lørdag 31. oktober 2015

Og NM-vinnerne ble: Magnus (seff) og Maria

Magnus Midtbø tok oppskriftsmessig og overlegent sitt 11. norgesmesterskap og enda gang kongepokalen. Han falt på toppjuggen, og kom mer enn ti flytt lengre enn de to neste på pallen. Martin Mobråten slo Endre Sandø Evensen på bedre kvalikkresultat. Sindre Sæther kom rett bak på fjerdeplass. Tre av de fire neste plassene gikk til klatrere som vanligvis er på topp i juniorklassene, så en ny generasjon er i ferd med å stige opp selv om ingen av dem klarer å nærme seg de aller beste konkurranseklatrerne ennå. Herrefinalen skilte ellers bra i motsetning til de andre finalene.

Kvinnefinalen ble som flere av juniorfinalene avgjort med svært små marginer på åpenbare crux. Maria og Martine Limstrand kom likt, selv om Martine nesten klarte å holde på neste tak. Men de ble dømt likt og Maria vant på bedre kvalikk. Limstrand har tidligere vunnet juniorklasser, men vært skadd en stund og er nå tilbake på et vinnerspor.
Ragnhild Eriksrud fikk tredje plass, og stoppet samme sted
Bak henne kom de tre andre deltakerne med fire taks forskjell.

Et langt Klev til norgestoppen for juniorene

Søsknene Kristoffer og Julie Klev fra Oslo klatreklubb tok en solid sammenlagt prestasjon i juniorklassene i NM  Molde lørdag. Kristoffer gjorde comeback som konkurranseklatrer etter litt skade, og vant gutter klasse A. Lillesøster Julie Klev tok sølv i yngste juniorklasse, etter Stine Raknes. Dermed kom det to nye navn på toppen av listen i år i den klassen.

Birk Næss fra Lillehammer så ut til å ha tatt sølvet foran forhåndsfavoritt Håvard Helgesen fra Sogndal, men etter en dommerklage ble Birk nr 4 og Håvard fikk sølv. Snorre Graver Johansen fra Oslo klatreklubb fikk bronsje og debuterte på pallen. Her var det bare ett flytt som skilte alle i finalen unntatt vinneren.

Lisa-Marie Kvandahl tok sitt første NM-gull i tauklatring, foran Bergljot Hansen fra Trondheim og Ingrid Helene Amundrud, alle tre kom likt i finalen på et åpenbart hardt skrudd crux. (I den yngste jenteklassen kom også fire stykker på samme punkt i finalen, bare vinneren kom høyere). Dermed fikk Kvandahl rettet opp finaletapet fra samme vegg for to år siden. Hun har stort sett vunnet de fleste konkurranser, inkludert nordisk mesterskap, men ikke vunnet NM i tau før.

Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen toppet finaleruta og vant yngre juniorgutter foran Hauk Lem fra Oslo og Alexander Øritsland fra Bratte Rogalands venner. Rekkefølgen var omvendt før finalen, mens Jens Kristian har tidligere vist at han har best pump til å lese finalerutene i denne klassen. Også her virket finalerutene kanskje harde, for det var bare et flytt som skilte mesteparten av finalen.



Resultatlister
Eldre junior gutter
Yngre junior gutter
Eldre junior jenter
Yngre junior jenter

fredag 30. oktober 2015

Martin Mobråten varmer opp til NM med flash av 8A-bulder

Oksespranget, 8A flash from martin mobraten on Vimeo.

Video: Sindre Sæther
Her er en fin video av Martin Mobråten som viser sin imponerende styrke med å flashe den klassisk harde bulderen Oksespranget, som er gradert 8A og vel var en av de første i Norge på graden. Bulderen ligger i Romsdalen, hvor Martin jobber denne uka og tilfeldigvis i nærheten av NM-veggen i Molde. Martin er som nevnt i forrige bloggpost en av favorittene til pallplassene bak storfavoritt Magnus Midtbø.

