søndag 12. mai 2019

Dana Veltman første kvinne opp Norges første 9-

Dana Veltman har gjort den første kvinnelige, og en sjelden repetisjon i det hele tatt av Stimulator (grad 9-) på Dale i Sandnes.

Dermed føyer Dana seg inn i rekken av sterke kvinner i Rogis, hvor det gås flere ruter på niertallet av kvinner for tiden enn i resten av landet tilsammen.

Tobarnsmoren Dana har bodd omlag 20 år i Norge, men er opprinnelig fra Nederland. Dette er også ny pers for henne selv om hun har klatret ruter opp til 8+ i Loddefjord og sikkert andre steder.

Siden hun er gift med Jon Egil Auestad, som var førstemann til å gå alt på Dale, så er det også med i den sjeldne familieklubben hvor begge foreldrene går ruter på niergraden.

Stimulator er ellers en legendarisk rute gått av nå dessverre avdøde Håkon Hansen, og var på sin tid en av Norges to første rute på grad 9- i 1987. Den ble gått samme sommer Alv Borge gikk sitt mesterstykke Kvantespranger, som senere ble oppgradert til 9- med ny fører for noen år siden. Først i ettertid er begge rutene anerkjent som de første på graden i Norge.

Stimulator ble ikke repetert på 19 år før Lars Ole Gudevang gikk den i 2006. Siden har det blitt noen, men ikke så mange, repetisjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar