søndag 31. mai 2015

Ville nye linjer i Lærdal (jepp, med video)

Nye linjer i Lærdal. from Oeyvind Saeter on Vimeo.

Øyvind Ville Sæther har førstebesteget en ny 8A-bulder i det nye buldreområdet Lærdal, som har det gode buldrenavnstedet Steinåsen. Sensei sittstart ble gått etter en lang kjøretur fra Oslo etter jobb av den sterke fysioterapeuten. Ville har vært en av de ledende buldrerne i flere år, og har i tillegg bidratt med mange fine videoer som her. Det er også to andre, og litt mindre blytunge, buldre som gås på videoen. 

Tøff dag for nordmenn i europeiske ungdomscupen

Det er vanskelig å finne noen lyspunkter på resultatlistene fra lørdagens kvalifisering i den europeiske ungdomscupen i Østerrike i dag. Alle de norske plasserte seg i den nederste fjerdedelen av resultatlista. Finalen pågår i morgen, med to svensker til finalene. Svenskene var også jevnt over bedre enn de norske i alle klassene hvor begge landene hadde deltakere, det var bare i Lisa Maries Kvandahls klasse at de ikke hadde noen kandidater.

Her er de norske plasseringene, hvor jeg har lagt inn antall deltakere for å få et inntrykk av den relative plasseringen med antall deltakere bak seg. Som oversikten viser, så er det relativt konsistent plassering tre firedeler ut i resultatlista.
Youth A: Lisa Marie Kvandahl nr 27 av 36. Best av nordiske.
Youth B; Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen nr. 33 av 44. Sverige 25 og 28.
Youth B: Leo Ketil Bø nr. 37 av 44: Beste svenske nr.16
Junior herrer: Brage Birkelund Olsen nr. 26 av 31. Hannes Puman fra Sverige nr, 4.
Sverige får også en finaleplass i juniorklassen, hvor Kajsa Rosen ligger på 3. plass.

Norge har i perioder gjort det veldig bra i den europeiske ungdomsklassen med både Magnus og Hannah Midtbø, Tina Johnsen og Maria Davies Sandbu enten øverst på listen, sammenlagtvinner eller høyt plassert i finaler. Der er neste generasjon unge norske konkurranseklatrere dessverre et stykke unna.

Dessverre var ikke resultatet så veldig mye bedre i årets første ungdomscup for tre uker siden, med to viktige unntak: Leo Ketil Bøe og Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen som plasserte seg omtrent midt på listen.




lørdag 30. mai 2015

Jo Arve Repp går bratt, naturlig 8+ på Harbak




To bilder fra den nye 8+ ruta gått av Jo Arve Repp, gjennom overhenget og den bratte toppveggen. Foto: Kjetil Grimsæth

Jo Arve Repp har gått den første skikkelige harde kileruta på Harbak. Graden på den bratte ruta over Snørhallen/Buldrehula på Harbak er satt til 8+.

Han gikk ruta 10. mai og takk for fine bilder fra Kjetil Grimsæth (som jeg ikke har fått brukt før nå). Han har prøvd på den tidligere, men ramlet i den bratte toppen. Nå gikk den, og han toppet ut i regnvær.

Jo har tidligere førstebesteget naturlige ruter opp til 8+ i Snillfjord på den andre siden av Trondheimsfjorden, og vært med på mange andre harde bestigninger som blant annet den nye ruta på Stetind på grad 8 ifjor.

Harbak har blitt et sted for mye fin naturlig sikret klatring, og det skal ikke boreboltes i veggene ved all den fine buldringen.

Den gode kulturen av harde klatrere og gode etiske holdninger har sørget for at trøndelag har flere av landets hardeste kileruter, både i Snillfjord av Jo Arve Repp og faktisk også på Flatanger på enkelte linjer opp til 8+ av Sindre Sæther.


fredag 29. mai 2015

Slik trente Rannveig Aamodt seg opp etter de alvorlige bruddene

Det har vært mye fokus på Rannveig Aamodt de siste årene etter at hun bandt seg inn i feil tauende og ble svært alvorlig skadet etter bakkefall i Tyrkia i april for tre år siden. Hennes vei tilbake til klatringen ble fulgt tett av flere årsaker, blant annet fordi hennes resultater i året som fulgte med bestigninger opp til 9-/9 er en av de mest imponerende rehab-prosessene i klatringen også internasjonalt. Så skader det ikke med en vinnende personlighet og mange fine foto fra et fotograferende ektemann, men det er underordnet i denne sammenheng.

Men her kommer det et intervju på Skadefri klatring som tar for seg selve opptreningsperioden, blant annet på samarbeidet med fysioterapeut og landslagstrener og toppklatrer Stian Christophersen - som er en av de to som står bak nettstedet Skadefri klatring. Den viser mer detaljene om hvordan man kan komme tilbake fra livstruende skader og klatre på et nasjonalt høyt nivå selv om kroppen på mange måter fremdeles er sterkt preget av skadene.

Her er forøvrig en bloggpost fra Rannveig om en vinter i Mallorca på nettsiden til hennes sponsor Prana. 

torsdag 28. mai 2015

Super-Martin går ny 8B-bulder på Vingsand (video)

3,5 fra Vingsand from martin mobraten on Vimeo.

Her er video fra Propellen og litt andre spennende flytt på Vingsand. Blant annet Maria Davies Sandbu buldrer 7C. 


Martin Mobråten har førstebesteget en 8B-boulder på Vingsand, og dermed skapt enda et hardt problem for besøkende klatrere helt nord på Fosenhalvøy i Sør Trøndelag. Bulderen heter Propellen, og er ifølge Martins korte kommentar på facebook "super tricky". Martin har gått en haug med 8B de siste årene, men jeg lurer på om ikke dette er den første førstebestigningen.

Han har også gått to andre buldre på samme grad på Vingsand tidligere: "Verden på en lørdag", og den mer rutepregede Langveggprosjektet.

Vingsand har også den mer kjente Diamanten på samme grad, en instand klassiker førstebesteget av superkjente Nalle Hukkataival. 

tirsdag 26. mai 2015

Joey Kinder på Ballesteinfestivalen: "I have never seen climbers get that wild"

Den amerikanske toppklatreren Joey Kinder fikk et spennende møte med festkulturen til norske klatrere på Ballesteinfestivalen. Her er et intervju med ham fra sponsoren Touchstone climbing:
- The Ballsack Festival was nuts.  I would say it was the most loc’d out climber event I’ve ever been to.  It was total debauchery.  People tearing shirts off, spraying beer, crowd surfing, dancing, screaming, rowdiness!!!!!  I have never seen climbers get that wildbefore.  USA parties are so conservative and proper compared to this event. 
Han ble også tvunget til å ta av seg skjorta, og det var en auksjon for å danse slow-dans med ham.
"I was super lucky to have a girl win me in the end and damn… talk about awkward. "

Joey Kinder er en god venn av Henning Wang, og de to reiste rundt til flere klipper (som han sliter med å uttale i intervjuet). Litt dårlig vær, men mye klatring. Dette er Kinders andre besøk til Norge, ifjor var han lenge i Flatanger.
Her er en bloggpost om det besøket og den første videoen.
Og her er den andre videoen. 


lørdag 23. mai 2015

Reddet av helikopter - uten skader etter 20 meters fall på Hægefjell i Nissedal (med hjelm)

Mannen skal ha falt oppimot 20 meter på den populære svaveggen i Nissedal ifølge mediedekningen til nå.  Selv om han brukte hjelm, så skal det være snakk om hodeskader. Han skal bli reddet ut med et SeaKing-helikopter. Ifølge politiet er det en mann i 50-årene fra Sandefjord.

Oppdatering et par dager etterpå: Se kommentaren nedenfor, heldigvis gikk det bra med klatreren. Og takk for at du deler erfaringene. Da kan kanskje flere klatrere lære av det. 