Martin har flashet 8A før, men det er svært sjelden vare i Norge (Noen mer nerdete enn meg har kanskje peiling på hvor ofte det har skjedd).

torsdag 29. oktober 2015

NM med tidenes herrefinale og 52 år gammel finalist


  • Helgens norgesmesterskap kan få en av sine sterkeste finaleheat. Tidenes beste norske klatrere møtes på Moldeveggen lørdag.  
  • I kvinneklassen settes aldersrekord med 52 år gamle Ulrika Tiegs. 
  • Og i herreklassen er en snart 16 år Leo Ketil Bøe pallfavoritt. 
Magnus Midtbø er favoritt, og kan ta sitt 11 norgesmesterskap lørdag. Men møter også et par andre legender i form av Martin Mobråten og Sindre Sæther, to av de andre beste klatrerne på 2000-tallet. 
Men både Martin og Sindre skal få hard konkurranse fra snart 16 år gamle Leo Ketil Bø fra Bergen om pallplassene. For å være litt dristig i tippingen, så tror jeg 15-åringen er bedre konkurranstrent enn de andre kandidatene utenom Magnus og kan ta pallplass som kanskje den yngste siden Magnus selv slo gjennom som Norgesmester for 11 år siden som 17-åring. (Her er jeg på tynn grunn, men satser på at kommentarfeltet hjelper meg hvis jeg har bommet på aldersfakta). 
Totalt stiller 16 herrer i seniorklassen, blant annet også de sterkeste juniorgutta. Hvis alle stiller, blir det delt ut Kongepokal også.

Bare seks jenter er påmeldt i seniorklassen for kvinner. Maria Davies Sandbu er favoritt, i fraværet av Tina Johnsen Hafsaas som deltar i en invitasjonskonkurrane i Finland. Men det mest oppsiktsvekkende i kvinneklassen er ny aldersrekord med 52 år gamle Ulrika Tiegs som er garantert finaleplass med dagens påmeldingsliste. Det er over 20 år siden hun ble svensk mester . Hun har siden bodd i Norge og har gjort seg mest bemerket med mange flotte førstebestigninger i Bohuslän. 
Ragnhild Eriksrud er pallkandidat, og det er også Martine Limstrand. 

14 gutter stiller i eldre junior. Favoritt når Leo stiller i seniorklassen er nok Håvard Helgesen, som også har gjort det bra i sist norgescup og fikk 3. plass i nordisk mesterskap. 

Lisa Marie Kvandahl ville vært favoritt hvis hun stilte i kvinneklassen, basert på resultatene på finalerutene sist norgescup og resultatene i verdenscupen i Stavanger. Men hun stiller i eldre jenter-klassen. Selv om hun er favoritt der får hun det nok like tøff motstand der som i seniorklassen, for det stiller en håndfull jenter opp som alle kan få pallplass.

I den yngste jenteklassen er det flest deltakere med 24 13-15 åringer. Det er også det mest åpne feltet, hvis vi ser bort fr de to danske dynamittsøstrene Oda og Marie Aagard Lauridsen som bor i Ålesund. Mia Wollebæk fra Trondheim gjorde det best i forrige norgescup, og står av den grunn fram som den fremste pallkandidateten med norsk pass. 

Yngre junior gutter har som vanlig Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen som favoritt, selv om han utfordres noe av et par andre, og spesielt Hauk Lem.

Her er info om streaming, deltakerliste og annet praktisk. Utrolig bra med flinke arrangører og et forbund som stiller opp og ordner alt det praktiske så også vi som ikke er i Molde kan følge arrangementet. 

lørdag 17. oktober 2015

16-åringene knuste seniorene i Norgescupen


                                                                                                                    Foto: Thor-Henrik Kvandahl

De to 16-åringene Leo Ketil Bøe og Lisa-Marie Kvandahl (bildene) var de to klarte beste klatrerne i hvert kjønn i lørdagens norgescup i Haugesund på den nye Haugalandveggen. 

Leo stilte i seniorklassen, og slo Jon Pål Hamre, som igjen slo Endre Sandø Evensen - som tok bronsje både her og i nordisk mesterskap i Sverige for et par helger siden. De tre toppet finaleruta, som ble avgjort på kvalikkresultatene.

Lisa-Marie Kvandahl vant en jevn juniorfinale, og slo også seniorvinner Ragnhild Eriksrud. Hun slo også junirogutta i en kvalikk, men der kom de to første et flytt lengre i finalen og toppet ruta. Lisa-Maria kom foran Bergljot Hansen og Camilla Persen - en topptroika gjennom flere konkurranser.

Jens-Kristian Hagaseth Aasmundsen vant av de yngste gutta foran Hauk Lem og Alexander Øritsland, tre 15-åringer som jevnt over ligger i toppen i konkurransene.

Yngste jenteklasse ble vunnet av Oda Marie Aagard Lauridsen, hun ville også blitt nummer to i gutteklassen (så sant jeg fulgte godt nok med på livestreamingen fra en tribune i en turnhall). Søster Oda tok tredjeplass, mens Mia Wollebæk tok 2. plassen i den største klassen hvor det var relativt jevnt mellom de seks første. Det lover bra for norsk kvinneklatring at 99- og 2000 årsklassen er såpass solid.

Juniorklassen for 16-18 åringene ble vunnet av det relativt nye stjerneskuddet Håvard Helgesen fra Sogndal, som toppet ruta sammen med Birk Dahle fra Lillehammer. Eivind Kittelsen tok tredje. Helgesen tok tredjeplass i junior-nordisk for et par uker siden, etter Leo Ketil Bøe som i dag stilte i seniorklassen.

Her er resultatene

fredag 16. oktober 2015

De yngste juniorjentene har allerede vunnet det første slaget om helgens norgescup

Med 24 påmeldte jenter i 13-15 år er den yngste juniorklassen også den overlegent største i helgens Norgescup i Haugesund på den nye Haugalandsveggen. Spesielt målt mot senior kvinner, hvor Ragnhild Eriksrud igjen sikrer at kvinneklassen har en toppklatrer med i norgescupen.
Det er også stor spredning i den yngste kvinneklassen geografisk, som gjør at denne klassen helt klart er den viktigste med tanke på norsk konkurranseklatring framover. Det er naturlig å peke på de to danske søstrere Oda og Marie Aagard Lauridsen som favoritter basert på tidligere konkurranser, men ellers er det vanskelig (for meg) å si hvem som skiller seg ut i toppfeltet.

Det er 13 gutter i den yngste juniorklassen. Her er det flere interessante navn, men Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen, Hauk Lem og Baste Andeselic har gjort det bra i konkurranser mens Arne Farestveit fra Sogndal har klatret bra ute med bestigninger opp til grad 8+. Så det kan bli spennende.

Det er ni jenter i juniorklassen, men kanskje den mest spennende med tanke på at halvparten av deltakerne holder et nordisk toppnivå i den "gyldne" 99-årgangen som kanskje er den beste og bredeste norsk konkurranseklatring har sett. Lisa-Marie Kvandahl er igjen favoritt etter sterk klatring i de siste internasjonale konkurransene, med semifinaleplass i Junior-VM og sitt tredje nordiske mesterskap som styrkemarkeringer. Men hun har også tapt for både Bergljot Jullumstrø Hansen og flere andre sterkinger de siste årene.

9 seniorgutter stiller opp, med Håvard Helgesen som favoritt etter sin sterke 3. plass i nordisk mesterskap for juniorer for et par helger siden. Flere av de vanligvis sterke deltakerne i denne klassen deltar ikke, eller stiller i den kombinerte senior- og juniorklassen,

Totalt stiller ni herrer også i konkurransen. Endre Sandø Evensen er favoritt etter tredjeplassen i nordisk mesterskap og flere sterke plasseringer i et felt hvor Magnus Midtbø ikke stiller og hvor endel av de andre som har kjempet i toppen heller ikke stiller. Men det er alltid gøy når Jan Eivind Danelsen er i veggen, da kan mye rart skje. Så det er all grunn til å følge med.

Som vanlig i Norgescupen sørger gode arrangører for at det både er livestream og live resultatføring.





tirsdag 13. oktober 2015

Tenåringen Patrick Pedersen går Marathon (grad 9)

Patrick Pedersen gikk i dag Marathon (grad 9) på Damtjern. 19-åringen fra Drammen er en av de yngre som har gått denne ruta, og en av de yngre som har gått denne graden i Oslo. Han gikk tidligere i år blant annet Mikrokosmos (grad 9-/9) også på Damtjern. Kuriøst nok så er han vel også den eneste som bor i Drammen når han går en nier på drammensgranitt.

Den yngste bestigningen av ruta er det Martin Mobråten som står for, han var 16 år da han gikk den rundt år 2000. Det er flere som har gått graden i yngre alder, men ikke på de cruxete Oslo-rutene så vidt jeg kan huske.

Marathon var den første ruta med grad 9 i Norge da Per Hustad gikk den i 1988

søndag 11. oktober 2015

En mann, et (fantastisk) felt, 133 ruter





Foto: Jon Egil Auestad på Imperiet (grad 7+), den siste ruta han repeterte på Dale og en av de finere rutene på en av de fineste klippene i Norge. Foto: Sindre Bø og Leiv Aspelund. 

Jon Egil Auestad er førstemann som har gått alle rutene på Dale utenfor Sandnes. La oss kalle prosjektet Dale integral. Totalt er det 133 ruter, 84 er blitt klatret i høst av familiefaren fra Sandnes.

De siste ukene har venner på facebook kunne følge Auestad gjennom den ene harde, klassiske, flotte,
obskure rutene på et av norges største og fineste klatrefelt. Han har fått klatrevenner til å sikre ham morgen og kveld i helger og de fleste ettermiddager. Avslutningen kom i dag med den flotte 50 meter høye Imperiet, gått av Bernt Ove Reinertsen. Ifølge Sindre Bø sin facebookoppdatering gikk han umiddelbart igang med å borre tre nye ruter på feltet.

Jon Egil har vært gjennom noen av tynneste og hardeste rutene gått på 80-tallet, med Håkon Hansens stimulator og Alf Borges Kvantespranget (kanskje de to første 9- rutene i Norge), og en vanvittig mengde fine syvere og seksere som burde vært gått langt oftere. Dale var det store feltet for Stavanger-klatrerne på 80-tallet da jeg bodde i Stavanger, men gikk litt av mote på 90-tallet da det ble jaktet på brattere klipper, og senere ble alle sterkingene i området til buldrere. Men vi får håpe at Auestads prestasjon både er et tegn på at Dale er blitt mer klatret på de siste årene, og at det vil inspirere andre til å oppleve en av de beste klippene i Norge, men en fin utsikt over hele Stavangerhalvøya og Sandnes ut utover mot Jæren. (Da vi hadde noen engelske superklatrere på besøk på slutten av 90-tallet, så mente de at hver eneste linje på klippen ville vært en superklassiker på alle andre felt - men de var nå britiske da)

Det er ikke tilfeldig at det er Auestad, som er fra Sandnes, som stod for prestasjonen. Han har var i mange år en av de bedre konkurranse- og ruteklatrerne i Norge.

Jeg vet ikke hvor vanlig det er å gå alle rutene på en såpass stor klippe. Det gikk vel rykter om at Sindre Sæther gikk alt i Loddefjord da han bodde der. På endel mindre klipper er det sikkert flere som har gått alt, som Håkon Hansen på Løkenhavna og Mega-Løkenhavna. Jeg gikk alt på Damtjern en gang før litt for vanskelige Draumkvedet ødela den muligheten, men det er tross alt bare 60 ruter. Det eneste feltet jeg tror er større enn Dale er Hauktjern i Oslo, med nesten 200 ruter. Der nærmer vi oss vel en komplett bestigning av Rein Leidal, ihvertfall snart av alle de harde rutene. Så får vi se om det ryddes like godt opp i alle krokene som det Auestad gjorde på Dale i høst.



onsdag 7. oktober 2015

Martin Skaar Olslund går Østlandets hardeste naturlige linje


Martin Skaar Olslund på topptau på Telemarkssuiten før bestigning. Foto: Torbjørn Solheim.

