lørdag 31. januar 2015

Mens på Jæren buldrer de ute

Buldring i Rogaland - Vinter 2014/15 from Jostein Øygarden on Vimeo.

Mens resten av Klatre-Norge støver inne, er på norgescup eller går på ski og sånt, så er det som vanlig fullt trøkk utendørs for buldrerne rundt Stavanger. Her er en fin liten video fra Jostein Øygarden fra av noen mellomharde problemer som har latt seg klatre mens det rett innafor er full vinter og rekordstore snømengder.
Det starter med noen Sirevåg-problemer, der er det nesten aldri snø. Så følger endel problemer fra Eiane inne i Lysefjorden, i Oltedal og andre steder litt lengre inn i landet. Uansett. God gang.

Erfaringene fra norgescupen: De beste juniorene bedre enn de nest beste seniorene

Dameklassen var like spennende som klubbmesterskapet til Sogndal klatreklubb, mens herreklassen hadde et spenningsmoment: Ville de beste juniorene, som stilte i seniorklassen,slå de nest beste seniorene. For ingen av de antatt beste i noen av seniorklassene stilte opp i den første norgescupen i 2015 i Sandane. Men flere av de nest-beste deltok i herreklassen. Og resultatlisten viser et tydelig svar: Junior Jon Pål Hamre fra Trondheim vant foran Brage Birkelund Olsen, med Jarle Kalland og Bror Morten Ranum på de neste plassene.
Ingen av finalene kom særlig mer enn halvveis opp ruta, så det var nok kjipt skrudd målt mot deltakernivået.


Jenteklassen ble opplagt nok vunnet av Ragnhild Eriksrud, som skal ha all ære for å stille opp og sørge for at det er et godt nivå i de ellers svært ujevne norgescupfinalene for kvinner som det har vært en stund.  
De to beste yngre juniorkvinnene fra forrige sesong stiller nå i eldre senior, og viste tydelig at de øker nivået der. Bergljot Jullumstrø Hansen vant foran Lisa-Marie Kvandahl. Martine Limstrand tok tredjeplass. 

Leo Ketil Bøe fra Bergen er også blitt eldre junior, og møtte liten motstand siden de vanligvis beste i denne klassen stilte blant seniorene. Og Jens Kristian Hagaseth Amundsen ble overraskende slått i yngre juniorklasse, han har sammen med Bøe vært veldig mye bedre enn de andre i klassen det siste året. 


fredag 30. januar 2015

Årets første norgescup med 20 klubber som deltar

Omlag 20 klatreklubber er representert når årets første Norgescup arrangeres av Gloppen klatreklubb.
De beste juniorklatrerne fortsetter å gjøre Norgescupen til en serie spennende dueller, uansett om konkurransene holdes i de største og de minste klatremiljøene i Norge. Lørdag er det Sandane sin tur til å arrangere sin første norgescup.
Konkurransen streames selvsagt, lenken kommer på klatring.no i lørdag morgen melder Klatreforbuindet.
Deltakerlisten viser at det som vanlig er bra oppmøte i juniorklassen, og et solid klatremiljø i Sogndal sørger for en bra seniordeltakelse også - men noen tilreisende helter fra Oslo og Trondheim og Bergen som sørger for en verdig deltakerliste.



tirsdag 27. januar 2015

Ikke bare Sterke-Magnus. Her er Sterke-Martin (Don´t try this at home, kids)

Trening klatreverket from martin mobraten on Vimeo.

Martin Mobråtan har blogget om de sterke prestasjonene i Siurana, hvor han perset med 9a-bestigning (eller muligens nedgradert til 8c+, siden han er kjip mot seg og andre bestigere av ruta), 8b-onsight og Maria Davies Sandbu sin 8b+ bestigning - disse prestasjonene er omtalt her før.

Han skriver også litt om behovet for å trene hardt innendørs mellom uteklatresesjonene, og legger ved en film fra Verket i jula som bekrefter at han kliner til.


søndag 25. januar 2015

Colin Haley minnes Bjørn-Eivind Årtun med rutenavn i Patagonia

Colin Haley skriver på facebook at han har gått en ny travers av Cerre Torre-massivet over et par dager. Ruta er oppkalt etter Bjørn Eivind, som Colin klatret flere imponerende bestigninger med i Patagonia og Alaska, og ble blant annet ble nominert til Piolet d´Or-prisen for beste alpinrute i 2011.
Her er Colins omtale på facebook av ruta som Bjørn-Eivind hadde ønsket å gjøre og tok et forsøk på:

"We are naming our climb the Traversia del Oso Buddha. "Oso" for Bjørn-Eivind Årtun ("Bjørn" means bear in Norwegian, "Oso" means bear in Spanish), and Buddha for Chad Kellogg. This traverse was first envisioned by Bjørn-Eivind, and we made plans to attempt it
together in 2011. The first attempt was made by Bjørn-Eivind and Chad in early 2012 - Bjørn-Eivind was killed by rockfall a couple weeks later in Norway, and Chad was killed by rockfall about one year later on Cerro Chaltén. They were both amazing, inspiring climbers and wonderful people, and I wish I could tell them that Bjørn's dream has come true."

Colins nye travers klatrer opp på Cerro Torre, videre til Torre Egger, hvor den følger Bjørn-Eivind og Ole Lieds fantastiske førstebestigning Venas Azules opp mot toppen, før den traverserer videre mot Cerro Standhardt.

Det er snart tre år siden Bjørn-Eivind og Stein-Ivar Gravdal omkom under forsøket på å vinterisklatre ruta Mamma på Kjerag. 

mandag 12. januar 2015

Maria Davies Sandbu klatrer 8b+ i Spania. Mobråten onsighter 8b

Maria og Martin fortsetter å klatre hardt i Siuara. Maria Davies Sandbu klatret 8b+, og er dermed på vei mot superformen igjen. Maria har tidligere klatret 8c i Oliana for et par år siden da hun var aktiv konkurranseklatrer i året etter videregående. Nå har hun tatt pause fra studiene for å klatre ett år, og med en 8b+ og en 8b på en dag så er det et solid tegn på knallform. 8b-bestigningen kom i andre forsøk, skriver hun på sitt scorecard på 8a.nu.

Martin Mobråten ble fulgte opp sin sterke 9a-bestigning med å onsighte 8b. Det tror jeg bare Magnus og Sindre Sæther har gjort før ham, de samme to folka som også har gått 9a i Norge. (Kanskje det er en sammenheng her, Sherlock Holmes?).


Kul video av Nico Favresse på verdens hardeste rissrute i Jøssingfjord

The Recovery Drink from jlwertz on Vimeo.


Her er en fersk (tror jeg) video av Nico Favresse sitt ledeforsøk på The recovery drink på Profilveggen i Jøssingfjord. Som de fleste har fått med seg, så er denne ruta gått i 2012 kanskje verdens hardeste rute på naturlige sikringer - eller en av dem ihvertfall.

søndag 11. januar 2015

Magnus Midtbø går enda en 9a i Spania

Magnus har gått en 9a til i Santa Linya Fabela par la enmienda. Dette er en av de mange rutene i hula i Santa Linya hvor Magnus har vært de siste vintrene i Spania. Dette er hans 14 rute på 9a-graden og opp til 9b. Halvparten av dem har han gått i hula i Santa Linya.
Dette er hans andre 9a denne sesongen, men mens den første ifølge Magnus hadde et hardt crux så stempler han den siste ruta som soft på sitt scorecard på 8a.nu



torsdag 8. januar 2015

Hannah Midtbø buldrer 8A+, og annen kul buldring i Spania på video

Freestylin in Albarracin 2014 from kenneth elvegård on Vimeo.

Hannah Midtbø har tangert persen med Bindu (buldregrad 8A+) i Albarracin i Spania i jula. Hun gikk også en 8A, som hun betegner som soft på scorecardet sitet på 8a.nu og noe så sjeldent som en flash av en 7C-bulder - som også i likhet med endel andre buldre i området får soft-stempelet.

Videoen viser også flere andre bestigninger fra dette populære området, hvor Kenneth Elvegård stod for den hardeste bestigningen med 8B. Øyvind Ville Sæther buldrer også, som vanlig, mye hardt.

Bindu er Hannahs andre på denne graden, i tillegg til Talib på Vingsand i sommer. Begge brukte hun fire dager på. Så hvis hun vil, er det vel all grunn til å tro at hardere grader er mulig hvis hun ønsker å bruke tid på det. 

tirsdag 6. januar 2015

Martin Mobråten går 9a



(Takk til Einar Sulheim som fotograf og Martin for lån av bildet) 

Martin er tredje norske klatrer på 9a-graden med bestigningen av Jungle Speed i Siuarana. Dermed har Martin perset enda en gang, etter at han gikk 8c+ ifjor. Tidligere har Magnus Midtbø og Sindre Sæther klatret denne graden, begge i Spania, og Magnus har også klatret hardere ruter.

Martin er på årsklatreferie med Maria Davies Sandbu, som også er tilbake på 8a+ graden i Montsant og en 8a-bestigning i Siurana de siste dagene  med . Hun har tidligere, før hun ble seriøs legestudent, klatret 8c  i Oliana for et par sesonger siden som andre norske kvinne og tredje i Norden.
Det kommer nok en rapport etterhvert på bloggen deres Krimpers på tur.


Her er en video fra bestigningen gjort tidligere av en annen klatrer, Pirmin Bertle:

Pirmin Bertle sending "Jungle speed", 9a, in Siurana the 23.03.11 from Pirmin Bertle on Vimeo.

Slik kan du representere Norge i EM og verdenscupen

Norges klatreforbund har lagt fram uttakskravene til å representene Norge i de internasjonale konkurransene i år, ekstra gjevt selvsagt siden det før forste gang blir verdenscup på norsk jord med stevnet i Stavanger i august.

Veien til de store internasjonale stevnene er bestemt ut fra følgende kriterier (sakset fra klatring.no):
  1. Resultater i konkurranser de siste 8 måneder før konkurransedato (følgende konkurranser legges vekt på: internasjonale mesterskap, EYC/WC , nordiske mesterskap NC/NM(pri. rekkefølge)).
  2. Definert uttakskonkurranse
  3. Utøvere på NKF organiserte lag vil bli prioritert foran andre utøvere hvis de blir vurdert tilnærmet likt i forhold til punkt 1. og 2
  4. I særlige tilfeller kan utøvere som ikke oppfyller kriterier ovenfor tas ut etter skjønn

Så da er det bare å sette i gang og trene for de som har slike ambisjoner. 

mandag 5. januar 2015

Martin Skaar Olslund bestiger ny topp i Patagonia

Martin klatret Tomahawk-ruta på Cerro Standhardt med den kjente alpinisten Colin Haley, skriver Haley på sin facebookside med noen fine bilder fra den lange og tynne iskaminen som ruta følger.
Standhardt er gått av flere norske klatrere, men jeg er usikker på om Tomahawk-varienten er klatret av nordmenn tidligere. 
Ruta er 450 meter lang og har isklatring opp til grad WI6.
Han har også klatret en annen linje med Colin på fjellet Aguja Cuatro Dedos, men jeg er ikke helt sikker på hvilken rute.
Martin klatret også Cerro Torre tidligere i sesongen.


søndag 4. januar 2015

Stor omtale av Storen-boken





Arne Larsen har fått mye velfortjent oppmerksomhet etter at Fri Flyt forlag i senhøst lanserte hans Storen-biografi. Det svært omfattende verket tar for seg Store Skagastølstinds historie og mye annet.
Men det spørs om ikke dagens omtale i Aftenposten av Fritt Ords sjef Knut Olav Åmås tar kaka. Han skriver kronikk over hele side 2-3 i avisen og på nett om det han kaller Dronningen av norske fjell.

"Boken er fascinerende fordi den forteller den doble historien om fjellet og menneskene som har utfordret det, så å si Store Skagastølstinds kulturhistorie. Den er full av interessante bilder og verbale detaljer, jeg får følelsen av at knapt en sti eller stein er igjen å skildre rundt Storen. De forskjellige rutene til toppen blir nøye beskrevet", skriver Åmås. 
Åmås var tidligere kulturredaktør i Aftenposten før han ble statssekretær for kulturministeren et kort år, før han ble sjef for den private stiftelsen som deler ut store beløp for å støtte det frie ordet. 
Åmås har ikke klatret Skagastølstind selv, og ikke vært nærmere enn Turtagrø - og legger til: "til tross at jeg som ung filosofistudent selv drev med fjellklatring, påvirket av Arne Næss og Peter Wessel Zapffe".

Opplysning: Jeg jobbet sammen med Arne Larsen for 20 år siden i redaksjonen til Norsk Klatring, men har ellers ingen koblinger til bokutgivelsen.