Harde bestigninger og repetisjoner på Senja

Alpinist.com kom i går med en oversikt over nye ruter klatret på Senja i vinter av to besøkende nord-amerikanske team. Senja har blitt en av de siste populære miks- og isklatredestinasjonene i Norge med høye og ville vegger helt ut mot havet.
Senja har som så mye annen tøff klatring i Nord-Norge ikke så mye førere og detaljerte oversikter som resten av isklatreverden, og det ene partiet var nøye på at de ikke viste om allere linjene de klatret var gått før eller ikke. Siden forholdene skifter mye, så ville de heller ikke gradere så mye.

Det andre partiet gikk flere linjer opp til 600 meter og med relativt anstendige grader. To av dem repeterte også den kjente ruta Finnemannen som Ines Papert førstebesteg sammen med lokale helt Bent Vidar Eilertsen med klatring opp til grad 9+ på den 500 meter høye ruta ut mot havet.

Tre ulykker i Bohuslän

Sist helg tok to norske klatrere alvorlige fall i Bohuslän, og denne helgen var det en klatrer som brakk foten. Så det er all grunn til å ta hjelm-oppfordringen på alvor selv om det ikke var noen hodeskader.

Klatreren som ramlet på Galgberget på Abrakadabra (grad 8/8+) poppet en sikring, fikk tauet bak beinet, vippet rundt og på grunn av risiko for hode eller nakkeskader ble han hentet med helikopter og flydd til sykehuset. Heldigvis endte det uten noen alvorlige skader.
På den nye klippen Hällers myr kom det et bakkefall på en ny rute, men det endte med en kraftig forslått arm.
Denne helgen var det en klatrer (som ikke var norsk) som ramlet på den velsikrede ruten Mallorol (grad 6-) og som sannsynligvis har brukket ankelen.
Dette bekrefter bare at klatring er en risikosport, også på den faste og stort sett velsikrede granitten i Bohuslän. OG AT SJANSEN FOR AT DET GÅR BRA ER MYE BEDRE MED HJELM PÅ LED.

fredag 22. mai 2015

Stian Christophersen og Martin Mobråten repeterer 8B bulder




Her er instagram-bildet og kommentaren fra Stian på gårsdagens bestigning


Martin Mobråten gikk den for en uke siden og Stian Christophersen gikk i går bulderen Blå blomster sittstart, som er gradert 8B, på "hardman"-buldrestedet Kambo mellom Moss og Son.

Stian førstebestegbulderen Selvmordsblomster, grad 8B på Kambo i 2010 og har også gått graden i Rocklands i Sør Afrika. Men selv beskriver han bestigningen i går som P R O G R E S J O N på sin tickliste på 8a.nu, med to knallharde startflytt er dette hardere enn tidligere enkeltflytt.
Bulderen ble førstebesteget av Thilo Schröter i mars i fjor, og repetert av Kenneth Elvegård i samme måned.

Martin har også et lang synderegister av harde buldrebestigninger som regelmessig er omtalt på denne bloggen.



mandag 18. mai 2015

BRV fraråder klatring i Jøssingfjord-helleren

Helleren i Jøssingfjord har nå s¨mange rustne bolter at det er uforsvarlig å klatre der, mener Bratte Rogtalands Venner. Konflikt med grunneier og museumsinstanser har gjort at det ikke er blitt tillatt å rebolte klippen, som ligger rett over en gammel bosetning og like ved det svært karakteristiske huset under Helleren.

Jøssingfjordklippen ble utviklet midt på 90-tallet, og har mange harde ruter mellom grad åtte og ni. Spesielt ble det gjort mange ruter under fotball-VM i 1994, da en haug klatrere med Håkon Hansen som primus motor leide et hus i området og klatret mange av rutene i området. Blant annet Flåklypa Grand Prix, grad 9.

Her er advarselen lagt ut på BRVs facebook-side i dag:

Advarsel om klatring i Helleren i Jøssingfjord
Mange som har klatret i Helleren i Jøssingfjord de siste årene har påpekt hvor korroderte de gamle boreboltene er. Ved minst ett tilfelle har en klatrer dratt en bolt rett ut av fjellet med håndmakt.
Det har blitt gjort sporadiske forsøk de siste årene av enkeltpersoner til å få tillatelse til å rebolte Helleren, men det har ikke ført frem.
Denne våren har BRVs sikkerhetskomité med støtte fra NKF gått systematisk til verks og nøstet opp i grunneierforhold i Helleren. Resultatet er dessverre nedslående. Både grunneier og flere museumsinstanser er negative til rebolting og til klatring generelt. Vi gir ikke opp saken, men det er lite håp om en snarlig løsning.
Slik situasjonen er nå er det bare et spørsmål om tid før det skjer en alvorlig ulykke som følge av at en bolt svikter. Derfor må vi, med tungt hjerte, fraråde all klatring på de boltede rutene i Helleren.
BRVs sikkerhetskomité, styret i BRV og NKF

Øyvind Salvesen skriver i en kommentar på facebook at dette selvsagt er trist, men at løsningen er å gå flere av rutene på egne sikringer.
Han skriver:
Det er trist at vi ikke får reboltet her, MEN når det er sagt så huser denne flotte klippen noen av de verste bolte-overgrepene jeg har sett. Kanskje vi har med karma å gjøre? Harde naturlig sikrede linjer blir forhåpentligvis denne klippens fremtidige appell.

 Som en av de som var med klatringen under fotball-VM er jeg i ettertid enig med Salvesen. Selv om ikke alle rutene lett kan gås med naturlige sikringer, så ble det borret sikringer i for mange ruter som med dagens standarder (og som strengt tatt også burde vært da) burde vært gått med egne sikringer.

Erfaringene fra Vindenes på Sotra noen år senere var jo også at mange av de boreboltsikrede rutene kunne gås på egne sikringer. Her måtte Bergen klatreklubb fjerne boltene i selve veggen etter protest fra en av grunneierne. At rutene ble mye mindre klatret når de måtte sikres selv er en helt annen sak.

fredag 15. mai 2015

Hannah Midtbø et lite tak unna finaleplass i EM


Hannah på toppjuggen, som en av seks utøvere som klarte den første bratte og harde bulderen. Foto fra IFSC-streamen

Hannah Midtbø var bare en av seks semifinalister som toppet den første bulderen i EM. Dessverre mistet hun med minste mulige margin de to neste bulderne. En topp til hadde holdt til finaleplass blant de seks beste. På videostreamen så det ut til å være litt uflaks som hindret henne å nå det viktige taket som  hadde sikret en klar finaleplass.Det ble to sonetak til, og inggen klarte noenting på den fjerde bulderen.

Dermed ble det 13.plass til slutt og en klar framgang fra kvalikken, men ikke fullt så bra som den supersolide klatringen på den første bulderen kunne se an til. For det var endel av de mer rutinerte semifinalistene som raskt gikk den andre bulderen som stoppet Hannah med mye smyging på noen dårlige fottak og tynne fingertak.
Ut fra videoen så stor Hannah fram som en av de sterke buldrerne.
Og sikkert inspirerende med tanke på konkurransene senere i år. 

torsdag 14. mai 2015

Bare å finne fram popcorn og følge Hannah Midtbø i EM-semi

Hannah Midtbø klarte seg bra i torsdagens kvalifisering i Buldre-EM. Hun ble nummer ni i sin kvalifikk-gruppe, nr.17 sammenlagt og er blant de 20 utvalgte til semifinalen. Hun flashet de tre første problemene, men nådde sonetaket på de to siste bulderne. Det var bare ti i hele konkurransensom flashet så mange av bulderne.
Kenneth Elvegård gjorde en hederlig plassering med 33. plass, midtveis i feltet. For Tina Johnsen Hafsaas ble det et tøft møte med europaeliten etter et år med sykdom og mye skader året før det.

Semien blir liveoverført fra klokka 18 fredag. 

onsdag 13. mai 2015

Følg Hannah, Tina og Kenneth i helgens Buldre-EM

I dag reiste tre norske representanter til Buldre-EM i Innsbruck som begynner 14. mai med kvalikk i klatrehovedstaden i Østerrike.. Kenneth Elvegård, Hannah Midtbø og Tina Johnsen Hafsaas representerer Norge. Thilo Schröter skulle også vært med, men hans tyske pass skapte problemer i Klatreforbundet selv om han har representert Norge tidligere.

Hannah er åpenbart den med mest mesterskapserfaring med sin svært uventede tredjeplass for noe år siden. Hun var tilbake i buldrecupen ifjor, og hadde noen sterke prestasjoner som hvis alt klaffet kunne vært nært en finale. Men det skal bli spennende å se om hun knekker koden som kan gi finaleplass på en god dag.

For Tina Johnsen Hafsaas har det vært en lang vei tilbake fra skader og sykdom, og seieren i siste norgescup i Lillehammer må ha vært en stor opptur. Spennende å se utviklingen i EM, selv om det vil være umenneskelig å forvente at toppnivået er inne igjen.

Kenneth Elvegård har prøvd seg i noen verdenscuper, og hans framgang de siste årene har vært imponerende. Men det er også et svært høyt nivå i buldring, og det skal bli spennende å se hv ordan utviklingen har vært.

Det kan man se på liveoverføringen til det internasjonale sportsklatreforbundet. Der vises semifinalene fra fredag kl.18. 

lørdag 9. mai 2015

Martin Mobråten flasher 8A+ bulder

Martin melder på facebook at han fikk en flash av bulderen Steinbukken, som er gradert 8A+.
Bulderen ligger i Dirdal i Rogaland, og er blant annet kjent fordi det er en av de harde bestigningene til Therese Johansen for noen år siden.

Jeg tror dette er Martins første flash på denne graden, og her jeg sitter klarer jeg ikke å huske noen andre som har gjort en så hard bulder i første forsøk. Derimot har både Martin og en håndfull andre flashet graden under.

Og hvis du lurer på hvordan han har blitt så sterkt etter fylte 30 - så les bloggen fra noen dager siden. 

søndag 3. mai 2015

Slik ble Martin Mobråten grisesterk og skadefri

Her er et intervju med Martin Mobråten på nettstedet Skadefri klatring, hvor han forteller om den voldsomme framgangen han har hatt de siste årene.

Martin forteller om hvordan han tok grep for noen år siden for å få fart på klatringen etter flere år med skader og litt vel ensidig trening og litt lite fokus på helheten. Resultatet kjenner alle på denne bloggen, han har prestert på internasjonalt nivå i både buldring og sportsklatring.

Skadefri klatring er et nettsted som har holdt på noen år, men som nå gjenopplives etter å ha ligget litt passivt de siste årene. Bak nettsiden står blant annet Stian Christophersen, som både er fysioterapeut og en av de beste klatrerne det siste tiåret både med ruter og med buldring.

Stian og Martin vokste for sikkerhets skyld opp omtrent samtidig  i Asker og begynte å klatre på slutten av 90-tallet. Martin ble raskt en av de beste, og har en av de yngste 8b-bestigningene i Norge da han gikk Marathon som 16-åring i 1997. Noen år senere kom også Stian opp til norsk toppnivå.
Så begge har solid grunnlag for å både klatre og uttale seg.


lørdag 2. mai 2015

Hvis du virkelig skal imponere med styrken din. Sjekk Magnus Midtbø sitt siste flytt

En video publisert av Magnus Midtbø (@magmidt)



Her gjør Magnus Midtbø et styrkeflytt få andre kan repetere i verden. Onearm campusflytt fra pinch til pinch på hardcore-rommet til Klatreverket. Lover bra for styrken før konkurransesesongen. Bare å legge seg i trening.