tirsdag 14. juli 2020

Tina Johnsen Hafsaas går første 8c, (og forteller en viktig historie om spiseforstyrrelse)




Tina Johnsen Hafsaas leder Nordic Plumber (grad 8c) i Hanshelleren, og dermed har vår eneste verdenscup-klatrer også fått tid til å gå sin første 8c.

Hun har tidligere gått diverse 8b+, en haug med 8b, og masse 8a+ inkludert onsight og flash. Men hun har ikke gått, og jeg er heller ikke sikker på om hun har prøvd seriøst, graden tidligere siden uteklatringen primært har vært en del av oppkjøringen til konkurransesesongene med world cuper og lignende de siste årene.
I år hadde hun uansett bestemt seg for å ta et treningsår og ikke delta i verdenscupen, men så endte det med i tillegg at verdenscup-sesongen har blitt avlyst eller sterkt utsatt og forkorta på grunn av korona-situasjonen.
I et vanlig konkurranseår for henne ville hun denne helgen klatret verdenscup Chamonix, der hun for tre år siden gjorde det beste nordiske resultatet av en kvinne med sin 4. plass for tre år siden.

Tidligere i år gikk hun førstetaulengden på Nordic Flower (grad 8b+, eventuelt 8b) i Hanshelleren, hun har også gått The Doorkeeper (8b) og Berntsenbanden (8a) gikk hun i første. Til nå er det bare Hannah Midtbø som har klatret 8c+ og 8c, og Maria Davies Sandbu som har klatret flere 8c av norske kvinner.

Forteller om spiseforstyrrelse
Helt tilfeldig kom podcasten til Klatrepodden med en lang og svært viktig samtale med Tina som ble sluppet i dag. Der forteller hun blant annet for første gang om spiseforstyrrelsene som preget henne i slutten av tenårene, og som kanskje bidro til å forsterke skadene hun pådro seg. Denne samtalen er såpass viktig og utfyllende at det ikke er riktig å gjengi den kortfattet her, men det er åpenbart at dette temaet også er relevant for mange unge i dag og at det også kan gjelde aktive klatrere. Nå er Tina nøye med å understreke at spiseforstyrrelsene ikke nødvendigvis bare var koblet til klatringen men til en helhetssituasjon som oppvoksende, men at klatringen var en forsterkende eller medvirkende faktor den gang hvor det for mange da var et ønske om å veie lite for å kunne klatre best mulig.

Her finner du Klatrepodden

Tina forteller også i podden at dagens klatrekonkurranser i mindre grad hjelper de som veier lite, fordi rutene er laget mer kraftfulle og krever en helt annen fysikk enn dengang hvor det var mange flytt på små tak og hvor kroppsvekt kunne spille inn. I dag er det helt andre krav til konkurranseruter med kraftfulle og dynamiske flytt som krever mer muskelstyrke og eksplosivitet som er vanskeligere å kombinere med alt for lavt næringsinntakt.

Vår eneste verdenscup-klatrer i led de siste årene og mangeårige norgesmester forteller også mye om sin utvikling som klatrer, om uteklatring og innetrening, skadene som rammet henne så sterkt i flere år og mye annet interesant.

Dette er egentlig en grei anledning til å få nevnt Klatrepodden ordentlig, siden podden de siste månedene har etablert seg ordentlig som den eneste klatrepodden i Norge med regelmessige intervjuer. Marius og Runar Bang Sletvoll er to glade amatører (i ordets mest positive betydning) både i klatring og podcasting, som har tatt en spennende nisje og fylt den med et til nå et titalls fine samtaler med noen av de mest profilerte klatrerne fra Magnus Midtbø til Paula Voldner, Stian Christophersen med flere og offentlig kjente klatrere som Jo Nesbø og Thomas Alsgaard.

Alltid god stemning og fine samtaler med en fin utvikling i intervjuteknikk, selv om det innimellom er litt overivrige programleder som sporer av eller overtar samtalen. (Sorry, som mediemenneske måtte jeg bare få nevnt det). Alt i alt et helt åpenbart et fint tilskudd til Klatre-Norge i en nisje som det er en gåte at ingen andre aktører har tatt tidligere.

De melder forøvrig i dagens podd at de gjerne kan tenke seg et lite tilskudd økonomisk, for dette er åpenbart et tapsprosjekt, så det er bare å lytte og eventuelt sende en slant slik det er beskrevet i podden.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar