lørdag 30. april 2016

Hannah Midtbø gull og Thilo Schröter sølv i nordisk mesterskap i buldring

Hannah Midtbø vant Nordisk mesterskap i buldring i Copenhagen boulders i Danmark lørdag og tok tilbake tittelen hun mistet til svenske Kajsa Rosén i fjorårets nordiske mesterskap i svabuldring.
Hun toppet av to av bulderne og var den eneste som også var i nærheten av å gå det tredje og det fjerde problemet. Hun vant også kvalifiseringen klart, foran andreplassvinner Kajsa Rosén fra Sverige.
Thilo Schröter sikret seg andreplass og imponerte med en sterk flash på det fjerde og siste problemet, som bare vinneren finske Anthony Gullsten også klarte å gå etter endel forsøk. Han vant i år som ifjor.

Tina Johnsen Hafsaas klatret bra, men nådde ikke helt opp på pallen med en femteplass. Heller ikke Kenneth Elvegård, som gjorde et hopp på resultatlisten fra ifjor og fikk fjerdeplass. .
Mie Kastet kom på den litt sure syvendeplassen utenfor finaleheatet. De øvrige norske herrene plassert seg omtrent midt på resultatlisten.

Konkurransen virket veldig bra for de som deltok, med bra spredning på bulderne selv om det kanskje ble litt i hardeste laget for kvinnene. Men på den andre siden var Hannah svært nær å gå alle finalebulderne. Mens fjorårets nordisk så ut som et mesterskap i sva- og vertikalbuldring, så virket dette mer i tråd med de internasjonale kravene til gode buldrekonkurranser med både sva og svært bratte buldre.

Så litt om streaming
Det var sikkert fint for de som fulgte finalene fra Copenhagen boulders flotte klatre- og buldrevegg.
Men siden klatrekonkurranser som dette også interesserer alle utenfor, så vil jeg ta med noen vurderinger av streamen til slutt. Det var fint at den var der først og fremst. Det er ikke alltid det skjer. Dessverre var det krevende å følge finalen på streamen. Det var lite resultatoppdatering underveis, ingen kommentator, publikumslyd og personlige samtaler og høye tilrop og høymusikk rett inn i mikrofonen, urolig filming og gjerne med en dansk dommer eller andre som står i veien deler av tiden. Erfaringene fra omtrent de siste femten norske konkurransene viser at det ikke er noen umulig oppgave å lage en god stream. Så sant filmingen ikke var gjort av en fan av dansk dogme-filming. Men det er kanskje andre arenaer som egner seg bedre for dogme-formatet enn en slik konkurranse.


fredag 29. april 2016

Fem norske medaljekandidater til nordisk mesterskap i buldring

Hannah Midtbø er favoritt til helgens nordiske mesterskap i buldring i København, og kan vinne hvis bulderne er bratte og harde nok. Mie Kastet og Tina Johnsen Hafsaas kan også ha et håp om pallplass på en god dag.

Av herrene er nok den finske stjernen Anthony Gullsten favoritt, men Thilo Schröter kan utfordre ham og det blir også en spennende duell mot Martin Mobråten om pallplassene.

Av kvinnene er nok svenskenes nye stjerneskudd Kajsa Rosén favoritt etter at hun vant sist etter sin sterke 8b+ eller 8c-onsight i Spania. Men sist var det mye sva og loddrette buldre. Blir det brattere så kan Hannah med sin styrke vel så gjerne vinne.

Det er også en sterk finsk kvinne Anne Liina Laitinen som kan konkurrere om pallplass, og også en god dansk buldrer i Katrine Vandet Seilling som også kan utfordre i en finale.

Finnene har en medaljekandidat til i Ilari Kelloniemi, som tok tredjeplassen bak Thilo i Finland sist, og danske Bjørn Iisager kom såvidt utenfor pallen og er nå på hjemmebane i hallen hvor han er sjefsrutesetter. Svenske Hannes Puman er det svenske håpet, selv om jeg aldri ville avskrevet en Erik Grandelius.

Konkurransen streames. Kvalifiseringene starter 12 og finalen er 19. Stedet er Copenhagen Boulders, et flott og stort sett med mye fine vegger av ulik bratthet.

I dag åpner klatresenteret i det største byområdet i Norge som mangler det

En video publisert av KlatreverketiDrammen (@klatreverketidrammen)



I dag åpner Klatreverket Drammen, etter en hektisk byggeperiode det siste kvartalet. Det blir et av de bedre klatreanleggene i Norge, og en svært velkommen vegg i Drammen. Drammen er den største byen i Norge uten en egnet klatrevegg, og med nabokommunene er det et av de fem største byområdene i Norge.

Klatreverket Drammen er som navnet sier en avlegger av Klatreverket i Oslo, som visstnok er det største klatresenteret i Norden. Det skal drives av mangeårig klatrer i Drammen Harald Østerbø.
Han har fått med seg blant annet Patrick Pedersen, som har gjort det fint i flere junior og det siste året også i buldrekonkurranser på seniornivå. Chad Stokes, som mange kjenner fra fine bilder, blir også sentral på den nye veggen.

Her beskrives litt av innsatsen for å få en klatrevegg i Drammen på dkk.no. Det har vært en lang prosess.

Alternativet for klatrere i Drammen har vært den midlertidige buldreveggen vi lagde på Åssiden for Crossfit Fønix for et lite år siden. Det er en fin buldrevegg som er 16 meter lang i ulike bratthet og 4,4 meter høy med mye tak. Hvis noen klubb eller andre ønsker å kjøpe den, så skal klubben vurdere hva vi skal gjøre med den nå. Ta gjerne kontakt

Barneklatringen til Drammen Klatreklubb har allerede prøvetestet veggen noen ganger og er vilt begeistret, selvsagt. Barneklatringen til DKK fortsetter etter sommeren på Verket med forsterket kapasitet, så det er bare å melde seg på gjennom dkk.no hvis det er interessant fra 7 år og oppover.

Drammen er allerede en av Norges beste klatrebyer når det gjelder tilgang på god klatring utendørs, med et dusin klipper og mye buldring tilgjengelig mindre enn 20 minutters kjøring fra sentrum. Med et innesenter er byen blitt noen hakk mer komplett. (Navnet på denne bloggen forplikter til litt områdeskryt). 

tirsdag 26. april 2016

Rovfugl stenger halv halve Hauktjern og Gullaug for klatring

Hovedfeltet på Hauktjern er stengt for klatring til 15. juli eller inntil det blir avklart om en vandrefalk har etablert seg på norges kanskje største klatreklippe. En gladnyhet med andre ord at den sjeldne fuglen har slått seg ned igjen innenfor Oslos grenser. Den er ellers en vanlig besøkende på Askfjell i Lier, som av den grunn har klatreforbud hver vår.

Men både Gamlefeltet og sjøveggen er ikke berørt av fuglefredningen. Her er beskrivelse på Oslo klatreklubbs facebook-sider, siden Oslo kommune har fått nye fancy nettsider som er så stramt regulert at det ikke er mulig å se om de har lagt ut noe selv av denne infoen.

Sjeldne fugler har også sørget for at de nye rutene som er etablert i høyre del av Gullaug ikke kan klatres på før halve juli er over. Hekkingen berører ikke de mye brukte boreboltrutene til venstre på feltet som står i førerne. Det er det nye feltet med mange borebolter og naturlige ruter som er utviklet det siste året, i et område som før har blitt vurdert som litt vel løst til å klatres i, som er berørt. 

fredag 22. april 2016

Sjekk Magnus sitt siste styrketricks





Her gjør Magnus Midtbø enhåndspullups på lillefingeren. Det er første gang for Magnus, og det er vel ikke helt standardreportoar for andre heller. Magnus får mye oppmerksomhet for sine små treningsvideoer, og det er jo stilig.

torsdag 21. april 2016

Martin Mobråten repeterer Sindres Sæthers ukjent 8b+/8c i Romsdal





Martin Mobråten har repetert en litt ukjent rute på Slettafossen øverst i Romsdal som Sindre Sæther har gått. Ruta er gradert 8b+ eller 8c, og selv om den ikke er navngitt så har den fått kallenavnet "off the grid" av teamet om prøvde på den i helga.

Sindre har gått mange harde ruter i og utenfor Romsdal som ikke alltid er omtalt, og ruter opp til 9a+ i blant annet Spania, uten at jeg repeterer hele CV her siden det vil bli en lang tekst.

onsdag 20. april 2016

Mari Augusta Salvesen perser med 9-/9




Mari Salvesen tok virkelig skrittet over til de virkelig sterke jentene med en sjelden repetisjon av ruta Total terror på Bergsagel. Salvesen viste styrke så det holdt med 8A-buldring i Fontainebleau i 2015, men det er ikke mindre sterkt å krimpe seg opp denne korte og brutale fingerruta på superfeltet Bergsagel i Sandnes kommune. Hun buldret også 7C på Fosen i påska.

Total terror er gått av Vegard Aksnes, og fikk sin første kvinnelige bestigning med en annen sterk local da Therese Johansen gikk ruta før hele Norge skjønte at hun var en av de sterkeste klatrekvinnene i verden.

lørdag 16. april 2016

Mie Kastet beste norske i verdenscup i buldring

Mie Kastet fikk 23. plass i sin debut i verdenscupen i buldring, og ble beste norske på en dag hvor de andre deltakerne nok ikke var superfornøyde. Både Hannah Midtbøe og Kenneth Elvegård kom et stykke ned på resultatlisten.

Mie fra Bergen klarte to buldre og fire sonetak. Hun plasserte seg i samme område som blant annet tidligere verdensmester Anna Stöhr fra Østerrike og flere av de beste klatrerne i Japan, Slovenia og andre sterke nasjoner. Uten at jeg har den historiske oversikten, så må det være en av de bedre norske debutene i verdenscupen.

Mie har ikke konkurrert så mye de siste årene, men gjorde det sterkt med en andreplass i sist norgescup i Bergen, og har buldret hardt opp til 8A ute i Bergensområdet.

Her er resultatlista

onsdag 13. april 2016

Gudmund Grønhaug går mulig 8c på Ekne

Gudmund Grønhaug klarte etter mange forsøk å gå Blodspor på Ekne utenfor Levenger. Det er et av de hardeste prosjektene på Ekne. Adam Ondra gjorde et forsøk for noen år siden på vei til Flatanger, og vurderte den da som lett 8c. Gudmund melder at han ikke har noen bedre vurdering av graden selv, men at han har prøvd svært mange ganger på cruxet før det løsnet denne uka.

Han har tidligere klatret opp til grad 8b+, med ruta Veien ut av Gufsedalen på samme klippeområde. 

Rannveig Aamodt går grad 9 på Kalymnos

Rannveig Aamodt tar skrittet inn i den fremdeles relativt begrensede klubben av norske kvinner som har klatret grad 9, eller grad 8b i en mer internasjonal gradskala. Hun skriver på facebook at hun etter mye jobbing har gått Gaia på Kalymnos.
- En av de beste klatreopplevelsene mine, skriver hun etter at hun først ikke hadde tenkt å forsøke ruta samme dag - men ombeste seg etter å ha sikret en annen klatrer samme sted.
Rannveig har klatret hardt opp til grad 9-/9, og har vært kjent for mange etter den imponerende historien om hvordan hun kom tilbake etter de livstruende skadene hun pådro seg etter et langt fall rett i bakken på klippefeltet i Tyrkia i april for fire år siden. Jeg har blogget om både fallet og bestigningene, men her er vel en av de mer tabloide framstillingene fra en britisk tabloid.


tirsdag 12. april 2016

Bra Karma (8A) for Herman Nesse i Fontainebleau

21 år gamle Herman Nesse fra Kristiansand har hatt en sterk runde i Fontainebleau. Han gikk supperklassiske Karma (hard 8A) i en sesjon, og avsluttet dagen med å gå Magneton 7C+ eller 8A, ifølge oppdateringene hans på 8a.nu. Karma var den hotteste bulderen i verden da Fred Nicole gikk den samme år som Nesse ble født.
Nesse gikk også en 8A og fire 7C+ buldre samme uka i Font.

Herman har vært en av de gode juniorklatrerne, og har med denne turen og fjorårets 8A+ bestigning i Rocklands og en haug med 8A definitivt tatt skrittet over i de sterke voksnes rekker.

mandag 11. april 2016

Gladmelding: Nordens beste tradklippe åpnes for klatring igjen

Nå blir det igjen mulig å klatre med markeierens velsignelse på Hallinden og Hallindens klack i Bohuslän. En strid om bolting på Smålinden like ved gjorde at markeieren i vinter og vår har ønsket klatreforbud på sine eiendommer, og klatreforbundet i Sverige har ønsket at det ikke ble klatret der inntil det ble en ordning med markeieren. Nå skriver Boshuslän klatreklubb at markeieren har åpnet for klatring igjen siden de som boltet de nye rutene som ikke var avtalt å bolte på Smålinden nå skal ta dem bort. Så får vi se om ikke Smålinden også åpnes for klatring av markeieren når det har skjedd.

Her er omtale av ordningen, og ikke minst hvor det skal parkeres. For å side det enkelt: Se til helvete å parker på jernbanestasjonens parkering hvis du vil klatre på Hallinden. Noe av irritasjonen fra markeieren har med rette vært rettet mot klatreidioter som har kjørt over åkeren fram til klippen, parkert på sideveier hvor det ikke er plass og andre skurkestreker.

Det er et komplisert spørsmål om markeieren kan skape klatreforbud i land med allemannsrett, men bolting krever grunneiers tillatelse. Men for å skape et best mulig diskusjonsklima har alle aktører ønsket å overholde klatreforbundet

lørdag 9. april 2016

mandag 4. april 2016

Kvinner og barn først i Sogndal

En kvinne og to ungdommer har støtet bra i Sogndal også nå. Ragnhild Eriksrud har gått Stjerner i sikte (grad 9-/9). 14 å gamle Arne Farestvei har gått Fyllefant, grad 8+ og en 8/8+, og 17 år gamle Håvard Helgesen har gått fire ruter gradert 9-/9 på Kvam og Beachen.

Prestasjonene endrer ikke Klatre-Norge, men det viser at det er mange flinke folk i bygda, som kanskje har flest sterke klatrere i forhold til innbyggertallet i Norge (selv om det er noen som kan klatre i Rauma kommune også). 

søndag 3. april 2016

16 år gamle Leo Bøe går sin første 8b

Leo Ketil Bøe har klatret 8b-ruten La ruta del Sol i Santa Linya i Spania, ifølge scorecardet sitt på 8a.nu. Det er 16 åringens første rute på dette nivået, selv om inneform og buldrestyrke tilsier at det kommer flere og hardere ruter. 16-åringen har vært nordens beste i 99-årsklassen i både buldring og led, og har gjort klart seg bra mot de beste seniorene i norgescuper. 

Leo, som bor i Bergen, gikk i fjor Materialtretthet i Loddefjord med grad 9-/9 eller lignende. Han har også gjort det bra i den europeiske ungdomscupen med en 7-plass.