søndag 31. august 2014

Ny rute (grad 8) i Stetinds nordvegg

Mats Peder Mosti, Steinar Grynning og Jo Arve Repp gjorde i helgen ferdig en ny rute på Stetinds nordvegg. Dermed har en av norges største vegger fått enda en rute. Navnet på ruta er ikke satt ennå, og graderingen er anslagsvis grad 8 R ifølge Mosti. R betyr at den er friskt sikret. Steinar og Mats klatret mesteparten av ruta, bortsett fra de hardeste taulengdene i toppveggen, i juli. I helga kom de tilbake og klatret de siste taulengdene fra den store rampa i veggen. Det ble fem nye taulengder til, mens den på toppen går inn i originalruta fra 1985.

Det er ikke helt tilfeldig at disse tre har gått en av de lengste og hardeste storveggsrutene i Norge, sammenlagt ihvertfall. Mosti er den eneste som har klatret grad ni på kiler i Norge, med to ruter i Snillfjord. Jo Arve Repp står også bak harde førstebestigninger på samme klippe, og Steinar Grynning har blant annet gått Minnerisset (grad 9-) og div andre harde ruter på egne sikringer.

Denne bestigninger bidrar til at den varme sommeren 2014 virkelig har preget klatringen i Nordland. Mens det de siste årene har blitt gått harde storveggsruter på Blåmannen utenfor Tromsø, og i en viss grad Fugløya, så har de hardeste storveggsrutene i år blitt gått på de to storveggene i Nordland, Storpillaren i Lofoten med den nye ruta Free Ya og nå denne nye linja, med hard åtterklatring begge steder.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar