torsdag 11. juli 2019

Sterke juniorer: 9-/9 sportsklatring og 8/8+ på egne sikringer
Sunniva Øvre-Eide og Theodor Kirkebø, som begge fyller 15 år i år ledet i går en sportsklatrerute gradert 9-/9 på Skarvann i Risør, mens snart 14 år gamle Trym Skuggen Landmark ledet Abrakadabra (grad 8/8+) på egne sikringer på Galgberget i Bohuslän.

For Sunniva er dette nok den yngste bestigningen av graden for en norsk (og jeg tror også nordisk) kvinne, mens det er blant de yngste bestigningene for norske juniorer. Flere av de beste juniorene har klatret grad 9 og opp mot 9/9+ det året de har fylt 15 år.
Ruta på Skarvann ble onsightet av av den engelske stjernen Steve McClure i 2010 eller 2009 da han ble invitert med på konkurransen som ble arrangert da klatrefeltet og klatreparken i Skarvann ble åpnet. Jeg tror den heter King of bolting ut fra et topo som er lagt ut, men er ikke sikker.

Tryms bestigning av Abrakadabra på Galgberget tror jeg er den yngste bestigningen av en av såpass hard naturlig sikret rute. Dette er en rute mange som mange perser på, fordi den er relativ grei å sikre og klatre opp til et cruxet, men det er også vært spektakulære fall på den, så den må ikke undervurderes. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar