søndag 6. oktober 2013

Norske-uka på Kalymnos før verdensstjernene kommer

Neste uke dominerer verdensstjernene klatreøya Kalymnos med North Face sin store konkurranseuke. Men denne uka har klatreøya uten sidestykke i Europa vært preget av store mengder norske klatrere.

Det er et merkelig fenomen å klatre halvannen uke på Kalymnos med familien og møte et hundretalls norske klatrere. Høstferieuka har sørget for at det er nesten flertall norske klatrere på de forskjellige klippene og restaurantene, og svømmebassenget er nesten overtatt av norske barn som bader etter eller istedet for klatreturen.Kalymnos har blitt et vanlig reisemål det siste tiåret for mange klatrere, så det var spesielt å reise dit selv for første gang og oppleve hvor mange kjentfolk som dukket opp rundt hver klippe, på gata og på utestedene. Kanskje 100 fra Oslo, en stor gjeng fra Molde og Romsdalen, en litt mindre gjeng fra Kristiansand, fra Tromsø og sikkert mange andre steder. Her var faste besøkende på tiende året, og oss som for første gang hadde droppet høstferie i Bohuslän til fordel for en gresk øy. 

Vel har Fontainebleau og Thailand og diverse steder i Spania vært godt besøkt av norske klatrere i mange år, men selv de mest reisevante på Circuit Norvegienne var overrasket over antall på besøk. 

Kalymnos er nok ikke stedet for de mest spektakulære prestasjonene, selv om det alltid er morsomt å se Robert Casperesen onsighte 8+ og 8/8+ på en av årets få sportsklatreturer eller når Jakob Heber Norum onsighter 9- og faller på sisteflyttet på onsightforsøket på grad 9. Paula Voldner imponerer også med sikker onsighting av grad 8, og et par juniorer viser at det kan klatres utendørs også. 

Men klatremessig er Kalymnos nok først og fremst et flott sted for den store gruppen av vanlige klatrere som får klatrer mye og fint på god kalkstein og kombinert det med strandliv og lange kvelder med god mat. Og for oss familier en god anledning til å få klatret barn og voksne på fine ruter på alle nivåer. Slikt sett et perfekt sted, selv om det har blåst hatter og høy de siste dagene og gjort det litt kaldere enn ideelt og det var litt uvant å se 12-åringen blåse av en fin rute (på topptau). 
3 kommentarer:

 1. Først og fremst er jo Kalymnos et sted å perse.

  For å sitere Kalymnos-sjef Ahris Theodorakis: "Climbers like soft grades." Han vet hva han snakker om.

  SvarSlett
 2. Hvilket hotel anbefaler du for barnefamilier med ønske om basseng Geir Arne?

  SvarSlett
 3. Hei Lars: Som førstereisefamilie er vi nok ikke de største ekspertene. Vi hadde flere venner som bodde på Massouri Beach, som hadde store familierom med kjøkken og et svømmebasseng og ligger rett over stranden. Plaza hotell har et offentlig badebasseng som barna våre brukte mye, og flere familier bodde på hotellet. Jeg vet ikke om de har store nok rom for familier. Flere hoteller med basseng rett under Grande Grotta, men jeg tror de fleste vil foretrekke å bo i landsbyen ti minutter unna med langt bedre tilbud av spisesteder og mye bedre strand. Lykke til.

  SvarSlett