag 13. september 2014

Magnus Midtbø på topp ti i verden




Magnus Midtbø kom tre tak unna finaleplass i dagens semifinale i VM i Gijon.Og som bildet hentet fra videostreamen viser, så var han svært nærme toppen.

Her er resultatlista. 

Tiendeplassen Magnus lå først på tiende da dette blogginnlegget ble skrevet,, men så ble italienske Gosofli dømt foran så det ble en 11. plass. Uansett bekrefter resultatet at Magnus selv i en sesong hvor ikke alt har gått stang inn så langt tross alt er blant verdens ti beste klatrere, slik han har vært i en håndfull år nå. Det er ikke mindre imponerende med tanke på alle de store klatrenasjonene som blir slått av Magnus, alle land nord for alpene, Russland, Italia, USA - for å nevne noen. Bare Frankrike har mer enn en utøver i finalen av de beste landene.

Svenske Matilda Söderlund ble nummer 13 i semifinalen for kvinnene.

fredag 12. september 2014

Tina Johnsen Hafsaas på 30. plass i VM-kvalifiseringen. Svenske-Matilda videre.

Det ble noen tak for kort for Tina i fredagens kvalifiseringsruter i VM i Gijon i Spania. Hun ble nummer 29 og 31 på de to rutene, og det er de 26 første som går videre til morgendagens semifinaler.

Men Matilda Söderlund fikk en solid 11. plass og kan dermed konkurrere om en plass i finalen når semifinalen starter lørdag, der også Magnus Midtbø stiller som eneste nordiske deltaker i herreklassen.

Matilda er dermed tilbake i overbevisende form etter et år med endel skader og studier. Hun har flere finaler bak seg i store konkurranser, blant annet i World Games i fjor.

Semifinalen lørdag fra klokka 10 streames på IFSC sine hjemmesider, i likhet med finalene søndag fra 18.30

onsdag 10. september 2014

Sterkt. Martin Mobråten går sin andre 8B+ bulder på en uke

Martin har gått den supervanskelige og kjente ruta The Never ending story i Magic Woods i Sveits, bare dager etter at han gikk sittestarten på bulderen Riverbed. Begge disse er gradert 8B+, en grad under en håndfull norske buldrere har gått (Alltid litt diskusjoner om graderingen osv gjør at jeg ikke helt tar sjansen på å lage liste)

Her er en video fra Youtube fra en annen sterking som går ruta: 

Magnus har startet kampen om VM-tittelen. Beste nord for alpene så langt

Magnus fikk 13. plass tilsammen i de to kvalikkrutene da VM startet i dag i Gijon i Spania.
Her er resultatene. 
Magnus fikk en sterk 8. plass i den ene kvalikken og 16. plass i den andre.
Magnus klatret bedre enn alle andre fra Norden, Tyskland, UK, USA, Russland.
Lørdag 13. september er det semifinale, hvor de åtte beste kommer til finalen. Da blir det livestreaming her.
Finalen er søndag.
Magnus sine beste resultater i et stort mesterskap er 4. plass i VM for tre år siden, og 3.plass i World Games ifjor.

Fredag er kvalikken i kvinneklassen, med håp om at Tina Johnsen Hafsaas kommer på semifinaleplass slik hun har klart i sine bedre konkurranser på worldcup-nivå. 

mandag 8. september 2014

Martin Mobråten går 8B+ i Magic Woods



Martin Mobråten gikk sittstarten på Riverbed, gradert 8B+, i det sveitsiske buldreparadiset Magic Woods. Han gikk Riverbed (grad 8B) for et par år siden, slik det vises på denne Youtube-klippet.

Martin har tidligere gått graden med Golden Shadow i Rocklands, og også en av de få norske bestigningene av denne graden.

Martin er på joromklatring med Maria Davies Sandbu, og ladet opp til buldreklatringen med å gå de lange og pumpende rutene i Ceuse i Frankrike, og avsluttet det oppholdet med å gå 8a+ i første forsøk. Det er heller ikke dagligdags i norsk klatring.
Her er bloggen de innimellom oppdaterer fra turen.

søndag 7. september 2014

Juniorgutta nærmest finale i Buldre-EM

Som ventet gjorde Thilo Schröter det best av de 10 norske juniorbuldrerne som var med i EM i Arco. Han kom på 13. plass. Rett bak imponerte Rolf Martin Bjørngaard med en 18. plass.
Thilo hadde det beste nordiske resultatet i alle klasser, og Rolf-Martin var det tredje beste nordiske resultatet.

