søndag 19. januar 2025

Sigbjørn Veslegard førstebestiger (kanskje) norges hardeste miksrute M11på Almenningen i Sogn


Takk for tilsendt bilde av Sigbjørn Veslegard etter å ha ledet landets hardeste miksrute, tatt av sikrer Lars Martin Solberg


Sogndalsklatreren Sigbjørn Veslegard ledet før helgen sitt flerårige prosjekt som nå er gitt navnet Ultraprosessert og gitt gradn M11, og som jeg dermed tror er den hardeste bestegne miksruten i landet. 

Ruta ligger på isklatrefeltet Almenningen litt nord for Sogndal, som nok har blitt det største miksklatrefeltet i landet med rundt 75 ruter. Sigbjørn har vært ledende i utviklingen og ifjor gikk han to nye ruter gradert M9, og Lars Martin Solberg har også gått en rute på den graden. 

Ruta går relativt nær bakken i et stort overheng, og på to av forsøkene har han faktisk falt i bakken uten å skade seg. Totalt bruker han fire "figureoffour" flytt for å komme seg til noen av de lengste økseflyttene. 

Sigbjørn skriver at han er usikker på miksgraderingen. "Har tenkt det er litt som og klatre 8a/8a+. Så ikkje veldig hardt men morsomt for ein småbarnsfar."


Her er en fører for Almenningen på bloggen til Veslegard.  

Sigbjørn er tindeveileder med langt over 100 turer opp Storen og har i flere år vært en av de sterkeste allround-klatrerne i Norge med førstebestigninger på trad opp til grad 9 (på Kvam) som bare en av tre norske klatrere, harde miks- og lange isklatreruter i Sogn, første rene fribestigning av sørveggen på Gjertvasstind (grad 8) med Lars Martin Solberg og en sterk bestigning av Ragni-ruta på Cerre Torre for rundt ti år siden. 

Når det gjelder rangering av miksruter, så er det en litt krevende øvelse fordi det ikke er like etablerte grader og vanskeligheter som på sportsklatring, og langt færre til å repetere dem og konsolidere gradene, og i tillegg til så kan forholdene variere fra år til år nettopp fordi det kan være en blanding av is og klippe, selv om de hardeste miksrutene stort sett er klatring på klippe med isøks og stegjern. 

Jeg er bare kjent med at det til nå har vært miksruter gradert opp til M10. Det er to ruter etablert på Krokan i Rjukan, og to gått av Ines Papert - en i Hemsedal (som blir forsøkt repetert i filmen Prosjektet som kom i fjor) og en hun gikk i Eikesdalen i Romsdal. Det er også en miksrute i Golsjuvet gradert M10

Det er nok flere på rundt disse gradene, men det er de jeg er kjent med og finner, og jeg takker for innspill til 




fredag 17. januar 2025

Kårer årets klatrere og prestasjoner for Norsk klatring


Her er en lenke til Norsk klatring hvor jeg prøver å kåre årets klatrere og klatreprestasjoner. Det ligger under abonnementsordningen de har, og jeg håper flest mulig er abonnenter siden det er et litt marginalt prosjekt å drive et klatretidsskrift på nett i lille Norge. 

Uten å gå inn i selve innholdet altfor mye, så mener jeg Thilo Schröter er årets buldrer med sin 8c+ bestigning av Tsunami, Norges hardeste bulder. 
Leo Bøe er årets sportsklatrer med sine mange 9a og nå også 9a+ bestigninger i Norge og Spania. 
Sunniva Øvre-Eide er årets konkurranseklatrer med den første semifinalen i verdenscupen på 2020-tallet for en norsk klatrer med sin 16. plass i sommer, samt sterk klatring i EM. 
Mari Augusta Salvesen og Tuva Stavø deler tittelen som årets tradklatrere med hver sine dristige og harde ruter. 
Tuva Stavø deler også tittelen for årets storveggsklatrer sammen med Kristoffer Klev (og Hannes Puman) for sine respektive harde bestigninger av 9-/9 ruter på Blåmannen. 
Sigbjørn Veslegard er årets is- og miksklatrer for sine harde bestigninger i Sogndal, med de harde rutene han har utviklet på miksfeltet Almenningen og store linjer i Fortun. 
Vibeke Andre Sefland er årets høyfjellsklatrer, som med den tredje norske bestigning av Nanga Parbat gjorde sin åttende bestigning av en topp over 8000 meter - som etter Kristin Harila er den klatreren med flest bestigninger av 8000-meter toppene. 
Dine Eivik er årets paraklatrer for sin verdenscupseier og andre sterke prestasjoner. 

søndag 5. januar 2025

Dina Eivik nominert til årets kvinnelige parautøver på Idrettsgallaen

Dina Eivik fra Trondheim klatreklubb var en av fire utøvere som var nominert til prisen Årets kvinnelige parautøver på Idrettsgallaen lørdag kveld til Norges Idrettsforbund. Hun vant ikke prisen, men er den første norske kvinnelige klatreren som er nominert i denne prestisjetunge prisutdelingen. Dina vant en verdenscup i september og tok sølv i EM i august, tok sølv i verdenscupen i juni og 3. plass før det. Hun vant også VM i 2023. Hun er 22 år og har klatret i tre år. Den første klatreren som ble nominert var Magnus Midtbø i åpen klasse i 2014. 

fredag 3. januar 2025

Mari Augusta Salvesen med første kvinnelige bestigning av hard trad rute (E9) i England


Mari Augusta Salvesen avsluttet 2024 med å lede The Zone på Curbar, gradert E9 6c, på gritstone i England. Dette er den første kvinnelige bestigningen av ruta, som regnes som hard for graden, og den har vel med Maris bestigning blitt klatret 10 ganger siden den ble gått av legendariske John Arran for snart 30 år siden.
Hva dette tilsvarer i andre klatregrader blir litt gjetting, siden det litt krevende å oversette britiske tradgrader til norsk, men Mari antyder til UK Climbing at den kanskje ville vært gradert 7c+ (altså norsk 8+), men så er den altså sikret med skyhooks på sine 15 meter. Den kan godt være hardere, noen foreslår 9- som rent teknisk grad på den også. 

Mari har tidligere gjort mange av de mest imponerende trad-bestigningene av norske klatrere, med en repeetisjon av off-width ruta Black Mamba i USA som er gradert rundt 8c eller 8b+,  førstebestigning av grad 9 på Sotra, repetisjon av grad 9 i profilveggen i Jøssingfjord, med imponerende flasher av off-widthrute i USA gradert 9- og diverse andre prestasjoner.