mandag 5. august 2024

Ny Andersnatten-fører fra Kolsås KK skal løfte Østlandets store vegg


Forsiden av føreren med Eirin Breie fotografert av Terje Aamodt på Passo Doble

Andersnatten er den mest klassiske "storveggen" på Østlandet med de mest historiske rutene og de vanskeligste rutene. Nå har den fått sin første egne klatrefører takket være en imponerende satsing fra Kolsås Klatreklubb. 

Det har blitt en praktfører takket være solid jobbing med bilder og historier i tillegg til den viktige jobben med å få fram mer eller mindre kjent info om de ulike rutene på fjellet. 
Andersnatten ligger i Sigdal rundt 2 timer fra Oslo, og gir 28 ruter med 100-300 meter klatring på sva og gradvis opp mot loddrett, og gir et tjuetalls ruter fra 5+, endel på sekser og syvertallet og opp til harde åttere og et ennå ugått prosjekt opp mot niertallet. 

Til nå har Andersnatten i større eller mindre grad vært en liten del av Kolsås klatrefører sin Oslo-fører, og i enkelte utgaver godt dekket med skisser og i andre utgaver mer overordnet. Nå er det blitt en veldig solid gjennomgang av helheten, hver sektor med gode oversiktsbilder og hver enkelt rute, og med flotte klatrebilder tatt av solide Terje Aamodt og ruteillustrasjoner og mye tilrettelegging fra Thomas Horgen. 

Andersnatten ble utviklet som en teknisk klippe under og etter 2. verdenskrig med historiske bestigninger fra Arne Næss og Einar Hoff-Hansen. På 80-tallet var det en friklatrearena for den første skikkelig sterke generasjonen av fri- og storveggsklatrere med Marius Morstad, Hans Christian Doseth, Dag Kolsrud og Finn Dæhlie med ruter opp til harde åttere. På denne tiden var det også støtende vinterbestigninger av de sanne rutene. 

Så skjedde det litt lite på veggen ut over repetisjoner av Den hvite stripa, før det ble gått kortere ruter på 80-90 tallet og noen fullboltede svaruter på t2000-tall som det har vært er litt delte meninger om ut fra norsk praksis med storveggsklatring. Så har det skjedd endel de siste årene, både med nye ruter for mange klatrere og sjeldne repetisjoner av Via Synne og harde førstebestigninger av varianter og egne ruter. 

Trafikken har også åpenbart økt de siste årene, og det sammenfaller i tid med den viktige debatten om å ViaFerrata på veggen, for første gang et slikt anlegg blir foreslått lagt i et etablert klatreområde og i strid med den norske og europeiske standarden for slike anlegg. 

Så all ære til Kolsås klatreklubb for å bruke solid med ressurser på en egen fører for området, en sterk satsing for å synliggjøre og tilgjengeliggjøre denne viktigste storveggen på Østlandet når det gjelder historie og støting - sommer som vinter. 














Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar