fredag 29. august 2014

Klarström og Pustelnik med storveggsrute grad 9- på Storpillaren

Svensk-trondheimske Andreas Klarström og polske Adam Pustelnik har gått en ny rute på Storpillaren på Vågekallen i Lofoten med 950 meter klatring og gradering opp til 9-. Det gjør den til en av de hardeste storveggsrutene som kombinerer denne graden og denne lengden. Den bratte og glatte Storpillaren regnes som den bratteste og største fjellformasjonen i Lofoten, og kalles med rette for den nordlige Bonattipillaren (den opprinnelige ligger på Le Dru i Chamonix). Den har allerede en håndfull ruter opp til grad 8 i fri med tekniske punkter på de hardeste.
Andreas forteller at han og Adam gikk starten på ruta Freya, gått av Robert og Daniela Jasper i 1998. Den går ut fra Freya på en hylle i veggen, og klatrer opp til grad 9- til topps. Til venstre ligger ruta StormPillar av deengelske klatrerne Mike og Louise Turner. Begge de to andre rutene har klatring på grad 8 og taulengde eller to med teknisk klatring. Den nye ruta mellom disse har passende nok fått navnet Free Ya  fått navnet The Corner kick.

Den meste kjente ruta på fjellet er den opprinnelige Storpillar-ruta, som gås i fri på grad 7+ (det står 7- i Rockfax-føreren, men jeg får ikke helt det til å stemme med andre beskrivelser).

Her er en fører for de andre rutene på Storpillaren. 

Andreas Klarström klatret også en ny rute på Gandalfveggen i sommer, sammen med Mats Peder Mosti. SOS Sälllskapsreisen med grad 8/8+. Det er vel den hardeste på denne populære klippen rett over brua fra Henningsvær.
Han teamet også opp med Martin Skaar Olslund med en rask bestigning på 43 minutter på de 400 metrene med klatring på Presten.

Dette føyer seg inn i rekken av en haug stilige turer som Andreas har gjort i norske fjell og på norske klipper de siste årene.

Det føyer seg også inn i rekken av at mange av de hardeste bestigningene i Lofoten i fri gås av svenske klatrere. Tidligere har Malin Holmberg etablert grad 9- på den andre siden av dette store fjellmassivet med Lady of the Lake. Og i sommer sørget en annen svensk klatrer Carl Granlund for at Minnerisset (grad 9-, gått av Robert Caspersen) fikk enda en repetisjon. Her er hans blogg om den bestigningen forresten.
Han gikk også en ny rute på Geitgalertind i Lofoten på syvertallet, som han skriver om her.

Er det noen andre som vet om hyggelige sommerbestigninger som kan fortjene litt omtale i klatremiljøet, så bare send meg en beskjed eller legg til i kommentarfeltet nedenfor.

3 kommentarer:

  1. Sikker på at du ikke blander sammen rutene Storpillaren og Stormpillaren her? Førstnevnte står som 7- i Rockfax-føreren, sistnevnte som 7+.

    SvarSlett
  2. Storpillaren är 7/7+ i min mening (två replängder har ungefär grad 6c+).

    SvarSlett
  3. Steinar Grynning Minnerisset og Paula Voldner Butterarms?

    SvarSlett