torsdag 26. januar 2023

Jo Nesbø klatrer rute gradert 9- som 62-åring

Jo Nesbø har gått Elephant på Railey i Thailand, som er gradert 8a. Dette er hans første rute på graden, etter at det har vært et tydelig mål i flere år og flere 8+ bestigninger i Thailand og Hellas. Som 62-åring er han også en av de første norske klatrere over 60 år som har gått en rute som er gradert 8a i den franske skalaen. 

I forbifarten kommer jeg bare på Leif Henriksens bestigning av 9-/9 på Hauktjern som en hardere bestigning gått av en norsk klatrer over 60 år. 

Jo er helt åpenbart den mest kjente norske klatreren (sammen med Magnus Midtbø) på grunn av sin internasjonale suksess som forfatter, og han har i flere intervjuer vært tydelig i sitt mål om å klatre denne graden. Det er fem år siden han gikk sin første 8+ i Thailand, og han gikk sin tredje ifjor våres på Kalymnos. Det er alltid litt diskusjon rundt graderinger av endel ruter både i Thailand og Kalymnos, men de fleste som har logget ruta på 8a.nu har satt den i 8a, selv om endel har kommentert at den er litt soft. Uansett en sterk prestasjon.

På 8a.nu har han logget bestigningen med følgende kommentar: 

I'm not going to pretend this short route isn't a big deal for me. At the age of 59 I decided that I would give it all I had to push my limit from 7b+ to 8a with a two year dead-line in. It took me three. Given my old bones and limited talent, this is my last time doing a personal best red point, I'm hereby going to start my descend with a smile on my face.

5 kommentarer:

 1. Trodde det var konsensus at denne ruta var 7c

  SvarSlett
 2. Det er respektløst av Jo å rapportere denne som 8a, når den står i 7c+. Og det er rart ingen klatrejournalister sier noe om det. Det er et hån mot andres prestasjoner og klatrehistorie. Og feigt av klatremedia som ikke sier ifra.

  SvarSlett
 3. Det er rart av Jo å rapportere denne ruten som 8a når den står i 7c+. Er ikke det respektløst ovenfor klatrehistorie og andres prestasjoner? Jeg tror han egentlig vet at den ikke holder 8a, men er gira på å ticke graden. Desverre er det ikke slik det fungerer..
  Han burde ta seg sammen og bli bedre på å klatre, hvis han vil gå 8a.
  Feigt av klatremedia å ikke si ifra.

  SvarSlett
 4. Hei til begge kommentarene. Det er ofte litt spørsmål rundt Thailand- og Kalymnosgrader, særlig opp mot de fleste norske graderinger. Men nesten alle som har gått ruta og rapportert den på 8a.nu har ticket den som 8a, selv om endel har skrevet soft på den. Jeg har ikke gått den selv, og nedgraderer ikke ruter jeg ikke har gått. Derfor syns jeg det var greit å rapportere om den. Og hvis det er noe som er feigt, så er det først og fremst anonym kritikk og smålighet overfor sterke prestasjoner uansett grad.

  SvarSlett
 5. Helt greit å rapportere. Men interessen er vel først og fremst der for at det er Nesbø som har gjort det. Nyheten har verdi fordi vi lever i et samfunn med stort fokus på enkelt individer.
  Så nå går hvermann rundt og tenker at Nesbø har fått det til på alle fronter, til og med innen klatring og at har gått 9-. Bare synd at titter man litt nøyere på det er det faktisk ikke tilfelle. Jo Nesbø har tilsynelatende gått 9-. En bestigning med fremtredende papp smak.

  SvarSlett