fredag 21. juni 2013

Grandelius førstebestiger 8b+ i Norge (og onsighter 8a+)

Skånes "norgesvenn" Erik Grandelius har førstebesteget prosjektet Hennings gym på Loven i Aurland. Han har satt grad 8b+ på ruta, ifølge scorecardet hans på 8a.nu. De første metrene på denne ruta er en taustige, slik det også er løst på andre ruter på andre felt tidligere (Klassikeren Styrkebeltet på Damtjern f.eks).
Ruta har tidligere vært et prosjekt fra Pål Stillesby under navnet Haralds gym.

Dermed har klatrefeltet fått sin klart hardeste rute. Loven ligger litt overfor Aurland, ble utviklet tidlig på 2000-tallet, og regnes som et av de finere i Norge. Ondra omtalte i forfilmen til Change i svært rosende ordlag.

Grandelius har også lagt inn at han har onsightet ruten Brazil på samme felt, gradert 8a+. Det er svært sjelden kost i Norge, utonom når Ondra er her.

Grandelius er en av Sveriges beste sportsklatrere og har gått mange harde ruter i Norge på storvegg, is og klippe. Ifjor gikk han tredje bestigning av Fryktelig i tvil, grad 8c, etter å ha vært på Kjerag. Så det er en allsidig klatrer. 

9 kommentarer:

 1. Det er det gamle prosjektet Haralds gym han har gått, er bare den "frekke" svensken som har døpt det om til Hennings gym..

  Dette med poorly/mainly chipped er bare tull.
  Dette finnes ikke et eneste kunstig tak på ruta og klatringa og linja er noe av det fineste og kuleste på noe av det beste fjellet i Norge.

  Det eneste er at den starter med en taustige de første 8-10 metra (noe svensken unlater å nevne...)

  SvarSlett
 2. Frekkas, helt klart. Hva slags pseudo-referanse gir liksom navnet Hennings gym? (I motsetning til legendariske bolebukse-Haralds...) Nekter også å tro at Stilles har gjort noe ulovlig, men kanskje frekkasen har chippa opp starten sjøl for å unngå taustigen?

  SvarSlett
 3. Hvorfor ikke litt chippet , det kalles comfortizing på østlandet, det finnes også et buldrefelt der kalt Tokerud der som er utviklet med slegge og spett alt med Redaktøren i Klatrings velsignelse, så hvorfor ikke!

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Henning for opplysningen om taustigen. Det forklarer kategoriseringen. Jeg syns det er en grei løsning framfor alternativene (chipping eller boltestiger). Harald/Henning - litt morsomt da. Vanskelig for Erik å få med seg de fine nyansene med Haralds gym.
   Når det gjelder chipping på Tokerud, så er jeg ikke så kjent der. Men det forskjell på en grøftekant i Groruddalen og den fineste granitten i fjellparadiset Aurland.

   Slett
 5. Vill bara tillägga att vi hade en fantastisk vecka i Loven och jag skattar alla leder jag klättrade väldigt högt, inklusive Haralds/Hennings gym. I princip alla leder trestjärniga enligt mej och fler borde åka till Loven!
  Jag har icke chippat något på leden och det har ingen annan heller gjort. Dock måste väl A0 punkten i starten kommenteras på något sätt? Det är ju lite okonventionellt men absolut inget dåligt alternativ då någon kanske kan gå starten naturligt i framtiden.

  SvarSlett
 6. Men en fem meters repstege är ju ett ganska grofvt ingrepp lel

  SvarSlett
 7. Veldig enig Erik!

  Fint om du bare skriver taustige/A0 i stedet for chipped da så det blir lettere for folk som ikke kjenner ruta å forstå hva det er snakk om.
  Å skrive chipped kan fort misforståes til at Pål i sin tid (eventuelt jeg) har fabrikerte tak på ruta, og det blir jo litt feil.

  Er enig i at tau stigen er et bra tiltak i forhold til alternativene da det som Erik sier kanskje er mulig å klatre starten i framtiden.

  Navne skiftet fra Haralds til Hennings gym kommer vel av at jeg akkuratt hadde pusset over og begynt å jobbe på prosjektet da Eirk nå kom å snek til seg første bestigningen.

  Gratulerer btw Erik, andre forsøk er imponerende sterkt!

  SvarSlett
 8. Hallå, någon hemma! Fantastisk jobbat, jätte-grattis, men siden ingenting er chippa på ruta bør du fjerne den opplysningen fra skårcardet ditt og heller opplyse at den er gått med A0-start.
  Hvis ikke - vi veit hvor du bor...
  Hilsen Harald og gutta.

  SvarSlett