mandag 14. oktober 2013

Mytiske Draumkvedet repetert og oppgradert til 8c

Stian Christophersen repeterte i dag Draumkvedet på Damtjern i Lier. Den er i utgangspunktet gradert 8b+, men det spørs om den ikke er moden for en oppgradering. Ifølge Stian er den markant hardere enn de andre rutene han har klatret i Oslo-området, og han foreslår at den oppgraderes til 8c.

Dette er andrebestigning etter at Leif Henning Broch Johnsen gikk den for omlag ti år siden. Ruta fikk et mytisk status fordi det tok så mange år før noen fikk gått den 15 meter høye og svakt overhengende linja på Dempere-hylla, mellom de to klassiske harde rutene Stive Dempere og Marathon. Med oppgraderingen må den regnes som en av landets tre-fire første ruter på denne graden.

Landslagstrener og klatreskadeekspert og fysioterapeut Stian fortsetter med dette med sterke prestasjoner fra konkurranser, 8c-førstebestigninger på Hvarnes og hard buldring. 


22 kommentarer:

 1. Men det er vel ikke snakk om en oppgradering, men FORSLAG til oppgradering. Dessuten mener jeg å huske at i Oslo og Drammensførerne ble den satt i 9.

  SvarSlett
 2. Snakker vi verdens korteste 15 meter da eller?

  SvarSlett
 3. Techno: Ser den.
  Anonym: OK da, 10-12 meter?

  SvarSlett
 4. Nå beskylder jeg ikkke akkurat Stian for å være smittet av overgraderingsviruset man lett pådrar seg på turer til Kalymnos og Thailand, men tillater meg å minne om at 8b+ skal være ganske hardt på Damtjern. En anonym Nils1

  SvarSlett
 5. Hvilket bringer oss tilbake i den evige runddansen til kanskje DET mest sentrale spørsmål:
  Hva er egentlig graden på Pump?

  For øvrig er det visstnok for øyeblikket (iflg Folkehelseinstituttet) størst risiko (risiki?) for å bli smittet av overgraderingsviruset på Sicilia. En teori er at viruset har mutert og fulgt med "trekkfugler" fra Thailand til Sicilia.

  SvarSlett
 6. Pump er en straight 9´r, eller 8b for de som ikke skjønner norsk

  SvarSlett
 7. Pump var nok hardere enn de andre nierne i Oslo, minus Morrison, da den ble gått. Føltes slik for meg og mange andre. Uvant bratt klatring. Men det er folk mer vant til nå, mens vertikal krimping er litt mindre trenbart på innevegger. Så den står nok mer mot b enn b+. Men det berører uansett ikke Draumkvedet.

  SvarSlett
 8. Joda. Alt henger sammen med alt.

  SvarSlett
 9. Men hvor skal vi med dette reise med persegaranti? Thailand, Kalymnos eller Sicilia - og hvem utsteder garantibevisene? -Anonym utflyttet klatreverkansatt med krøller.

  SvarSlett
 10. Godt spørsmål der, fra Molde. Alle tre nevnte steder utsteder visstnok fortsatt garanti, men det kan se ut som at det er på Sicilia det gis best valuta/move for øyeblikket. Og, på Sicilia er jo heller ikke de innfødte fremmed for å "bli enige" om en grad dersom man virkelig er i beit på feriens siste dag - men, det kan koste. Anonym ikke-tidligere Klatreverkansatt uten krøller (på hodet).

  SvarSlett
 11. Jeg er villig til å betale, ikke trene. Sicilia leder an, virker det som. -Krølle

  SvarSlett
 12. Førstebestiger var jo rimelig klar på at Draumkvedet var i 8b-b+ sjiktet og siden 8c er mye hardere enn 8b+ blir dette igjen en diskusjon om hva som er riktige grader; de opprinnelige, inspirert av klatring i Buoux og Verdon, eller de nye fra Thailand og Kalymnos (og enkelte felter i Spania). Hvorfor ikke la gamle ruter beholde sine opprinnelige grader, så kan heller kidsa få et sammenligningsgrunnlag når de reiser rundt. I høst har f eks annenhver rute på Lier blitt foreslått oppgradert, bare for at man skal karre til seg noen ekstra poeng på 8a.nu. Når det er sagt, tar jeg av meg hatten for både Leif Henning og Stian!
  En anonym Nils1

