fredag 24. mars 2023

Her er favorittene av 350 deltakere på nordisk mesterskap i buldring

 Lørdag og søndag er det nordisk mesterskap og norgescup i buldring i Oslo arrangert av Oslo klatreklubb og Kolsås klatreklubb sammen med Norges klatreforbund. Med 350 deltakere blir det tidenes største konkurranse både i norsk og nordisk sammenheng, så vidt jeg kan huske og kan se. 

Det er 211 norske deltakere og snaut 150 fra Sverige, Finland, Danmark og Island. De yngste norske deltakerne er ikke med i nordisk, siden det åpnes for internasjonale konkurranser først i 14 års alderen med de norske barneidrettsbestemmelsene. Finalene er for de beste i nordisk, pluss de beste utøverne i 2010-klassene i den yngste finalen.

Kvalifiseringen er på Vulkan for de yngste kvinnene og Oslo klatresenter for de kvinner junior og senior og for herrene. Finalen er på Buldreverket på Bryn fra søndag klokka 9, og den streames (med meg som kommentator). 

Jeg legger ut lenken når den er klar. 

Her er all infoen man ellers trenger.

Favoritter: 

Det er en litt krevende øvelse å velge favoritter siden det er en stund siden de møttes. Men her er et forsøk: 

Senior kvinner

Her er Sunniva Eik Haave og Ingrid Kindlihagen fra Norge de to største favorittene, og de har også tatt første og andreplass de siste årene. Anna Ackre er en annen norsk finalekandidat i sitt første år som senior, siden hun vant både nordisk mesteskap for et år siden og en finale i den europeiske buldrecupen for juniorer ifjor. Ingen av de beste fra det svenske mesterskapet eller i fjor deltar i konkurransen, og heller ikke de beste danskene i seniorklassen. Vian Magid kom på 8. plass ifjor og 4. plass i det svenske mesterskapet sist uke, så hun er en spennende kandidat. 

Senior menn

Dette er en åpen finale med Thilo Schröter fra Norge og Hannes Puman og Fredrik Serlachius som tre sterke kandidater. Thilo har vært sterk i flere år, og knivet med Anthony Gullsten fra Finland i flere år om førsteplass, men tapte i fjor såvidt for Hannes Puman. Gullsten er ikke med, for første gang på flere år. Serlachius slo Puman på siste bulderet i det svenske mesterskapet sist helg. Jeg er litt usikker på de finske deltakerne, med Aleksi Mikkola kom på fjerde i finalen for to år siden, men har ikke konkurrert internasjonalt det siste året. 

Junior kvinner

I skadefraværet til Sunniva Øvre-Eide, som vant i fjor, er det noen sterke norske kandidater med Pernille Tvedt, som tok andreplassen bak Anne Ackre i fjor, og Camilla Sørbotten Marcussen og Elise Franzen Olsen som to sterke nykommere i denne klassen. 

Finland har Aada Asunta, som kom på fjerdeplass i fjor. Svenske Thea Novak kom på 7. plass i det svenske seniormesterskapet, og Elise Mannerstråle vant fjorårets finale i den yngre Youth A i fjorårets nordisk. 

Junior menn

Dette er kanskje den hardeste klassen i år med fjorårets vinner Per Ravlo Caspersen som klar kandidat, han vant jo også norgesmesterskapet for senior for et år siden i Bergen. Magnus Sierslev fra Danmark og Trym Landmark og Teodor Kirkebø fra Norge. Fra Sverige er det Albin Meyer, som tok sjetteplass i det svenske seniormesterskapet, og Elliot Eriksson som tok 2. plass i fjor og 7. plass i det svenske seniormesterskapet tidligere i mars. 

Youth A kvinner

Her er Nathalie Vendsalu fra Sverige en sterk kandidat, med en andreplass i det svenske mesterskapet for senior tidligere i måneden, og Astrid Muth som fikk tredjeplass. Men det kan også si noe om nivået på svensk konkurranseklatring bak vinneren Linda Sjødin. Clara Strickter fra Danmark er også en spennende klatrer som er høyest rangert av de danske kvinnene uansett klasse med flere førsteplasser i fjorårets danske buldrecup. Emilia Anderson fra Sverige er også enkandidat, hun fikk fjerde i fjor i nordisk i denne klassen. Fra norsk side er jeg usikker på hvem som er sterkest. Men Emmelie Adele Conders, som nå stiller for Kolsås og Norge, vant sist norgescup med god margin, og 2007-klatreren var også nordisk mester i fjor da hun stilte for Danmark. 

Youth A herrer

Her er det tre sterke norske kandidater, minst, med Sverre Blixt som vinner av sist norgescup, Gard Bang-Kittelsen som vant fjorårets nordisk i klassen under, og Frank Rafael Kjørlaug som gjorde det bra i fjor og på NM osv.  Gabriel Kern fra Sverige kom på tredjeplass i fjor, så ligger sterkt an når han er eldst i gruppen og kvitt sterke konkurrenter. Han kom på 8.plass i det svenske seniormesterskapet. Finlands Hugo Taivisalmi var også sterk finalist i fjor, og nå eldst i klassen. 

Den yngste klassen har jeg ikke god nok oversikt til å vurdere, men det er interessant at vinneren av sist norgescup Tyra Storrusten fra Oslo, ikke er gammel nok til å konkurrere om nordisk. Lea Kønig var best av de norske som stiller her, og fikk 3. plass i sist norgescup. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar