lørdag 29. februar 2020

NM-favorittene i buldring er klare, men nesten uten Vestlandet og ingen fra Sørlandet

Foreløpig er det bare en deltaker fra vestlandet på NM i buldring i herreklassen og en i dameklassen. Ingen fra sørlandet.

De regionale forskjellene er store i seniorklassen på å delta i NM i Lillehammer neste helg, noen dager før påmeldingsfristen går ut 4. mars. Mens det er bra med påmeldinger i juniorklassene fra stort sett hele landet, og samlet sett brukbart med påmeldinger, så er det litt overraskende at det bare er 1-2  vestlendinger i hver klasse. Med litt godvilje to kvinner, siden den ene deltakeren og pallfavoritten Bibiane Dahle Ness fra Lillehammer er student i Bergen. Det er ingen Sørlendinger. Fra Nord-Norge er det også bare en deltaker av hvert kjønn i seniorklassene. Så det er Trondheim og Østlandet som bærer seniorklassene.
Foreløpig er det omlag 40 påmeldte i seniorklassene, og omlag 80 i juniorklassene.

Her er listen over alle påmeldte
Her er all info og påmelding

For Nord-Norge og Sørlandet så speiler det nok nivået på konkurranseklatringen ut over de to sterkingene som deltar og som kan ta pallplass. For Vestlandsfylkene er det mer overraskende med tanke på hvor mange sterke buldrere det er, og siden mange juniorer tar turen over fjellet. Men det er ikke noen stor overraskelse. Seniorklatrere fra de store klatreklubbene i vest har i begrenset grad reist på konkurranser, med noen svært hederlige unntak som Marie Tamber og Torbjørn Wiik fra Bergen.

Avstanden kan selvsagt forklare litt av dette, men det var for eksempel ikke flere fra Hordaland eller Møre og Romsdal som deltok i sist norgescup i Stavanger. Det har også vært en diskusjon om det er riktig med kvalikk på fredag, men det har ikke hindret bra juniordeltakelse fra Vestlandet eller seniorer fra Trøndelag. Det er litt tynt fra Oslo foreløpig, Trondheim alene har flere deltakere, men det kan endre seg når fristen har gått ut.

Favoritter stiller
Så lengt ser det ut til at mange av de beste konkurranseklatrerne stiller i herreklassen, med noen unntak fra blant annet Vestlander er flere av de beste herrene fra NM i de siste tre årene med i konkurransen. Thilo Schröter står fram som favoritt, som mangeårig vinner av NM og vinner av Nordisk. Han får bryne seg på førsteårsseniorer Leo Chiba og Albert Suthurst som har vunnet hver sin norgescup i år, samt trønderbrødrene Tarjei og Jon Pål Hamre og et par-tre andre sterkinger.

Endel av de antatt beste kvinnene er på reise, er høygravide eller nettopp har blitt mamma, så her er det muligheter å prøve seg i et felt hvor fjorårets nordisk mester Sunniva Haave er klar favoritt. Men fjorårsvinner Lisa Marie Kvandahl, og tidligere sterkt plasserte Bibiane Dahle Ness kan også gjøre det bra av de som har meldt seg på til nå.

I juniorklassene er som vanlig de sterkeste klatrerne med, og det er også svært bra deltakelse i eldre junior. Yngre junior kan trenge litt påfyll av nye konkurranseklatrere for å følge opp den gode trenden fra de siste årene.

Yngre junior jenter har Elise Frantzen Olsen fra Lillehammer som åpenbar favoritt, og ett litt mer åpent felt bak henne.
I yngre junior gutter er Per Ravlo-Caspersen favoritt etter at han tar en tur hjem fra et år i Frankrike, hvor han blant annet har blitt nummer to i sin klasse i den franske buldrecupen. Her er Daniel Midttun fra Drammen, Trym Skuggen Landmark og Sverre Stensland Blixt og Alfred Kirkebø nokså jevne favoritter til pallplassene.
I eldre junior jenter er det et svært sterkt felt hvor Sunniva Øvre-Eidre er knapp favoritt foran Ingrid Kindlihagen og Edel Lemvik.
I eldre junior gutter kommer Arne Farestveit rett fra 8c+ og 8c-bestigning i Spania som en av de to yngste gjennom tidene. Om det omsettes til buldrestyrke, så er han favoritt selv om han ikke har deltatt i de to første norgescupene. Ved siden av ham er forrige NC-vinner Ørjan Rødland Vaage og Tobias Reidel to andre favoritter i et sterkt felt med flere andre potensielle pall-kandidater.





tirsdag 25. februar 2020

Edel Lemvik perser med to 8a-bestigninger

Se dette innlegget på Instagram
Bon Viatge ~ 8a (5th) El latido del miego ~ 8a (2nd) . Tried on my first 8a ever on saturday (bon viatge)! I really liked the route, found a good flow and felt very comfortable on it. Came really close to sending it third go, everything went super smooth and I didn’t really feel tired or pumped, I felt like I had full control at the crux, but my foot slipped.. Got reeaally really mad and frustrated. Tried it again the next (and last) day, and finally sent it!! . Tried on another 8a (el latido del miego) just for fun later that day. The route was super cool and felt kind of possible so I decided to give it another try just before leaving, and ended up topping it!! Suuper happy, and such a good way to end this trip!! It couldn’t have been any better, already looking forward to the next one @emmastover @sunniva_ovre @roarforris ❤️ . Thankyouuu @henning_wang_ for coming here and taking some amazing pictures!!😍 and @sunniva.ovre for the last one🥰 . Also found out that skwama works really well on rock too! @lasportivanorge @teamlasportivanorge @edelweisnorge #lasportivanorge #edelweis #teamlasportivanorge
Et innlegg delt av Edel ♥︎ (@edel_lemvik)


15 år gamle Edel Lemvik fra Bryne har tatt steget fra en av de beste konkurranseklatrerne i juniorklassen til en god uteklatrer. I vinterferien har hun gjort to bestigninger av grad 8a (norsk grad 9-) i Terradets i Spania. Hun var på tur med flere, blant annet Sunniva Øvre-Eide som også gjorde to ruter på samme grad. Mens der Sunniva er en dreven ruteklatrer med bestigninger opp til grad 8a+, så har Edel i større grad vært innklatrer.


søndag 23. februar 2020

Mie Kastet buldrer 8A (igjen) i Sveits




Mia Kastet fra Bergen har buldret Entwash (grad 8A) i Brione i Sveits, skriver hun på instagram. Mie har tidligere klatret flere buldre av denne graden i Bergens-området med Tunge Tider i Torsvik, på Matre og på Vingsand i Trøndelag. Dermed bekrefter 35 år gamle Mie at hun er en av de topp tre sterkeste kvinnene i Norge på buldring, noe topplasseringer i nasjonale og bra plasseringer i internasjonale konkurranser som 17. plass i VM i Paris for noen år siden og semifinale i verdenscupen  også har vist. Og nå tyder alt på at en ny sterk sesong er på vei.


lørdag 22. februar 2020

Sterke norske tenåringer i Spania: 8c, 8b og 8a.

De siste dagene har noen av de beste norske juniorklatrerne klatra hardt på spanske klipper.

  • 17 år gamle Arne Farestveit har gått 8c-ruta La Planta de Shiva på klippen Villnueva del Rosario, kort tid etter at han på den samme klippen gikk 8c+ (som en av de to yngste noensinne sammen med Magnus Midtbø). Han avslutta vinterferien med å gå enda en 8b. 
  •  Ørjan Rødland Vaage fra Haugesund klatret Bushido, grad 8b (norsk grad 9) på samme klippe bare noen dager etter at han vant norgescupen i buldring i Stavanger. 
  • Sunniva Øvre-Eide (15 år) fra Grenland har klatra to ruter grad 8a (9- på norsk) i andre forsøk, og flere lettere i første og andre. Edel Lemvik fra Bryne (også 15) har gått 7c i første forsøk. Begge på ferietur til Terradets. 
Se dette innlegget på Instagram
Et innlegg delt av Arne Farestveit (@arnefare)

søndag 16. februar 2020

Norgescup-vinnere fra hele Klatre-Norge

Det har vel aldri vært større spredning på Norgescupvinnerne enn på søndagens finaler i Stavanger: Vinnerne i de seks klassene kom fra  Lillehammer, Drammen, Haugesund, Skien, Tromsø og Oslo. Dermed var også Oslo-dominansen som har preget norgescupene i flere år blitt brutt, også på antall medaljer og deltakere i finalene.

I yngre junior vant Elise Franzen Olsen fra Lillehammer klatreklubb overlegen, det er lenge siden en juniorklasse har vært så dominert av en deltaker. Hun toppet fire buldre, de andre finalistene klarte bare ett. De to debutatene (tror jeg) Runa Nakken fra Ålesund klatreklubb tok sølv foran Aurora Straume Karlsen fra Bergen Klatreklubb. Lykke til videre.

I yngre junior gutter vant Daniel Midttun fra Drammen klatreklubb sin og klubbens første norgescup, halvannet år etter at han begynte å klatre. (Bare for å være ryddig: Han er med i juniorgruppen til DKK som jeg trener). Han vant foran de to Kolsås KK-klatrerne Trym Landmark og Alfred Kirkebø. Utenfor Norgescupen deltok og vant Magnus Sierslev fra Danmark, som stilte for Kolsås KK på sitt norgesbesøk. Han vant på noen færre forsøk enn Daniel, og har tidligere gjort det bra i europeiske konkurranser.

I eldre junior jenter tok Sunniva Øvre-Eide fra Grenland igjen en seier i sitt første år i klassen, foran Ingrid Kindlihagen fra Haugaland klatrelag og Edel Lemvik fra Bratte Rogalands Venner. Denne klassen er svært solid.

I eldre junior herrer vant Ørjan Rødland Vaage fra Haugaland klatrelag med full pott og en bulder mer enn de andre på pallen. Truls Jønnum Mikaelsen fra Trondheim klatreklubb var et nytt navn på pallen, og Theodor Kirkebø fikk bronsje.

I seniorklassen vant Sunniva Haave fra Oslo klatreklubb åpenbart, som den eneste av de beste klatrerne som stilte i den 8 personer store konkurransen. Lillesøster Tuva Eik Haave tok andreplassen, foran Regine Storå fra Bodø klatreklubb.

I herreklassen vant Leo Chiba fra Tromsø sin første seniortittel, såvidt foran Tarjei Hamre fra Trondheim klatreklubb som ikke helt klarte å gjenta seieren fra NM på de samme veggene for snart to år siden. Albert Suthurst fra Kolsås KK tok tredjeplass. Her sikret et kobbel fra BRV solid deltakelse i senior herrer.

Så for det jeg tror er første gang er det seks byer/klubber som deler seieren. Og som nevnt innledningsvis også en langt større spredning enn før, hvor særlig Oslo, Trondheim og Stavanger har dominert. Men ingen av disse store klatremiljøene når helt opp blant de beste juniorene nå, og selv om det nok mest sannsynlig er tilfeldigheter så kan det også være et lite signal til klubbene om at de kanskje ikke satser godt nok på juniorene.

Når det gjelder medaljer, så er dette de beste klubbene: 
Haugaland klatrelag, ett gull, ett sølv
Oslo klatreklubb, ett gull, ett sølv
Drammen klatreklubb, ett gull
Grenland klatreklubb, ett gull
Lillehammer klatreklubb, ett gull
Tromsø klatreklubb, ett gull
Trondheim klatreklubb, to sølv
Kolsås klatreklubb, ett sølv, tre bronsje
Ålesund klatreklubb, ett sølv
Bratte Rogalands Venner, en bronsje
Bergen klatreklubb, en bronsje
Bodø klatreklubb, en bronsje

Tina Johnsen Hafsaas gjør Maraton (grad 9) som første kvinne



Tina Johnsen Hafsaas har klatret Maraton på Damtjern, Norges førse nier da den ble gått i 1988 av Per Hustad. Dermed har Tina brutt enda en grense, for denne ruta har ikke hatt kvinnelige bestigninger tidligere. Det er ingen tvil om at Tina kunne gått den for lenge siden, men med hennes fokus på å være en av Europas beste konkurranseklatrere så har det blitt lite tid til uteklatring. Men i den milde vinteren har det blitt tid til noen Damtjern-turer, og vent seg til den kontante klatrestilen på den kompakte drammensgranitten. Jeg tror heller ingen av de andre hardeste rutene på feltet har kvinnelige bestigninger.
Tina har gått endel harde ruter opp til 8c i utlandet, og både Nordic Flower (grad 8b+) og Pump Fiction (8b eller 8b+ - avhengig av hvem du spør) på Fetsund-klippen og Kalashnikv (grad 9) i Sørkedalen.




onsdag 12. februar 2020

Arne Farestveit (17) klatrer 8c+, som yngste norske siden Magnus Midtbø

Arne Farestveit fra Sogndal har brukt vinterferien godt og gjort en kjapp bestigning av La Rubia (grad 8c+) i Vilnueva de Rosario i Sør-Spania.
Ruta ble tidligere i år gått av Leo Ketil Bøe (20 år), og er tidligere gått av Henning Wang og Sindre Sæther.
Arne var i området i jula, og da gikk han kjapt grad 8b+.

I den grad det er interessant å se på yngste klatrer av grader, så er vel dette den yngste bestigningen av denne graden siden Magnus Midtbø gikk det omtrent på samme alder for omlag 15 år siden.