onsdag 27. august 2014

Her forteller den norske klatreren om bakkefallet på 25 meter i Bohuslän

Rune Sørås stiller opp i et intervju i det svenske klatreforbundets blad Bergsport for å fortelle om ulykken 13. juni på Brappersberget i Lysekil. Det er et av de populære klippene i Bohuslän fordi det er flere ruter på middels grad. Han forteller i intervjuet hvor lett det kan skje ulykker selv med sikre og erfarne klatrere når ruta er klatret og det er spørsmål om klatreren skal fires ned eller rappellere fra toppen. Her har det vært flere uhell opp gjennom årene.

Både Sørås og klatreforbundets sikkerhetsansvarlige Stein Tronstad peker på problemet med at mange klatrere sier selvforankring når de har laget toppfeste, og at for de fleste klatrere så betyr dette også at sikreren kan ta klatreren ut av tauet.

Som jeg skrev i bloggen etter ulykken, så er dette den andre alvorlige ulykken på fjellet på få år. En ung klatrer ble alvorlig skadde etter fall fra toppen sensommeren 2011. Det er ingenting som tyder på at Brappersberget er noe risikabelt, men det viser hvor viktig det er med gode rutiner og gode toppfester. Her er det nok mange klatrere som har hatt nesten-opplevelser, og da dessverre også noen skader. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar