torsdag 29. august 2024

Emmelie Conders med sterk 10. plass i junior-VM i led

Emmelie Conders fikk en svært sterkt 10 plass i Junior-VM i Kina som ble arrangert forrige uke. Hun klatret seg kraftig opp i semifinalen, og endte som den klart beste norske og nordiske utøveren. 

Conders, som fyller 17 i år og som bor i København men konkurrerer for Norge, har tidligere markert seg med svært sterke resultater, blant annet finale i europeisk ungdomscup i buldring. 

Hun var ett flytt unna finaleplass. 

Dette er et av de aller beste norske resultatene i Junior-VM siden Magnus Midtbø vant Junior-VM i 2005, to år før Conders ble født. 

(Jeg dumma meg litt ut i den første saken om juunir-vm da jeg bare skrev opp kvalikkresultatet, og ikke den endelige plasseringen fra semifinalen.)

tirsdag 27. august 2024

Leo Ketil Bøe med rask 9a-bestigning i Hanshelleren

 Leo Ketil Bøe gjorde en rask bestigning av 9a-ruta Little Badder i Hanshelleren i Flatanger. Dette er den andre 9a-ruta han går på kort tid, og det tok bare et par dager etter at han gikk The Illusionist. 

Dette er hans 13 rute på graden. Til sammenligning har Magnus Midtbø gått 12 ruter gradert 9a, samt fire ruter gradert 9a+ og en gradert 9b, hvis oversikten hans på 8a.nu er korrekt. 


Dina Eivik tok sølv i EM i paraklatring

 Dina Eivik tok sølv i EM i paraklatring i Villars i Frankrike. Hun stiller i klassen RP2, som er klassifiseringen for alvorlig svekket muskelstyrke. Hun har tidligere hatt mange gode pallplasser og vunnet VM i denne klassen de siste årene, og stod igjen for et sterk prestasjon i et EM hvor hun såvidt jeg kan se var eneste norske deltaker etter at Norge i flere år har vært en stormakt med gode plasseringen i paraklatring. 

Trym Landmark 23. plass i junior VM i led

Trym Landmark ble beste norske og nordiske herreklatrer i VN for juniorer i Kina de siste dagene. Han kom på 23. plass i semifinalen. 

For Trym er dette omtrent samme plassering som da han i den yngre juniorklassen også kom til semifinale for to år siden. 

Per Ravlo Caspersen gikk på en smell i den ene kvalikkruta og havnet på 46 plass

Ola Vekve kom på 34. plass i Youth A.

 

lørdag 24. august 2024

Leo Ketil Bøe går ny 9a rute i Hanshelleren


 Leo Ketil Bøe melder på Instagram at han har ledet The Illusionist, en 9a rute i Hanshelleren. Dette er vel hans 12 rute på graden eller lignende, og bestigningen bekrefter hans rolle som den fremste norske sportsklatreren på mange år etter at Magnus Midtbø sluttet å prioritere harde bestigninger. 

torsdag 22. august 2024

Alex Megos går Change (9b+) i Hanshelleren

 

Tyske Alex Megos har ledet Change (grad 9b+) i Hanshelleren i Flatanger, 12 år etter at Adam Ondra gikk den som da verdens hardeste rute. Dette er fjerde bestigning av ruta, etter repetasjoner av Stefano Ghisolfi og Sebastien Buoin ifølge det svært gode nørdenettstedet Climbing History, Dette er vel den andre ruta på denne graden for Megos, som deltok i OL men uten å nå finalen. Dette er vel også første besøk i hula. 

Ifjor  var han på Vingsand og flashet flere 8B buldre og gikk begge 8B+ bulderne i Vingsand og Osen. 



fredag 16. august 2024

Arne Farestveit førstebestiger 8c på Kvam


Arne Farestveit har avsluttet Sogndals-sommeren med å førstebestige Siste dans, grad 8c, og det han omtaler som det siste ugåtte store prosjektet på Midtre Kvam, en av de to hovedområdene i Kvamsfeltet som er det største klatrefeltet i Norge tror jeg. 

På Midtre Kvam er dette den tredje ruta på dette nivået med en 8c Fraulein, og en 8c+ med Leoline forlengelse. Det er også et par 8b+ på Kvam. 


lørdag 10. august 2024

Tina Johnsen Hafsaas buldrer 8A+ (igjen)

 

Tina Johnsen Hafsaas har gått 8A+ bulderet Law and Order i Rocklands i Sør-Afrika.  Dette er tangering av hennes hardeste bulder fra tidligere, og første gang etter den alvorlige hamstringsfinalen. 

Dette er også det norske toppnivået, ved siden av Tina mener jeg å huske at det er Therese Johansen, Hannah Midtbøe, Maria Davies Sandbu og Mie Kastet  som har buldret denne graden av kvinner i Norge. 

Thilo Schröters elleville Rocklands-tur

 Thilo har hatt en sommerferie i Rocklands som det lukter svidd av og står fram som unik i norsk sammenheng og også ekstremt solid internasjonalt. Som blogget om for et par dager siden så gikk han et 8C-bulder. Men i tillegg gikk han fire buldre gradert 8B+, to 8B og en 8A. 

Med unntak av Martin Mobråtens tickliste tror jeg dette er flere harde bestigninger på ti dager enn noen av de andre beste norske klatrerne har gjort i hele karrieren. Pluss minus muligheten for litt tellefeil. Det er bare Thilo som har gått to buldre gradert 8C i Norge. Martin har gått en 8C som han selv har nedgradert litt; Shantaram på Osen. 

Det er heller ikke veldig mange norske klatrere med buldring på grad 8B+.


tirsdag 6. august 2024

Thilo Schröter går (enda) en 8C bulder


Thilo har igjen markert seg som den beste norske og kanskje nordiske buldreren med å gå Monkey Wedding, grad 8C, i Rocklands i Sør-Afrika. 

Dette kommer på toppen av diverse 8B-bestigninger av buldre, inkludert en førstebestigning. 

Thilo gikk graden første gang i 2018 med en lignende gradert bulder i Rocklands, og har gått utallige andre harde buldre opp til denne graden gjennom det siste tiåret. 



mandag 5. august 2024

Ny Andersnatten-fører fra Kolsås KK skal løfte Østlandets store vegg


Forsiden av føreren med Eirin Breie fotografert av Terje Aamodt på Passo Doble

Andersnatten er den mest klassiske "storveggen" på Østlandet med de mest historiske rutene og de vanskeligste rutene. Nå har den fått sin første egne klatrefører takket være en imponerende satsing fra Kolsås Klatreklubb. 

Det har blitt en praktfører takket være solid jobbing med bilder og historier i tillegg til den viktige jobben med å få fram mer eller mindre kjent info om de ulike rutene på fjellet. 
Andersnatten ligger i Sigdal rundt 2 timer fra Oslo, og gir 28 ruter med 100-300 meter klatring på sva og gradvis opp mot loddrett, og gir et tjuetalls ruter fra 5+, endel på sekser og syvertallet og opp til harde åttere og et ennå ugått prosjekt opp mot niertallet. 

Til nå har Andersnatten i større eller mindre grad vært en liten del av Kolsås klatrefører sin Oslo-fører, og i enkelte utgaver godt dekket med skisser og i andre utgaver mer overordnet. Nå er det blitt en veldig solid gjennomgang av helheten, hver sektor med gode oversiktsbilder og hver enkelt rute, og med flotte klatrebilder tatt av solide Terje Aamodt og ruteillustrasjoner og mye tilrettelegging fra Thomas Horgen. 

Andersnatten ble utviklet som en teknisk klippe under og etter 2. verdenskrig med historiske bestigninger fra Arne Næss og Einar Hoff-Hansen. På 80-tallet var det en friklatrearena for den første skikkelig sterke generasjonen av fri- og storveggsklatrere med Marius Morstad, Hans Christian Doseth, Dag Kolsrud og Finn Dæhlie med ruter opp til harde åttere. På denne tiden var det også støtende vinterbestigninger av de sanne rutene. 

Så skjedde det litt lite på veggen ut over repetisjoner av Den hvite stripa, før det ble gått kortere ruter på 80-90 tallet og noen fullboltede svaruter på t2000-tall som det har vært er litt delte meninger om ut fra norsk praksis med storveggsklatring. Så har det skjedd endel de siste årene, både med nye ruter for mange klatrere og sjeldne repetisjoner av Via Synne og harde førstebestigninger av varianter og egne ruter. 

Trafikken har også åpenbart økt de siste årene, og det sammenfaller i tid med den viktige debatten om å ViaFerrata på veggen, for første gang et slikt anlegg blir foreslått lagt i et etablert klatreområde og i strid med den norske og europeiske standarden for slike anlegg. 

Så all ære til Kolsås klatreklubb for å bruke solid med ressurser på en egen fører for området, en sterk satsing for å synliggjøre og tilgjengeliggjøre denne viktigste storveggen på Østlandet når det gjelder historie og støting - sommer som vinter. 














lørdag 3. august 2024

Kristoffer Klev og Hannes Puman med tidenes friklatreuke i Nord-Norge

Svenskes klatrehelt Hannes Puman dro fra OL-kvalifisering til Nord-Norge hvor han sammen med Kristoffer Klev i siste halvdel av juli gikk tre av de hardeste trad- og storveggsrutene i landsdelen i en hektisk uke med godt vær. 

- Første repetisjon av Riverside, 9/9+ tradruta som Thilo Schröter har førstebesteget ved Tosbotn utenfor Brønnøysund i fjor. 

- Første repetisjon og første ground-up bestigning av Disco 2000, grad 9-/9 på Blåmannen, en 400 meter høy storveggsrute som Dave MacCloud fribesteg i 2015 med et par andre sterke kolleger for snart ti år siden. Den ble først gått teknisk av Mårten Blixt og Bjørn Krane i en vinterbestigning i 2000. Jeg kjenner ikke til flere frirepetisjoner. Denne bestigningen ble også filmet av Vegard Breie, så vi kan glede oss til å se den spektakulære ruta på film etterhvert. Denne ruta deler de første taulengdene, inkludert cruxtaulengden gradert 9-/9, med Arcandria som Tuva Stavø friklatret tidligere i sommer.

- Første repetisjon (tror jeg) av Corner Kick, gradert 9- på Vågekallens nordpillar. Dette er en alternativ og hardere avslutning på ruta Freya med flere harde selvstendige taulengder som tilsammen gir 900 meter klatring. Den ble gått av norskbosatte Andreas Klarstrøm og Adam Pustelnik i 2014. 

- De gikk også en ny rute på fjellet Tromma, grad 7-, på Kvløya. Dette er en av de mange fine fjellene i området, og som også fikk en ny og første rute tidligere i sommer, hvor Vetle Sevild, Sofie Nordvik og Sigurd Norderval gikk en ny rute på 400 meter (grad 6+/A0). Den sistnevnte fikk omtale i både Norsk klatring og NRK

Dermed klatret de på ganske kort tid det jeg mener er tre av de fem hardeste trad-rutene og to av de fire hardeste storveggsrutene, og dermed flere harde tradruter enn jeg tror noen andre har logget inn på en enkelt Nord-Norge tur. 

Til info, så er det tre ruter på Blåmannen som er gradert 9- og 9-/9, mens det på Storpillaren på Vågekallen er en grad 9 (Genus Locey til Martin Skaar Olslund), Corner Kick (9-) og Stormpillaren (9-) (også Martin Skaar Olslund og Håkon Wegge). I Djupfjorden ligger også The Lady of the Lake, (9-) på fem taulengder, gått av Malin Holmberg. Av kortere ruter er også Robert Caspersens Minnerisset (grad 9-) i det området.