Selv om det ikke ble finale på noen, så viser  sammenligningen med de andre landene i Norden at dette tross alt var noen bra resultater. Svenskene hadde med tre representanter som tidligere har klart finale og også pallen i tidligere ungdomskonkurranser. Endre Sandø Evensen kom på 31. plass i juniorklassen

Her er de andre norske.
Lisa-Marie Kvandahl 26. plass i yngste jenteklasse. Her er et bilde av henne i fotostreamen.
Martine Limstrand 27. plass i mellomste jenteklasse
Sunniva Eik Haave 33. plass i mellomste jenteklasse
Leo Ketil Bøe 32. plass i yngste gutteklasse.
Jens-Kristian Aamundsen 36. plass i yngste gutteklasse
Kristoffer Klev 31. plass i mellomste gutteklasse

Ellers var vel Thilo en av de få i feltet som hadde "varmet" opp til konkurransen med å klatre to buldre gradert 8B i Rocklands i Sør-Afrika i sommer. Lite spesifikk konkurransetrening med andre ord. Det kjennetegner vel de andre norske deltakerne også, som ut fra konkurranseresultatene i størst grad satser på ruteklatring.

fredag 5. september 2014

På coveret til kalenderen Women of climbing er selvsagt.....


Faksimile fra Sharpendbooks.com

Klatreren Rannveig Aamodt fra Molde er igjen i fokus i USA med et fint coverbilde på det sære amerikanske fenomenet med en egen kalender dedikert bilder av kvinnelige klatrere.

Bildet av Rannveig er tatt av mannen hennes Nathan Welton, og er fra Rifle i USA. De to var også med i årets kalender.


Erik Massih blogger om den naturlige superruta (grad 9) i Jøssingfjord

På bloggen sin er det både tekst og bilder av risslinjen som har blitt en av norges absolutt hardeste ruter på egne sikringer. Ronnyt Medelsvensson heter linja, som jeg blogget om etter førstebestigningen. 

For øyeblikket tror jeg ikke det foreligger noen fullverdig fører for hele Profilveggen med alle nye og gamle og ikke alltid like vel dokumenterte fribestigninger og tekniske linjer. Men kanskje noen geskjeftige sjeler føler kallet. Veggen fortjener det, med litt rensning er den noe av det råeste Norge kan tilby av bratte, rene og høye risslinjer. 

torsdag 4. september 2014

Ti juniorer til Buldre-EM i helga

Tre jenter og syv gutter stiller i Buldre-EM for juniorer i Arco som starter lørdag morgen med kvalifisering og finaler søndag, Det er bare seks finaleplasser og ingen semifinale
Her er hele deltakerlista. 

Det blir spennende å se om noen av deltakerne kan komme til en finale.
Gutter junior er den klart største norske klassen med fire deltakere. Her har vel Thilo Schröter det beste utgangspunktet fra det siste årets konkurranser, samt en fersk bestigning av Mooiste Meisi, grad 8B(og kanskje 8B+) i Rocklands for et par uker siden. De andre deltakerne er Jakob Heber Norum, Endre Sandø Evensen og Rolf-Martin Bjørngaard.

Ellers stiller Lisa-Marie Kvandahl, Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen og Leo Ketil Bøe i den yngste klassen, og det blir spennende å se om noen av de kan nå opp mot en finale. Her overrasket det svenske stortalentet Ymer Alber i sist internasjonale konkurranse, og det er ikke sikkert nivåforskjellen er uoverstigelig.

Martine Limstrand og Sunniva Eik Haave og Kristoffer Klev stiller i mellomklassen, hvor konkurransen virkelig drar seg til. Her møter de blant annet Hannes Puman fra Sverige, som er en av favorittene.






Her er videoen av Adam Ondras på Illusjonisten i Flatanger. Og viser bilde av en enda brattere hula i nærheten.



Videoen som kom i går viser Adam Ondra mens han førstebestiger en av de harde rutene sine  i Flatanger-hula. The Illusionist er gradert 9a, ble klatret mai i fjor, og er seg inn i rekken av harde ruter som gjør Flatanger til et av verdens beste klipper i øvre graderingsskala.

Filmen er som vanlig laget av superfilmer og norgesvenn Petr Pavlicek
Forøvrig er det en video som viser at det er stor forskjell på lange og pumpende 9a-ruter som Adam kan onsighte, og de korte og brutale og vanskelige å lese som vi ser et eksempel på i filmen.

Videoen er som de andre filmene rundt Ondra en mer helhetlig historie enn bare klatringen, og viser både boltingen og annen klatring, blant annet Rannveig Aamodt, I videon vises det også til at det i området finnes 250 ruter og prosjekter opp til grad 9c, og det kan tyde på at Ondra har  prosjekter på lista som kan overgå hans mesterstykke The Change som for to år siden var verdens vanskeligste rute og som matches bare av hans egen førstebestigning året etter med La Dura dura i Spania og en tilsvarende gradert rute i hans hjemland Tsjekkia.

Ellers har filmeren og fotografen Pavlicek også vist fram et bilde av en enda større og brattere hule som klatrerne har funnet mellom Vingsand og Flatanger, men som nok krever båt og hvor det neppe er mulig å gå ruter på under grad 9a, ifølge Adam Ondra.  Bildet av hula ligger på forsiden til nettsiden om filmen The change. 

tirsdag 2. september 2014

Nå hypes helseeffektene av klatring

Huffington post har skrevet en artikkel om hvor sunt klatring er for kropp og sjel.  Bortsett fra de fine orda, så er det jo ingenting nytt for oss som syns dette er det beste vi vet om (ihvertfall på topp tre). Men på samme måte som det er morsomt at klatrere er utpekt til å ha de mest sexy kroppene, så er det hyggelig at klatringens ulike fordeler blir kjent. Særlig hvis det kan øke interessen for klatring, og kanskje trylle fram en innevegg i Drammensområdet og andre steder. Uansett er sjansen liten for at slike artikler i neste omgang fører til kø på Bergflødt og andre uteperler. 

Her kan du se den nye ruta på Stetinds nordvegg

Den nye storruta på Stetinds nordvegg har fått et navn "E du nord" og blitt tegnet inn på et bilde som en foreløpig fører på Isklatring.no. Den viser hvordan den harde toppveggen, med grad 8 og tynt sikret med en tynn fjellbolt, går rett opp hovedveggen der den opprinnelige nordveggruta går ut til eggen på siden.

Som det står i beskrivelsen, så ble toppveggen gått i andre forsøk, og etter at den vanskelige taulengden ble jobbet med på topptau og renset før teamet klatret ned til en stor hylle og gikk sluttaulengdene i et støt.


mandag 1. september 2014

Klarström og Ranum repeterer 9-/9 på egne sikringer

Andreas Klarström og Bror Morten Ranum repteterte søndag Loverboy i Snillfjord i Sør Trøndelag. Loverboy er gått av Mats Peder Mosti for et par år siden, og var den første ruta på denne graden i Norge. "En veldig fin rute med teknisk og artig klatring", er vurderingen til Andreas.

Dette er en av flere harde ruter på naturlige sikringer i Snillfjord. Mosti har også gått Lovertoy, som han mener fortjener grad 9. 

Nils Nielsens joggetur på 3800 høydemetre opp Mont Blanc

Her er en bloggpost hvor alpinguide og superspreking Nils Nielsen forteller om sin joggetur fra Chamonic til topps på Mont Blanc, 3800 høydemetre motbakke opp til toppen på drøyt 4800 meter. Turen tok 5 timer, særlig mer hadde ikke Nielsen for å rekke flyet hjem til Norge etter en lang guidesesong.

Ikke prøv dette gutter. I sommer har det omkommet et titalls mennesker på grunn av ras og dårlig vær, og Nils er gtanske tydelig i sin advarsel mot å klatre Mont Blanc på denne måten hvis man ikke er ekstremt godt trent og kjent i området.