søndag 24. mai 2020

John Henry Nilssen leder Ronny Medelsvensson (grad 9) på egne sikringer




John Henry Nilssen har gått trad-veien og ledet nierruta Ronny Medelsvensson i Profilveggen i Jøssingfjord. Ruta ble gått av svenskene Erik Massih og Christer Jansson i 2014. John Henry vinner dermed prisen som den første nordmann som både har blitt norgesmester i sportsklatring, førstebesteget ruter opp til grad 8c og ledet harde sportsruter opp til 8c+, onsightet opp til grad 9 og nå klatret den hardeste graden av norske klatrere på trad. Da er du ganske komplett som klatrer.

Dette er den tredje norske repetisjonen etter bestigninger av Joakim Louis Sæther og så av Mari Augusta Salvensen ifjor.
Det er dermed den harde naturlige sikrede ruta som er mest klatra i Norge, og også den som er mest prøvd (det henger gjerne sammen).



søndag 17. mai 2020

Martin Mobråten flasher Le Coq Sportif (grad 9) og Maria Davies Sandbu repeterer den

Le Coq Sportif på Hvarnes er blitt den mest klatra nierruta i Norge denne våren med to nye bestigninger i helga. Martin Mobråten flashet den 40 meter lange ruta på den høye og bratte klippen langs Numedalslågen i Vestfold, mens Maria Davies Sandbu repeterte den som tredje kvinne etter at Sunniva Øvre-Eide og Eline Nesheim har gått den tidligere i våres.
Per Nicolai Robertsen fikk også gått den for noen uker siden.
Martins flash er den andre bestigningen i første forsøk etter at Erik Grandelius gjorde det for noen år siden.

onsdag 13. mai 2020

Årets høydepunkt for alpininteresserte er ute





Da er Tidsskrift for Norsk alpinklatring for 2020 endelig kommet til postkasser og butikker. 120 sider med historier fra fjellklatring og om alpinklatrere og annet snacks for alle fjellklatrevenner. Årets store høydepunkt for sofaklatring. 

Bladet er i postkassa til medlemmer, selges på større Narvesen-sjapper (tror jeg) og klatrebutikker og hos vpg.no

Dette er 12. gang Norsk Tindeklub utgir et årlig tidsskrift, et av de store løftene for organisasjonen for å fremme alpin klatring i små og store fjell. Her kan du se og kjøpe mange av utgavene hos ntk.no


Siden jeg har vært med i redaksjonen i disse årene, så er jeg selvsagt dundrende inhabil i min anbefaling. Men leserne får bare leve med det. Her er det mye bra tekst og bilder fra klatring. 
Hovedfokuset er på Romsdal og Senja, men også med avstikkere til all den spennende vinterklatringen i Sunndalen, et par sommereventyr på Grønland, litt klatrehistorie og noen av de spennende profilene innen storfjellsklatring som Vibeke Andrea Sefland eller med Martine Limstrand som har gått fra å være nordisk mester til tradklatrer i toppklasse. 

Som den nye redaktøren Eivind Hugaas skriver, så speiler bladet at 2019 var et rolige år både når det gjaldt de mer spektakulære bestigningene men heldigvis også for de store ulykkene. Men som han skriver, så er ikke kvaliteten på tekst og bilder avhengig av de hardeste eller mest utsatte linjene. 








mandag 11. mai 2020

Ny bolterute på Andersnatten

Thomas Horgen og Jon Grepstad har det siste året renset, boltet og nå ledet en ny rute på Andersnatten i Sigdal med grad 7+ på flere taulengder.
Ruta er samlet sett på 8- taulengder skriver Grepstad på instagram-posten, men den første er ren anmarsj. Totalt ser det ut til at fire av taulengdene ligger på 7+ graden. Ruta ligger til høyre for Passo Doble, hvor veggen skifter litt karakter fra de rendyrkede svaene med de kjente harde rutene og over til den mer begrodde og mindre klatra venstrekanten. Det har virket som mye rensing og bolting ut fra beskrivelsene ifjor og nå. Bilder, navn med mere er sikkert kort vei unna. 

søndag 10. mai 2020

Håvard Helgesen går Leoline extension (8c+) i Kvam



Håvard Helgesen har gått sin første 8c+ i Norge med Leoline Extension på Kvam i Sogndal. Dette er fjerdebestigning av ruta som ble gått av Adam Ondra i 2012. Den ble repetert av Jarle Kalland året etter.
Håvard gikk sin første harde rute med Fraulein (grad 8c) da han var russ for tre år siden. Han markerte seg for alvor året etter med en tredjeplass i NM senior på hjemmebane i Sogndal.




torsdag 7. mai 2020

David Postelt klatrer 8c på egne sikringer på Fraulein på Kvam

Ti år etter førstebestegningen med borebolter er Fraulein (grad 8c) på Kvam i Sogndal besteget med egne sikringer av David Postelt, forteller lokale klatrere i Sogndal på instagram stories. Ruta var en av Norges hardeste bolteruter da den ble førstebesteget av Lars Ole Gudevang i 2010. Siden har den fått flere repetisjoner. Den følger overhengende rissformasjoner på Kvam, norges kanskje største og mest allsidige klatreklippe rett utenfor Sogndal sentru,. Og i går klarte Postelt å gå den på egne sikringer, etter at han gikk den på borebolter bare for en drøy uke siden ifølge ruteoversikten hans på Vertical-info.
Han er selvsagt ikke fersk på harde naturlige sikrede ruter, ifjor gikk han Petit Voyage (grad 8a+ eller 9-/9) på samme klippe, også en av landets hardeste kileruter da Jarle Kalland gikk den for ti år siden.

Det er få ruter som gås naturlig på denne vanskelighetsgraden. Recovery drink (grad 8c+) i Profilveggen i Jøssingfjord er den eneste jeg kommer på i farten, den har vel tre repetisjoner fra noen av de sterkeste kileklatrerne. Men jeg kan ha oversett andre bestigninger. Så får førstebestiger og klatremiljøet i Sogndal vurdere om boltene skal kappes, eller om det fortsatt skal være en bolterute. Det er flere andre klassikere som er gått på egne sikringer, uten at det automatisk innebærer en diskusjon om avbolting.

fredag 1. mai 2020

Korona stoppet Gudmund Grønhaugs foredrag om klatreskader for IOC, lagde nytt klatrefelt i Østfold istedet

Gudmund Grønhaug er en av de mest produktive klatrerne i Norge, og nå har han sammen med en gjeng klatrere fått ferdig et nytt klatrefelt på Kalnes utenfor Sarpsborg i Østfold/Viken. Kort og bratt og med et dusin ruter opp til grad 9- er den korte oppsummeringen av feltet.

Egentlig skulle Gudmund Grønhaug presentert forskningsartikler på den olympiske komiteens sportskongress i Monaco i mars, for fysioterapeuten og forskeren har fått publisert flere artikler som har fått god spredning og i anerkjente tidsskrift. Men av åpenbare grunner ble kongressen avlyst.
Gudmund har blant annet publisert artikler om forholdet mellom BMI og prestasjoner hos klatrere som har fått bra oppmerksomhet. Hun skulle også presentert forskning på hvordan eliteklatrere bruker helsevesenet. Han har også noe mer kuriøst vært på forsiden av Dagbladet med sine reumatismeråd, og for fem år siden kom også boka Belastningsskader i klatring. Han jobber nå med en ny bok på styrke og skadeforebygging, som også fanger opp forskning han har gjort i forbindelse med en doktorgrad han etter planen disputerer på til sommeren.
Her er også en artikkel fra Grønhaug og Grønhaug om skader på fingerledd hos unge klatrere.

Så forrige uke presentere Gudmund istedet en helt ny klippe til glede for alle som trenger en ny klippe å prøve seg på, eller et nytt sted å spre trafikken på for å unngå at for mange klatrere på samme felt skaper smittefare.

Dette er det siste tilskuddet til det som vokser fram som et fint område med klatrefelt i Østfold sammen med Rolvsøy, Missingmyr og Hankø, samt noen buldreområder på Foten og på Hvaler blant annet. Den hardeste ruta på feltet er "I god selskap", som Gudmund har gradert 9-. Det er forøvrig hans 40 nye rute fra grad 9- til 9+, men det inkluderer både noen forlengelser av etablerte ruter og såkalte linkup-er.
Her er forøvrig den imponerende bestigningslista på scorecardet hans på 8a.nu.
Gudmund er i likhet med oss andre litt usikker på hvor skjønnet går når en forlengelse og eller en link-up tilfører ruta helt ny karakter og gjør at det fortjener å bli en ny rute og når det bare er litt ekstra.

Gudmund er med sine 47 år en av de mer produktive førstebestigerne og en av veteranene som klatrer på et høyt nivå med bestigninger opp til 8c tidligere og opp mot 8b+ de siste årene. Han er ikke alene om å være 40, far og hardtklatrende, men åpenbart en av de som skiller seg ut med vanskelighetsgrad og volum.
Blant annet har han vært sentral i utviklingen av klatrefeltene på Ekne i nærheten av Levanger, da han bodde der noen år, med flere hundre ruter og Gudmunds hardeste bestigning med grad 8c så har det blitt et av de større klatrefeltene i Norge.
Gudmund har også klatra harde førstebestigninger på Hell, på Missingmyr og Rolvsøy, for å nevne de stedene han har vært mest aktiv på de siste årene.

Her er forøvrig fører for Rolvsøy

Her er et bilde av føreren for den nye klippen på Kalnes.
94371051_2926101970830663_3599290174388830208_o.jpg (1240×1753)