søndag 27. januar 2013

Trollveggen "light" klatret av Kirkpatrick, Granheim og Gamme

Andy Kirkpatrick har endelig lykkes med å klatre Suser gjennom Harryland i den bratte veggen som går opp mot Trollveggen. I natt la han ut beskjed på Twitter om at de var kommet opp til slutt, og at de nå rigger ned. Han prøvde seg solo høsten 2011, og måtte gi seg under toppen. Denne gangen har han fått hjelp av Alexander Gamme, mest kjent som sydpolfarer og eventyrer, og alpinist og ekstremskikjører Tormod Granheim.
De to profilerte norske deltakerne har gjort et nummer av at de har vært læregutter i storveggsklatring, siden de ikke har erfaring fra denne typen klatring. men de har rigget leir, heist utstyr og bidratt litt med klatringen ifølge bloggen gjort på Gamme sin hjemmeside. Her er den siste oppdateringen fra i går, før de var kommet opp.

Dette er tredjebestigning av ruta, som er noen hundre meter lavere men minst like bratt og teknisk krevende som rutene i Trollveggen rett ved siden av. Ruta ble først gått av Halvor Hagen og Kyrre Østbø i 1996, som har 18 taulengder og gradert A3. Første vinterbestigning ble gjort i mars 2007 av Rolf Bae, Sigurd Backe, Sigurd Felde og Trym Sæland. Her er en omtale av Alpinist.com fra turen, med bilde av ruta. 


Om dette er en del av Trollveggen eller ikke, får være et definisjonsspørsmål. Den ligger i den råbratte veggen opp til skulderen på Trollryggen, og er ca 300-400 meter kortere enn det som i hovedsak har vært regnet som Trollveggen. Ruta er heller ikke kortere enn f.eks Død at alla, som ligger helt innerst, men er heldigvis mye sikrere fordi dette området er mindre utsatt for stein- og snøras.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar