søndag 29. april 2018

Sunniva Øvre-Eide beste nordiske plasseringene i Europeisk ungdomsbuldrecup

13 år gamle Sunniva Øvre-Eide fortsetter å markere seg som et av de største talentene i norsk og nordisk klatring. I helgen debuterte hun i Europeiske ungdomscupen i buldring i Graz i Østerrike med en 17. plass i Youth B kvinner, for 13-15 år. Det var den beste nordiske plasseringen i konkurransen, bare noen dager etter at hun gikk 9- utendørs i Norge, som den yngste norske kvinne.

To norske til plasserte seg blant de 20 beste. Edel Lemvik, som også er 2004-årgangen, tok 19. plass. Det samme gjorde Ingrid Helene Amundrud i juniorklassen. Svenske Silvia Barret ble nummer 20.

Ingrid Kindlihagen ble med sin 34. plass best av de nordiske i Youth A-klassen.
De andre norske klatrerne kom lengre bak i konkurransen.

mandag 23. april 2018

13-åringen Sunniva går sin første 9- i Norge




Sunniva Øvre-Eide sørger også for å sette ny pers med yngste kvinnelige bestigning av 9- også i Norge. Grenlands-jenta har gått Fossekallen (grad 9-) på Lerstang i Telemark mens hun fremdeles er 13 år. Hun gikk i vinterferien den samme graden i Sella i Spania. Men det er nå noe eget å klatre graden i Norge. Hun er en av de yngste av både kvinner og menn å gå graden, såvidt jeg har fått med meg er det bare Jakob Heber Norum som har gått samme grad på samme alder med Slakteren fra Bagdad.

Men så vant hun da også NM for yngre junior før jul, og den første norgescupen for yngre juniorer. Så hun har litt favorittstempel før Buldre-NM i Stavanger om et par uker. 

Hazel Findlay går Electric Avenue (9-) i Bohuslän

What a day! Many strong emotions flying around yesterday culminating in a power screaming, hand slapping, run out finale on Electric Avenue. At the start of the route I had Talking Heads, Psycho Killer lyrics ‘I’m tense and nervous and I can’t relax’ going through my head. When the real climbing started my mind cleared, but I wasn’t at my most focused. But, sometimes all you need is the try hard factor and I can turn that on most of the time. Not sure I’ve ever power screamed so much on a route. The crux move is pretty hard and low percentage if you’re my size and I knew I needed to make a certain noise to stick it. Then the top is safe if you aren’t too pumped to wiggle the gear in properly. But it’s airy enough that you want your head screwed on. I feel so lucky that climbing gives you experiences like this, and extra lucky to have ladies like @madeleine_cope to share them with and @etteloc to catch (most) of the action. @blackdiamond_climb #electricavenue
Et innlegg delt av Hazel Findlay (@hazel_findlay)


Den engelske tradklatrestjernen Hazel Findlay har klatret Electric Avenue (grad 9-) på egne sikringer. Ruta ligger på Skëlefjell i Bohuslän og er den kanskje mest kjente ruta i området, med flere bestigninger fra klatrestjerner. Dette er andre kvinnelige bestigning etter Paula Voldner etter at boltene ble kuttet for flere år siden. Hazel er vel en av de kvinnene som har klatret hardest på naturlig sikrede ruter, og ihvertfall de mest eksponerte av de rutene hva lange runouts angår. Hun har vært noen dager i området, og blant annet klatret Dangan Runner (grad 8-) og Abrakadabra (8 eller 8/8+, avhengig av hvem du spør). Blir spennende å følge enda en engelsk stjerneklatrer på pilegrimsferd til Bohuslän-granitten.





søndag 22. april 2018

Thilo Schröter beste norske herre i verdenscup i buldring (noensinne)



Thilo flasher den tredje bulderen, og sikrer seg dermed den beste norske plasseringen i verdenscupen i buldring for herrer. Bilde lånt fra Youtube-streamen til IFSC.

Thilo kom på en 11. plass i verdenscupen i buldring i Moskva, en klar forbedrings fra hans tidligere forsøk i verdenscupen. Bare Hannah Midtbøe har hatt en bedre verdenscup-plassering av norske klatrere med sin 9. plass for tre år siden i Munchen. Hun har også en 12. plass.

Det er også såvidt jeg kan se det beste resultatet av en nordisk herreklatrer på fem år, de to finske kraftverkene Gullsten og Hukkatavail har hatt bedre verdenscuper for fem og over ti år siden.

Thilo var i semifinalen for ett år siden i Meiringen, med et fantastisk kvalikkresultat som fjerde beste, men kom på 20. plass i semifinalen. Han har flere ganger vært svært nær en semifinale (de 20 beste).
Det skal også sies at han flashet en av bulderne, og var ganske nær å toppe en til. Da ville 22. åringen vært på 5-7. plass og altså i grenselandet til en finale på linje med forrige helg verdenscupvinner. Det er litt meningsløst  å spekulere slik, men det viser at han kan være blant de aller beste på på en god dag.

Han slo blant annet halve det japanske landslaget, og fra Europa var det bare en russisk, to slovenske og en italiensk utøver foran ham. Så femte beste klatrer fra Europa i dag.

De tre norske kvinnene klatret kvalikk lørdag, men kom ikke til semifinalen. Tina Johnsen Hafsaas var best med en 47. plass.

Her er resultatene

mandag 16. april 2018

Skilegenden Thomas Alsgaard en av flere nye spreke styremedlemmer i Norges Klatreforbund

Norges Klatreforbund fikk en av de mest kjente idrettsprofilene i landet, Thomas Alsgaard, som nytt styremedlem på helgens klatreting. Alsgaard er mer kjent som en av de beste skiløperne i Norge gjennom tidene, men har i mange år klatret og de siste årene også vært mer og mer ivrig med egen stor buldrevegg. For de som var med i NM i buldring i fjor, så var han også en dommerne på et av kvalikkbulderne. Han representerer Oslo klatreklubb.

Styret fikk også to nye supersterke klatrere. Martine Limstrand fra Bodø/Lofoten er varamedlem og var i flere år en av de beste juniorklatrerne. De siste årene virker det som hun har gått mer og mer over til tradklatring, fjellklatring og annen alpin moro. Eirik Birkelund Olsen var også en av de beste juniorene og klatret også bra i seniorklassen, samt har andrebestigning av Norges første 8c-rute Fryktelig i tvil.

Det er vel de som har markert seg mest. Også Hanna Bugge, som har organisert Girls on crack og mye annet fint, er med i det nye styret som nestleder. For å nevne noen av de nye.
Stein Tronstad fortsetter som leder.

Her er hele styret avbildet på facebooksiden til klatreforbundet. 

søndag 15. april 2018

Odin Sanson buldrer 8B




Odin Sanson har buldret Materpiece (grad 8B)i Joes Valley i Utah USA. Dermed har han tatt skrittet opp i klubben av de sterkeste buldrerne som går denne graden. Jeg har ikke helt oversikt, men det er kanskje et dusin som har buldret på denne graden.

Han har gått flere andre harde buldre også på turen, i likhet med Martin Mobråten som har klatret diverse opp på 8B-nivå, og Maria Sandbu har gått en håndfull buldre på grad 7C og 7C+. 

Tarjei Hamre med sjelden bestigning av Flykræsj (8c) på Hell



Tarjei Hamre bekrefter at han har etablert seg som en av de aller sterkeste med en sjelden repetisjon av den litt mytiske ruta Flykræsj (grad 8c) på Hell. Den ble gått av Torstein Eide i 2006, men har hatt svært få repetisjoner. Aleksander Megos gikk den for snart tre år siden. Einar Sulheim gikk den sist høst.  Adam Ondra klarte ikke å sighte den. Det er de jeg kjenner til.

I påska viste Tarjei for alvor fram styrken sin utendørs etter en solid treningsvinter med tre solide 8B-buldre i Vingsand i påska. 

Joakim Louis Sæther går Kärlek (grad 9) på egne sikringer


Joakim går Kärlek på Buråsen, den store fine klippen som syns fra E6 når man kjører forbi Dingle. Tusen takk til Hans Markus Rød for bildet. 

Joakim Louis Sæther gjør den første norske repetisjonen, og jeg tror det er femte bestigning, av Kärlek på Buråsen i Bohuslän. Ruta har grad 9, og er en av en håndfull ruter på dette nivået i Bohus. Også i Norge er det noen svært få ruter på denne graden. Ruta ble gått av Peter Restorp. Så ble den repetert av engelske Peter Whitaker i 2013, før svenskene Aleksei Jaruta og Stefan Wolf gikk den i september i fjor.

Joakim er en av de norske med fleste harde bestigninger på egne sikringer, og er vel etter MartinSkaar Olslund den eneste norske som har gått grad 9 på egne sikringer.

Han gikk også noen ruter på grad 9- i påska, som Hällers Walk the line.

Og her er et bilde til fra bestigningen av ruta, som starter i et veldig kjipt jamme-opptak og siden følger et hardt riss oppover. Foto: Hans Markus Rød.



lørdag 14. april 2018

Thilo og Sunniva beste nordiske i verdenscupen i buldring

Thilo Schröter var igjen så nærme en semifinale i verdenscupen som det er mulig å komme, slik han også har vært før. Thilo kom på delt 23. plass, etter å ha flashet de to første bulderne og sonen på den tredje. En sone til var nok. Men han var i godt selskap, og slo blant annet Alexander Megos, flere av de beste japanske og alle unntatt en amerikanske klatrer.

Sunniva Haave tok 31. plass, sin beste verdenscupprestasjon. Også hun markerte seg bra mot flere verdensstjerner - som Margi Hayes fra USA, Mei Kotake fra Japan og flere andre markante klatrere inkludert vinnere i store konkurranser i vinter. Så all grunn for henne til å være fornøyd. Tina Johnson Hafsaas, som har vært syk nylig, og Mie Kastet kom litt lengre ned på lista.

Her er resultatene

fredag 13. april 2018

Første verdenscup i buldring for fire norske klatrere



Fredag starter kvalifiseringen til årets første verdenscup i buldring i Meiringen i Sveits. Thilo Schroter starter kvalikken for herrene fredag morgen, og vi kan jo håpe at han gjentar fjorårets suksess hvor han toppet alle kvalikkbulderne og kom til sin første semifale. Fredag ettermiddag skal Tina Hafsaas, Mie Kastet og Sunniva Haave prøve seg.

Her er resultatlistene

Livesendingen starter først med semifinale på lørdag klokka 11 på you tube.

mandag 2. april 2018

Tarjeis påskenøtter: Hamre buldret tre 8B på Vingsand


VINGSAND NORWAY five 8s from Tarjei Hamre on Vimeo.

Tarjei Hamre har hatt en sterk påske på Vingsand. Han gikk tre av de hardere bulderne gradert 8B med Propellen, Diamanten og Verden på en lørdag. 

Han gikk også Brenn Heksa, grad 8A+, og Midtgard. 

Over ligger en video han har laget fra påska, det ser jo ganske fett ut.

Tarjei fra Trondheim er tilbake i Trondheim etter noen studieår i Oslo, og har har gått flere 8B-buldre tidligere, blant annet på Kambo og i Hueco Tanks. Han har også vært i NM-finale i buldring, og vunnet mange juniorkonkurranser. 





Erik Grandelius førstebestiger "The last great problem" på Häller





Her er et bilde fra bestigningen, tatt av Tellef Storbakken som også var med på teamet som filmet bestigningen. Det er bare å glede seg til filmen kommer. Takk for lov til å bruke bildet. 

Erik Grandelius har gått sitt prosjekt Swedenborgska rummet grad 9 R/X på Häller i påsken. Dette er kanskje det siste store prosjektet på en av Sveriges mektigste klipper, og som R/X antyder så er det også en av de kanskje mest risikable så harde rutene på egne sikringer i Norden. (R betyr at det kan være lange fall, mens X innebærer at det er alvorlig fare på enkelte partier hvis man faller). Den omlag 30 meter høye linja med noen litt usammenhengende risslinjer og veggpartier ligger på veggen lengst til høyre på den store klippen, bortenfor Internasjonalen og Haien på Häller ogrett over flere av de populære bulderne som også ligger der. (i første versjon gikk jeg på en høyre-venstre-finte og skrev feil retning, sorry)

Häller har flere markante harde linjer, og flere på grad 9- som er gradert R/X, som betyr lite sikringer og det kan være risikabelt å falle enkelte steder. Det er også en grad 9 med gradering R på egne sikringer på klippen, Doktor Snuggles hemmeligheter som Erik repeterte for noen år siden etter Erik Heymans førstebestigning. Det er også flere andre 8b ruter på egne sikringer, men ingen som er såpass tynt sikret.

Bestigningen bekrefter at Erik er i verdensklasse som allround-klatrer med ekstremt høyt nivå på egne sikringer, på buldre og sportsruter og storvegger. Han har tidligere gått mange ruter opp til grad 9a, onsightet grad 9 på Hvarnes, onsightet 8+ på egne sikringer, gått flere tynt sikrede ruter opp til grad 9, buldret grad 8B osv osv.

Det er sikkert rom for flere storlinjer på den mektige Häller-klippen, men jeg tror dette er det siste store etablerte prosjektet - ihvertfall som jeg vet om.

Erik har ellers hatt en sterk påske, og repetert Walk the line (grad 9-) og Masculine (grad 8/8+), på Häller. Begge har tynt sikra partier, spesielt Masculine. Han gikk også Skräkkpropaganda, en kort og intens 9- på egne sikringer på Lilla Galgberget.