  SvarSlett
 13. Gode og gyldige poeng fra vestkanten der. Men, Stian har jo gått solid 8b i Buoux (La Rose), samt endel andre 8b i samme land, og forsøkt å gå 8c i Sugiton (UFO), uten at det ble levering av sistnevnte, så han burde jo, ut i fra disse erfaringene, vite hva som er 8b+? På den annen side, LHBJ var jo første skandinav til å gå 8b+ i referanselandet Frankrike, Are you ready, så han burde jo vite hva han snakker om han og. Samtidig vites det at Martin Mobråthen forsøkte, uten hell, å gå UFO sammen med Stian, for deretter å dra til new school Santa Linya og logge 8c+.

  Så, hva kan vi trekke ut av denne formidable mengden empiriske data? Jo, nemlig, hvor viktig det er å være riktig kalibrert. Og da må man ha referanser, som f.eks Blove, 7C (hard).

  -Anonym ikke-tidligere Klatreverkansatt uten krøller (på hodet)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke faen om Blover er 7c! 7b+ er riktig.

   Slett
 14. Du må nesten lære deg riktig notasjon før du er meningsberettiget.

  SvarSlett
 15. Kult, nesten litt BKK-sladderside/Steepstone.ish feeling i denne debatten. Kjør på, lat som dere er hjemme.

  SvarSlett
 16. Merker jeg sitter og hisser meg opp når jeg tenker på alle dem som drar til Kalymnos og Thailand, logger hinsidig overgraderte ruter og drar fra meg på scorcardet: Oj, puh, sighta nettopp et par 7c'er, og la meg tenke, hva er det hardeste jeg har sighta i Norge? - jo, 7a, men eh, jeg ble jo skikkelig pumpa, så den holder sikkert graden, og vel så det kanskje....(?). Passer meg skikkelig godt (ja ja, skriver ikke noe om at den er soft), sikkert 7c, er jo mye bedre i bratta enn på krimperutene hjemme... Faen for en fremgang jeg har hatt, tror jeg setter'n i 7c+ jeg (det får stå til), holdt jo på å ramle i toppen og greier... Fornøyd nå asså.

  SvarSlett
 17. Enig, 8a-Jens burde innføre en områdekonstant som skulle ganges med poengsummen man får for ei rute. Si f.eks ceuse som standard K=1. Dvs 8a = 1000poeng * 1 = 1000. I Thailand er K=0.85. Dvs 8a = 1000*0,85 = 850p som tilsvarer poengsummen for 7b+ i ceuse.

  SvarSlett
 18. Ja, hvor lite selvinnsikt er det mulig å inneha, lizm?? Sightepers fra Norge/frankrike på 7a, men i Kaly/Thai suser jeg opp den ene 7b+'en etter den andre på blikk. Feeeeett!

  Anonym som har bomma helt på område og har havna på et sted hvor K=1. (snakk om å være urutinert)

  SvarSlett
 19. Ja, fucketifuck! Enig i det med konstanten K. Og for rutene på Vulkan må jo K=1.1! Klart hardere for meg (ikke dere andre) å gå en 7a på Vulkan enn 7b+ noe annet sted.

  Anonym robot

  SvarSlett
 20. Jeg utsteder garantibevis for buldrepersing i Østmarka (selvfølgelig med unntak av Stoffersens buldre, som det påpeke over har alt for mye international erfaring). Garantibevisene kommer selvfølgelig pr grad, og koster bare en "liten" sum pr stk. I disse juletiden kan jo dette være den ultimate gaven til klatrekompisen som begynner å gå lei pga null fremgang. Løp og kjøp! Altså!
  PS: Husk garantibeviset er langt mer verdt nå som det enda ikke har kommet en K-faktor for østmarka.

  SvarSlett
 21. Fasiten er tilgjengelig: Den rykende ferske Osloføreren sier 9+ på Draumkvedet.

  Anonym uten krøller

  SvarSlett