mandag 28. juni 2021

Ragnhild Eriksen går Massih attack i Hanshelleren i Flatanger

Sist helg gikk Ragnhild Eriksrud sin første rute som er satt i grad 9 med Massih Attack i Hanshelleren, selv om den også er satt i 9-/9 av mange av de siste bestigerne. Det er litt ulike oppfatninger om graden på denne ruta, men uansett sterkt klatret. Hun har tidligere gått endel gradert 9-/9 og buldret grad 8A tidligere i år, så det var vel bare et spørsmål om litt tid før hun havnet i den fremdeles passe eksklusive klubben av norske kvinner som har ledet grad 9. 

Såvidt jeg kan se er det nå over et dusin kvinner som har gått en rute som på det nåværende tidspunkt er gradert 9 eller hardere. Grader og ruter kan innimellom være litt omstridte, så både Massih attack og bestigningen av Hodet over vannet, den første på grad 9, har det vært litt diskusjon om akkurat graderingen - men uten at det skal rokke ved at dette var en imponerende og historisk viktig bestigning. Jeg kan selvsagt ha glemt noen, så med fare for å huske feil: 

8c+ 

Hannah Midtbø 

 8c 

Maria Davies Sandbu 

Tina Johnsen Hafsaas 

8b+ 

Eline Nesheim 

Therese Johansen 

Sunniva Øvre-Eide 

8b 

Paula Voldner 

Mari Augusta Salvesen 

Mia Løvmo 

Ingrid Kindlihagen 

Mia Wollebæk 

Andrine Skilbred (hennes egen grad på bestigningen av Fraulein, som egentlig står i grad 8c inntil hennes og Henning Wang bestigning, men altså litt usikkert hva den ruta skal stå i)

Ragnhild Eriksrud, også her er det som beskrevet litt diskusjon om graden. 

Eva Helgø, som den første noensinne på en rute gradert 8b i 2010. Det har vært litt fram og tilbake med denne, om den er 8b slik den ble repetert, men uansett en epokegjørende bestigning. 

3 kommentarer:

  1. Eva Helgø Kragset. Hode Over Vannet 8b, Hell 2010. https://www.8a.nu/news/first-8b-by-eva-helgoe

    SvarSlett
  2. Takk. Jeg blogget om den selv dengang, https://borebloggen.blogspot.com/2010/07/eva-helg-setter-ny-klatrestandard-med.html. Jeg trodde den var endgradert, men ser at den står i 8b og at det er litt ulike vurderinger, inkludert fra Eva dengang, om den varianten hun gikk står i 8b eller 8a+. Uansett var hun viktig dengang og satte en ny standard for kvinneklatring i Norge, så hun er med på lista nå

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett