søndag 29. juni 2014

Paula Voldner går 9- på egne sikringer - som andre kvinne i Norden





Paula Voldner gikk søndag Electric Avenue på Skëlefjell i Bohuslën. Den er nå naturlig sikret, og graden er ganske stram 9-. Dermed blir Paula også den første norske kvinnen som går denne graden på egne sikringer, og jeg tror også den andre i norden etter at den svenske sunnmøringen Malin Holmberg har gått graden på egne sikringer for noen år siden.

Paula var også første norske kvinne til å klatre 8+ på egne sikringer med Kvinner og barn først på Lier fjor høst.

Electric avenue var lenge en boltesikret rute, men boltene ble fjernet av Martin Skaar Olslund for snart tre år siden, etter at han og Andreas Klarström hadde gått det nærmere 30 meter lange og harde risset på egne sikringer.


Paula inn mot cruxet på Electric avenue, en superklassisk harding i Bohuslän gått av Henrik Bolander på borebolter midt på 90-tallet. Gått for første gang med egne sikringer av Andreas Klarström for noen år siden, og så repetert av Martin Skaar Olslund som også fjernet boltene.. Takk for lånet av bildene av Erik Nordbye.

lørdag 28. juni 2014

Paula Voldner klatrer Hoka Hey på Kjerag

Paula Voldner klatret Hoka Hey, og nesten alt i fri, sist uke. Sammen med Erik Nordbye gjorde hun en svært sjelden kvinnelig bestigning av denne moderne klassikeren med to 7+ taulengder når den er tørr, og mye klatring på syvergraden.

Paula forteller at nesten alt gikk i fri, bortsett fra en av de siste syverlengdene, som nesten alltid er våt. Da er den av egen erfaring nærmere en åtter og et villdyr å bakse seg opp.

Meg bekjent er det ikke mange kvinner som har gått Hoka primært i fri. For et par år siden gjorde Hilde Bjørgaas en fribestigning sammen med Hanna Mellin. Hilde og Paula er også de eneste som i praksis støter hardt på kiler, begge har klatret 8+ på egne sikringer.

Hannah Midtbø klarte alle kvalikkbulderne (men brukte et par forsøk for mye)

Hannah Midtbø klarte akkurat ikke å komme i sesongens andre semifinale i verdenscupen i buldring. Hun var den eneste av de som klarte alle kvalikkbulderne i sin gruppe uten å komme til finalen. Det ble et par forsøk for mye på grunn av feil beta i de første to bulderne, så tilsammen var det tre forsøk mer enn den siste som kom til semifinalen.

For Thilo Schröter og Kenneth Elvegård var det lengre fram til semien, i likhet med de svenske og danske deltakerne.


torsdag 26. juni 2014

Erik G åpner Flatanger-festen med en 8c+

Klatrefestivale på Flatanger har startet og går gjennom helgen. Erik Grandelius, supersvensken, har repetert enda en 8c+ rute i hula, slik han også gjorde i fjor. Ruta er Adam Ondras Banana Ballet, slik det står på 8a.nu.

Festivalen skal også ha redpoint-tevling på lørdag, hvor blant annet Magnus Midtbø er med. Og det blir visning av Adam Ondras klatrefilm The Change, som handler om bestigningen av det som da var verdens hardeste rute i Flatangerhula for snart to år siden.

Her er litt om festivalen

Og er fra 2013, hvor Magnus Midtbø gikk to 8c+ ruter

Tre norske prøver seg på nytt i siste verdenscup i buldring

Hannah Midtbø, Thilo Schröter og Kenneth Elvegård stiller i kvalifiseringen fredag i helgens verdenscup i Laval. Dette er den siste i buldring før verdenscupen i leding, med Magnus som en av pallkandidatene, setter igang for alvor.

Thilo har varmet opp med å

De tre har prøvd seg i et par konkurranser før i verdenscupen, men uten at det har vært helt klaff til nå. Så det blir spennende om noen av dem kommer til semifinalen, Hannah har definitivt muligheten på en god dag.
Da blir det streaming i semien fra lørdag morgen på http://www.ifsc-climbing.org/

søndag 22. juni 2014

Og der var det 1000 bloggposter. En liten oppsummering


I går rundet denne bloggen 1000 bloggposter siden starten i 2008. En grei anledning til en liten oppsummering av seks år med bloggen.

79000 brukere har vært innom bloggen ifølge Google analytics siden 2010. Jeg har ikke tall på de første årene. I snitt er det 2000-2500 enkeltpersoner innom bloggen hver måned, I uka er det nå 800-900 personer som leser bloggen, og de gjør det i snitt et par ganger i uka.

Totalt har det vært 685000 sidevisninger siden starten.
Drøyt 500000 fra Norge, med USA og Sverige på de neste to plassene med 40000 visninger hver. Men noen av de amerikanske visningene kan ha vært søkemotorer.

De mest leste postene:
Dessverre er det de triste hendelsene som dominerer listen over de mest leste postene. Det er ikke så rart. Det er også de hendelsene som samler klatremiljøet, og som også engasjerer sterkt utenfor klatremiljøet. Og dessverre har det vært for mange dødsfall fra klatrere som har stått sentralt i klatremiljøet de siste par årene.
Her er en oversikt kopiert fra bloggoversikten:

6774

4165

3498
3388
2809
2582
1290
25. jun. 2012, 1 kommentar
1208
1080
993

Hensikten med denne bloggen er å gi interesserte klatrere en oppsummering av det jeg finner som berører klatring på en litt nerdete måte, og det er hyggelig å se at det er interesse og behov for en litt uformell og kjapp kanal i tillegg til det mer organiserte Klatre-Norge med vårt gode magasin og fine forbund. Jeg har også lagt vekt på å primært være positiv og inkluderende, det er et hyggeligere utgangspunkt enn å ta den kritiske rollen. En vesentlig del av bloggen er å ha en løpende dialog med andre engasjerte klatrere, og innspillene har vært helt avgjørende for at mange flotte prestasjoner har blitt kjent for andre. Takk for bidragene, og jeg håper bloggen fortsatt kan ha den funksjonen.

Ikke alle innleggene har handlet om klatring. I en periode i starten la jeg også ut ledere jeg skrev i Drammens Tidende, men det droppet jeg etter en stund siden det ikke hadde noen funksjon. I en periode var bloggen ganske lite aktiv. Men fra våren 2010 har det vært rimelig jevn produksjon med et par-tre hundre innlegg i året.

Jeg håper jeg kan fortsette med denne bloggen hvis det er interesse for å komme med innspill og for å lese den. For meg er dette en stort sett hyggelig biaktivitet ved siden av jobb og familie og egen klatring, og en unnskyldning for å holde meg oppdatert. Så får vi se hvor kjapt de neste 1000 bloggpostene kommer.




Magnus Midtbø klatret likt med Adam Ondra i semifinalen i verdenscupen

Både Magnus Midtbø og verdens beste ruteklatrer Adam Ondra misset akkurat finaleplassen i søndagens verdenscup i Haiyang i Kina. De to kom like høyt som Sean MacColl, men kanadieren kapret den siste finaleplassen på bedre kvalikk-resultater.

Det var bare fire tak som skilte de 11 første i semifinalen. Så selv om det ikke ble finaleplass, så ser det ut til at Magnus ligger godt an til å gjøre det bra i verdenscupen i år også.Og han er den klart beste  nord for alpene. Så får vi se i konkurransene gjennom sommeren om det fører helt fram.

Her er resultatlisten. 

fredag 20. juni 2014

Slik gikk det for Magnus Midtbø i første kvalikkrunder i årets første verdenscup i klatring

Resultatlisten fra de to kvalikkrundene viser at Magnus Midtbø ligger på en respektabel 11. plass etter fredagens verdenscup i Haiyang. I andre kvalikk slo han blant annet Adam Ondra, så alt tyder på at formen er på vei for det eneste nordeuropeiske klaterehåpet i herreklassen.

Ingen andre norske deltar.
Semi i lørdag, med streaming fra det internasjonale sportsklatreforbundet fra klokken 9om morgen

torsdag 19. juni 2014

Erk Heyman kileklatrer 8b+ ruta som Magnus Midtbø gikk på bolter

Erik Heyman er den første som går ruta Fysisk analyse (grad 8b+) i Granittgrottan på egne sikringer, melder Bohuslen klatreklubb og 8a.nu.. Ruta ble førstebesteget av Magnus Midtbø for noen år siden. Den ble boltet av Jens Larsson før det, ikke utendebatt om det var riktig å borebolte en åpenbar naturlig linje (okei, den er litt tynt sikret i starten).

Her blogger han om bestigningen. Han kaller det en perfekt tradlinje.

Eriks bestigning er den hardeste på naturlige sikringer i Sverige, og bare Nico Favresses linje The Recovery drink i Profilveggen i Jøssingfjord er hardere med sin udefinerte 8c eller hardere gradering.

Med Erik Heymans bestigning har dermed Sverige fått en rute som er unik hard av sitt slag, og som skiller seg ut også i europeisk sammenheng. I motsetning til de hundre- og tusenvis av boreboltede ruter som er satt opp. Argumentet for å bolte slike linjer er at dette åpner klatringen for flere, men det har strengt tatt ikke vært noen stor kø av repetisjoner etter at Magnus gikk linja i forbindelse med et raid hvor han gjorde flere bestigninger i grotten i forbifarten.

Ellers er jo Erik en av de mer imponerende klatrerne i Norden med sine to førstebestigninger av ruter gradert 9 på egne sikringer, og hans repetisjon av både 8c/8c+ i Spania
.

tirsdag 17. juni 2014

Første nakenbestigning av Verdenssvaet (jepp, bilde)

The first nude ascent of Verdenssvaet? Now let's see what social media has to say about this.

Jonas Paulsson blogger her om en bestigning av Eidetind ikke så langt unna Stetind, samt et ekstranummer med nakenbestigning av det kjente Verdensvaet i nærheten av Narvik. (Jeg har lånt motivet fra bloggen)
Jonas er svensk, men har flyttet til Lofoten. Han er en av nordens fremste klatrefotografer og har også gjort den kjente og svært gode Crackhholic-filmen fra Bohuslän (disclaimer - er med i filmen så jeg er nok litt subjektiv). Medklatrer omtales bare som hans faste klatrepartner, så han får være anonym. 

Robert Caspersen tar med Vår Staude på klatring på TV2

Her intervjuer Vår Staude Robert Caspersen på God Morgen Norge og blir med ham på klatretur på Kolsås. Ellers er denne utgaven av God Morgen Norge mer preget av at Staude har på seg en t-skjorte som reklamerer for spritmerket Jack Daniels, og det har skapt både reaksjoner og beklagelser

mandag 16. juni 2014

Sjekk bildene hvor Magnus forbereder seg til en ny hard verdenscup-sesong

Magnus skriver på bloggen sin at han har trent hardere enn før i oppkjøringen til årets verdenscup som starter til helgen i Kina. Blant annet for å bli like sterk i venstrearmen som i høyrearmen. Bildene på bloggen viser campus på lillefinger og andre øvelser forbeholdt de sterkeste av de sterke.

Magnus outer konkurranseprogrammet sitt framover, som blant annet har fire konkurranser gjennom sommerukene.

lørdag 14. juni 2014

Enda en alvorlig norsk klatreulykke i Bohuslän

En norsk 25 år gammel klatrer er alvorlig skadet etter et bakkefall på Brappersberget ved Lyse Kyrka i Lysekil kommune.
Ulykken skjedde fredag kveld, og ble rapportert i svenske medier i flere medier i dag. Klatreren ble tatt med helikopter til Sahlgrenska sykehus i Gøteborg.
Svenske Bergsport skriver lørdag kveld at klatreren er norsk, noe deler av klatremiljøet har kjent til i dag hvor det er gjort forsøk på å finne ut hvem som har vært involvert og hva som skjedde. Bergsport beskriver at klatreren falt hele veggen, og at sikreren hadde koblet ut sikringskjeden, og bladet skriver at det kan ha vært en kommunikasjonsfeil om klatreren skulle bli firt ned eller rappellere selv. Men det er ikke bekreftet.

Brappersberget er en av de få klippene i Bohuslän med relativt lette ruter opp til grad 6-, og det er mange klatrere som klatrer der for å bli kjent med området eller klatring på egne sikringer.

Det er snart tre år siden det skjedde en svært alvorlig klatreulykke på samme klippe da en ung klatrer fikk alvorlige hodeskader etter at han falt ned hele veggen etter å ha klatret til topps.Også dengang var det et fall helt fra toppen, men da kan det virke som en toppsikring løsnet.




15-åringene best av de norske i Junior-EM

Det var ingen i nærheten av finaleplass i Junior-EM i Edinburgh. Lisa-Marie Kvandahl og Leo Ketil Bøe gjorde det best med sine 20. plasser i sine klasser. Dette er to av de yungste deltakerne, og er vel et signal om at det kan være mer å hente på å satse på denne gruppen.
Ellers var det dessverre endel plasseringer i siste del av resultatlisten.
Endre Sandø Evensen ble 25
Jens Kristian Aasmundsen ble 26
Rolf-Martin Bjørngaard ble nyummer 28
Baste Andesilic ble 30
Brage Birkelund Olsen 30
Kristoffer Klev 35
Martine Liumstrand 35

Jakob Heber Norum, som kanskje var det største norske håpet av de påmeldte, ser ikke ut til å ha stilt til start.
Svenske Hannes Puman leder kvalifiseringen i Youth A, og er sammen med Ymer Albert den eneste fra norden med finaleplass.

fredag 13. juni 2014

To jenter og åtte gutter til klatre-EM for juniorer

Det er et par nye ansikter i helgens EM i Edinbrugh for de yngre klatrerne i den norske troppen på ti. Kristoffer Klev fra Oslo klatreklubb og Baste Andesilic tror jeg ikke har representert norge i en større internasjonal konferanse. Ellers er det bare Martine Limstrand fra Bodø og Lisa-Marie Kvandahl fra Oslo KK som stiller opp for jentene. Og som i de  forrige konkurransene er det en stor gruppe gutter litt opp i tenårene som stiller i de to eldste klassene: Jakob Heber Norum fra Kolsås KK, Endre Sandø Evensen fra Bergen KK, Brage Birkelund Olsen fra Tromsø og Rolf-Martin Bjørngaard fra Sunnmøre Klatreklubb Volda.

Den norske troppen er en klatrer mer enn svenskene. Men så kan til gjengjeld Sverige håpe at topplasseringene fra den siste europeiske ungdomscupen i Imst for et par uker siden blir gjentatt i dette mesterskapet. Da vant Hannes Puman, mens Kajsa Rosen lå på delt førsteplass før finalen.

Den norske prestasjonen var var et stykke ned på listene, ingen var i nærheten av finale. Men det kan endre seg nå med litt erfaring for noen og kanskje mer topping mot denne konkurransen.