fredag 26. april 2019

Mari Augusta Salvesen "on fire" - leder grad 9 på egne sikringer i ProfilveggenHar lånt et bilde fra instagram-feeden til Jon Egil Auestad av Mari på Ronny Medelsvensson


Mari Augusta Salvesen har klatret den naturlige sikrede ruta Ronny Medelsvensson (grad 9/8b) i Profilveggen i  Jøssingfjord.

Dette er sterkt på mange måter. Hun er en av de første norske klatrerne som går grad 9 på egne sikringer, og den første kvinnen i Norden som gjør det. Ruta er repetert av Joakim Louis Sæther av norske klatrere. 
Hun jobbet litt på den i fjor, men la inn støtet i påska., og melder at hun toppet ut med et nødskrik i går. Må ha vært litt ekstra spennende med skogbrannene denne uka, for de rammet dette området ved Jøssingfjord tung. 

Dette er vel også gradpers for Mari, som dermed havner i den lille og eksklusive klubben av norske kvinner som har klatret grad 9. Hun har tidligere klatret grad 9-/9 på bolter og 9- på egne sikringer.

Ruta ble gått av Erik Massih og Christer Jansson i 2014, og ligger i venstre del av veggen.
Mari har også gått flere andre harde ruter i veggen, blant annet Flying Vikings (grad 8+).

Hun har også gått en interessant førstebestigning rett til venstre for Profilveggen med Kaninkoker (grad 7c). I påska gikk hun også to nye friruter på egne sikringer på grad 8- og 7+ i Vinddalen med Jon Egil Auestad. 

Dermed bekrefter også Mari at hun også er en av de beste allround-klatrerne i Norge med 8b på egne sikringer, 8A buldring, samt krevende storveggsruter som El Cap og Half Dome og diverse isruter . Den er det ikke mange som matcher.

I mangel av bilder av Mari på Rony Medelsvensson, så embedder jeg dette instagram-bildet fra et friskt ledfall på Skrekkpropaganda (grad 9-) på Galgberget i Bohuslän. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar