fredag 5. juli 2024

Tuva Stavø med to kjappe fribestigninger på Blåmannen utenfor Tromsø i midnattsola

Takk for lån av instagram-post, hvor bildet her er tatt av Vetle Sevild som tar veldig stilige bilder til ny fører.

Tuva Stavø har de siste dagene utnyttet et lite værvindu til å gå Ultima Thule og Ikaros på Blåmannen i fri under midnattssolen, så langt årets friklatreprestasjon i norske storvegger. 

Først gikk hun Ultima Thule sammen med Sofie Nordvik. Den er oppgradert fra 8 til 8+ på den første taulengden etter et steinfall. Deretter etter en hvilenatt gikk hun Ikaros, grad 8/8+, sammen med Sigurd Norderval. Der gikk hun alt av den opprinnelige ruta, men et større ras har gjort den tidligere relativt enkle sistetaulengden til en glatt vegg så derfra ble det rappell. Tuva melder at hun hadde et heng i toppen av den siste harde 8- taulengden på Ultima Thule som var svært våt og slimte, og at hun gikk første harde taulengde på Ikaros på første forsøk på topptau.

Begge rutene ligger i venstrekant av nordveggen på Blåmannen, som kanskje er den fineste storveggen for hard friklatring i Norge (sammen med Storpilarveggen på Vågekallen, Kjerag, Søndre Trolltind - og Trollveggen hvis man liker virkelig seriøse friruter).

Ultima Thule er 300 meter lang rute førstebesteget av Bjørn-Eivind Årtun, det meste av ruta sammen med Stein-Ivar Gravdal og deretter hele linja med Oskar Alexandersson. De satte ruta i grad 8 eller 8-, med fire harde taulengder. Siden har et ras gjort ruta hardere

Ikaros ble førstebesteget av Robert Caspersen for 30 år siden i en solo teknisk bestigning, og så gått i fri av Thomas Meling for ti år siden med en frigrad på 8/8+ på den hardeste taulengden. 

Tuva gikk sin første rute på Blåmannen i fjor med en onsightbestigning av Atlantis (grad 8-/8), den første friruta i veggen. 

Her er Tuvas instapost fra bestigningen av Ikaros:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar