mandag 21. juni 2021

Sigbjørn Veslegard førstebestiger grad 9 på naturlige sikringer på Kvam

Tindevegleder Sigbjørn Veslegard har gått Grand Cafe (grad 9) på naturlige sikringer på Kvam. Dette er en av de hardeste naturlig sikrede rutene i landet. Sigbjørn skrivar at han brukte omlag 40 forsøk det siste året på å gå ruta, som først var et prosjekt, så ble bolta, og så ble et naturlig sikret prosjekt igjen etter forslag fra Lars Martin Solberg, som hadde den opprinnelig som prosjekt og som ikke har fått gått den helt ennå. 

De har forøvrig omtale av ruta på bloggen sin Heioghåklatring

Ruta ligger i det som heter Sektor Kjøkkenkrok på Kvam, som vel er i ferd med å virkelig etablere seg som det største klatrefeltet i landet og garantert det mest varierte med hundrevis av ruter fra lett til noe av det hardeste både på borebolter og trad. 

Som ren trad-rute tror jeg dette er blant de vanskeligere i landet utenfor Profilveggen i Jøssingfjord, uten at jeg helt klarer å lage en liste her jeg sitter nå. Bare på Kvam er også den harde Petit Voyager, med grad 9-/9, samt at bolteruta Fraulain er gått på egne sikringer av David Postelt - selv om graderingen på den ruta kanskje er i ferd med å reskrives fra den oppringgelige 8c graden fra førstebestiger med datidens teknikk til nå en mer rendyrket jammerute på cruxet og diskusjon fra de siste førstebestigerne om den heller er grad 9 med de metodene. Uansett, en ny hard rute og tradpers for Sigbjørn og tangering av persen på bolt. 

Sigbjørn, og forsåvidt medklatrer Lars Martin, er med i det svært imponerende miljøet i Sogndal og de er også blant de mer ivrige i fjellet med blant annet første fribestigning av sørveggen på Gjertvasstind (grad 8) og Sigbjørn kunne også feire sin tur nummer 100 på Store Skagastølstind i fjor etter mange år med guiding på fjellet. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar