mandag 27. mai 2013

Favresse går verdens hardeste riss på naturlige sikringer i Jøssingfjord

Nicolas Favresse har friklatret sitt prosjekt i Profilveggen i Jøssingfjord, skriver Planet Mountain.
Den belgiske toppklatreren har ikke gitt noen grad, men vurderingen er at det er en av verdens hardere riss. Han har tidligere repetetert Cobra crack i The Squamish, som til nå har vært regnet som det hardeste naturlig sikrede rissruten i verden. Den ruta er gradert 8c+ eller litt hardere før, men Favresse mente den kunne være 8c. Men det kan bety at ruten i Jøssingfjord kan være i 8c+ området. På samme nivå finner vi Beth Roddens urepeterte Meltdown i Yosemite.

Her er en billedserie fra bestigningen. 

Ruta er 35 meter lang, heter "The recovery drink", og går i den overhengende midtpartiet av denne flotte veggen innerst i Jøssingfjord i Rogaland.

Tidligere i vår kom han og broren med en video av klatringen på veggen. 

Og som før sagt: Jeg tror den eneste andre friruten på denne veggen er The Firefox (grad 8+), av Leo Houlding og Neil Grisham. Men den ble gått med mange preplasserte sikringer, hvis jeg ikke husker helt feil fra sommeren 98.

2 kommentarer:

  1. Du må ta en prat med Robert Caspersen. Tror han gikk en 8/8+ der for en del år siden, og hadde en del prosjekter..

    SvarSlett
  2. Takk. Jeg var med på turen hvor vi prøvde en totaulengders linje til venstre. Tror toppen blir omtrent den graden, første taulengde er ikke gått. En vill catch fra ett riss til et horn og parallellriss. Men kan sjekke med Rob at jeg ikke har oversett noe. Flere andre har også prøvd seg der.

    SvarSlett