onsdag 13. august 2014

Nye varianter av harde storfjellsruter på Stetind og Storen

To av landets mest alpine storvegger har fått nye harde varianter de siste ukene.
På Stetind har Meds Peder Mosti og Steinar Grynning gått nordveggen i fri, en gedigen og glatt vegg på omlag 1600 meter som jeg ikke tror har vært klatret sommerstid siden 1985 hvor Øyvind Vadla, Jonas Holmen og Bernt Pedernsen og kompani gikk en lang linje gradert 7+ og med noen boreboltsikringer. En stor prestasjon dengang. De to skriver på facebook at de fulgte Vadla-ruta men prøvde en ny linje opp toppveggen som ikke kom helt opp men måtte ut i Vesteggen.

Veggen har også blitt gått vinterstid av Bengt Flygel Nilsfors, Harald Dag Jølle og to til (beklager, finner ikke de navnene), på en rute som i større grad fulgte hyllesystemene i veggen. Her er en digital beskrivelse.
Jeg vet ikke om den har vært gått flere ganger.

På Store Skagastølsetind har Henning Wang og Øyvind Salvesen gått en direktestart på ruta Luft, vind, ingenting - den hardeste friklatreruta på norges høyeste alpine fjell. Ruta gir 7+ klatring i 2000 meters høyde, og ble gått av Leif Magnussen og Anders Wollan. Direktestarten ga ruta enda mer klatring på 7-tallet. Her er bloggen til Salvesen med masse fine bilder, og håp om at denne ruta strekkes direkte til topps og ikke rømmer ut i den fine Vestvegg-ruta slik det er nå.


2 kommentarer:

  1. Har det ikke blitt gått ei ny linje på Storpilaren på Vågakallen også? 8a eller der omkring? Klarström og Pustelnik om ikke ryktene er feil.

    SvarSlett
  2. Tror ruta til Mats og Steinar ble fullført denne helga.

    SvarSlett