På den mektige Gygrestolen utenfor Bø har Martin Skaar Olslund gått Telemarkssuiten. Ruta følger riss og en bratt egg på den flotte veggen og eggen, og har fått graden 9-/9. Det tror jeg gjør den til Østlandets hardeste naturlige sikrede rute, og eksponeringen høyt over dalen og klatring ute på en bratt egg gjør den også til en av de mer fantastiske linjene.

Gygrestolen er den mest fantastiske klippeformasjonen i Telemark (ja, personlig inkluderer jeg da Hægefjell i den vurderingen), og det er et titalls ruter fra 7- og oppover, inkludert den mytiske og legendariske Mosseekspressen som med sin grad 8 var en av de hardeste rutene da pioneer Øyvind Moss klatret mange av rutene på slutten av 80-tallet.

At det er Martin som går denne linjen er ingen stor overraskelse. Han har de siste årene stått bak mange av de mer imponerende bestigningene på naturlige sikringer, spesielt i storvegger med grad 9 på Storpillaren på Vågekallen og grad 9-/9 med fribestigning av Tsunami på Kjerag med Sindre Sæther, fribestigninger på El Cap og førstebestigninger og repetisjoner på Blåmannen opp til grad 9-/9.


Paula Voldner går grad 9 i Oslo

Paula på vei mot cruxet på Kalahsnikov. Foto: Jokken

Ruta Kalashnikov i Sørkedalen (grad 9) fikk sin første kvinnelige bestigning av Paula Voldner tirsdag. Dette er Paulas første rute på graden, og bare den andre på denne graden av en kvinne på Østlandet etter Hannah Midtbøs ferske bestigning av Pump Fiction på Fetsund for et par uker siden.

Kalashnikov ble gått på slutten av 90-tallet da Robert Caspersen ryddet litt opp i Sørkedalen, og er en ganske jevnt hard rute med et stilig toppcrux på den svakt overhengende granittveggen i Sørkedalen. Det er søsterruta til Baryshnikov av samme grad.

Paula har til nå gjort seg mest kjent for harde ruter på naturlige sikringer med Electric avenue og Crackoholic i fjor (første norske kvinne på grad 9- på egne sikringer), harde onsights på kiler med grad 8 på Hallinden med Gå på Pumpen, og harde storveggsruter på egne sikringer med grad 8 på Blåmannen i sommer.

Og nå altså på borebolter.


lørdag 3. oktober 2015

To norske gull i nordisk mesterskap

Lisa-Marie Kvandahl og Rolf Martin Bjørnsgaard tok de to norske gullene i nordisk mesterskap i Gøteborg lørdag kveld. Lisa-Marie toppet alle rutene og tok sitt tredje nordiske mesterskap. Camilla Persen, også fra Oslo tok en sterk tredjeplass med samme finaleresultat som den danske sølvvinner. Rolf-Martin fra Volda slo Brage Birkelund Olsen fra Tromsø og Martinius Hals Skar fra Trondheim i en litt tynt besøkt juniorklasse for herrer.

Tina Johnsen Hafsaas fra Oslo tok andreplass etter Kajsa Rosen, som følger opp sine svært sterke internasjonale prestasjoner. Her kom Marie Davies Sandbu fra Trondheim litt lengre ned i finalen.

Leo Ketil Bøe fra Bergen tok andreplass, selv om han toppet finaleruta på grunn av en litt svakere andrekvalikk. Håvard Helgesen fra Sogndal tok en sterk tredjeplass i sin debut i Youth A for guttene.

I herreklassen vant Erik Grandelius, med Endre Sandø Evensen på en sterk tredjeplass. De to første fra kvalikkrutene, Martin Mobråten og Hannes Puman, delte sjetteplassen etter et tidlig fall. Jakob Heber Norum tok 8. plass.

At Erik Grandelius kunne slå til slik var ingen stor bombe, han har gjort det svært bra i konkurranser før selv om dette bare er en av flere aktiviteter for ham. Han har tidligere klatret harde storvegger i Norge, gått harde ruter på bolter og egne sikringer og buldret hardt, og også klatret krevende isruter. Han er kanskje den mest allsidige nordiske klatreren med et høyt nivå på nesten alle sider av skarpklatring.

Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen fra Oslo kk tok fjerdeplass i den yngste klassen, etter tre svenske klatrere. Hauk Lem, også fra Oslo, ble nummer åtte.

Sverige ble beste nasjon med fire gull, Norge tok to gull. Danmark tok ett gull, i den yngste kvinneklassen. Det var ingen konkurranse for junior kvinner, siden det bare var en deltaker. Men Martine Limstrand er norsk, så slik sett ble det tre enere fra Norge i denne konkurransen - at andre ikke stilte opp skal ikke tale med Martine.

Her er toppene før finalene i Nordisk mesterskap.


Debutant Håvard Helgesen i Youth A med sterk start på 3. plass i kvalikken.Fotos: Thor-Henrik Kvandahl.

Svært lette kvalikkruter (eller sterke klatrere) gjorde at det er en håndfull klatrere som deler førsteplassen før finalene i begge seniorklassene. Alle norske kom til finale, og i de fleste klasser var det uansett under ti deltakere.

Fire herrer toppet begge kvalikkrutene, inkludert forhåndsfavorittene Hannes Puman og Martin Mobråten og de to andre supersterke svenskene Magnus Hagstrøm og Erik Grandelius (de tre sistnevnte har alle gått 8c+ eller 9a, så det vitner jo om styrke)

Tina Johnsen Hafsaas var blant de seks som toppet begge kvalikkrutene, mens Maria Davies Sandbu kom på 7.plass. Også Martine Limstrand stiller i senior istedet for junior (som jeg blogget i går, og kom også til finaleplass

Rolf-Martin Bjørngaard ligger likt med Brage Birkelund Olsen i junior herrer. Martinius Hals Skar er også i finalen.

Lisa-Marie Kvandahl ligger på delt førsteplass med danske Primula Aalund i
jenter Youth A. Camilla Persen, også Oslo Klatreklubb, ligger på tredje.

Leo Ketil Bøe ligger på andreplass etter svenske Fredrik Serlachius i herrer Youth A. Debatant Håvard Helgesen ligger på tredjeplass.

I gutter Youth Bligger  Hauk Lem på en god fjerdeplass mens Jens Kristian Aasmundsen har sjetteplass og Alexander Øritsland fra BRV på 9. plass og dermed finaleklare.

Finalene skjer i kveld.

Takk til det norske støtteapparatet, som sender bilder av papirutskriftene fra resultatlistene, siden de svenske arrangørene gjør sitt beste for å gjemme dette mesterskapet mest mulig fra utenomverden.

Her er Lisa-Marie Kvandahl på vei mot delt førsteplass i kvalikken. 

fredag 2. oktober 2015

Her er landslagsutøverne du ikke får sett i aksjon i Nordisk mesterskap i helgen

Norge kan ta fire-fem gull i helgens nordiske mesterskap.
Her er en oppdatert liste (nederst i saken) over de norske deltakerne til Nordisk mesterkap som arrangeres i Gøteborg i helgen. Jeg har tidligere omtalt listen, og sjansene for å vinne i de ulike klassene, men nå er den litt oppdatert.
Blant annet er det klart at Magnus Midtbø ikke er med. Han vil fokusere på uteklatring og dypvannssoloering, og har reist til Mallorca. Her er deltakerlista

Det er også klart at det ikke blir mulig å følge konkurransen live på en videostream, skriver klatreforbundet. Det er synd og veldig merkelig. I Norge er dette blitt standard i norgescup og NM, sikkert takket være god innsats fra klatreforbundet og lokale klubber. Uansett om det skjer i Nordfjord eller Orkanger eller Molde eller i større byer, så er det en god livestream som gir konkurransene en helt annen status. Det samme fikset danskene greit i buldre-nordisk det siste året og i fjorårets nordisk på tau.
Her henger Sverige etter, og det er helt uforståelig at forbundet og klubben i Sveriges nest største by ikke klarer en så enkel oppgave som alle med en pc og en linje og et videokamera strengt tatt kan sette opp på et kvarter. Det er ikke meningen å være negativ til forbundet altfor sterkt, for i det svenske klatremiljøet er det mer enn nok brønnpissing allerede. Og det svenske klatreforbundet har fått fram den ene imponerende konkurranseklatreren etter den andre. Men det er synd at digitaliseringen ikke helt har nådd inn i Sverige. Streaming har vært et viktig tilskudd for å skape interesse for konkurranseklatring.

Hvem er så favorittene?
I fravær av Magnus Midtbø er det to kandidater på herresiden:
Svenske Hannes Puman og Martin Mobråten er favoritter. Martin gjorde det best i verdenscupen i Stavanger, og Puman har kanskje ikke helt fulgt opp framgangen i år. Men en litt mindre buldrete rute enn semifinalen i Stavanger vil favorisere Puman, tror jeg.

Kvinneklassen har tre sterke kandidater. Kajsa Rosen er en sterk kandidat med plassering i topp ti i verdenscupen. Det kan være tøft for Tina Johnsen Hafsaas å matche dette selv med en sterk 20.plass i siste verdenscup, og fortsette seiersrekken i nordisk helt fra 2010.
Maria Davies Sandbu er også en sterk pallkandidat

Juniorjentene har Martine Limstrand som en åpenbar kandidat, fordi hun står som eneste deltaker og fordi den beste svenske junioren deltar i seniorklassen.

Juniorherrene er mer åpent, men Jon Pål Hamre har vært et hakk vassere enn de andre norske i de siste konkurransene. Og når Puman deltar i seniorklassen, så kan det bli en norsk vinner.

Youth A, 16-17 åringene, har to norske favoritter med Leo Ketil Bøe og Lisa-Marie Kvandahl.

Youth B, 14-15 åringene, har ingen kvinnelige norske deltakere. Blant gutta er svenske Ymer Alber en favoritt, men Jens Kristian Aasmundsen kan utfordre ham.

Her er listen over de norske :
Brage Birkelund Olsen
Rolf Martin Bjørngaard
Leo Ketil Bøe
Martine Limstrand
Lisa Marie Kvandahl
Aleksander Øritsland
Hauk Lem
Camilla Persen
Håvard Helgesen
Martin Mobråten
Maria Davies Sandbu
Tina Johnsen Hafsaas
Jens Kristian Aasmundsen
Jakob Heber Norum
Endre Evensen
Martinus Hals Skar


torsdag 1. oktober 2015

Kristina Pålsgård Nordhaug går 9-

En ny kvinnelig klatrer har havnet i klubben over kvinnelige 9- klatrere. Kristina Pålsgård Nordhaug har gått Slaktern på Løkenhavna. Det er en av de mer overhengende rutene i Oslo, med to skikkelige overhengspassasjer. Tina Johnsen Hafsaas gikk også ruta, men det var ifølge Kristina allerede i 2. forsøk og dermed adskillig raskere enn henne selv.

Kristina har tidligere mest markert seg med bestigninger på naturlige sikringer, da hun for noen år siden var en av kvinnene som hadde støtet hardest med sin bestigning av Abrakadabra (snill 8/8+) på Galberget i Bohuslän.

9- er fremdeles ikke hverdagskost for kvinner i Norge, uten at jeg har helt tall på antallet.

Ruta fikk sin første kvinnelige bestigning av Gry Hansen omlag 1996, jeg tror det var den første kvinne på denne graden. Og det var dette bildet og bestigningen som prydet Norsk Tindeklub sin jubileumsbok i 1998.