fredag 10. mai 2013

Video: Bratt klatring i JøssingfjordDen tyske klatreren Daniel Jung og de to belgiske toppklatrerne Nico og Olivier Favresse har sluppet en ny video fra klatring i Norge, hvor de blant annet klatrer de overhengende rissene i Jøssingfjord i Rogaland. 

Jøssingfjord er en svært dyp og bratt dal og fjord, hvor Helleren og Profilveggen er de mest kjente klatreklippene, men hvor det også er klatret flere andre steder. Blant annet av Pat Littlejohn, som på midten av 80-tallet gikk noen riss. Mest utvikling var det under Fotball-VM i 1994, da vi var en hel gjeng som bodde i nabobygda og klatret om dagen og så kampene om natten. Da gikk Håkon Hansen blant annet Flåklypa, grad 9. 

Profilveggen er en 90-60 meter høy klippe, og klatringen på videoen er primært herfra. Her er det gått flere tekniske ruter, og Neil Gresham og Leo Houlding gikk en 8+ i 1998, Firefox. Jeg vet ikke hvilke andre ruter som er gått her, blant annet av de tre på videoen. Ifølge videotekstingen er prosjektet fortsatt et prosjekt. Men de oppgir førstebestigning av ruten Flying Vikings, men det er ikke gitt noen grad og linja er ikke forklart så det er vanskelig å si hvor den går i forhold til de andre prosjektene på veggen. 
Det er forsøkt noen andre tøffe linjer fra flere av oss opp gjennom årene. Helt opplagt et sted for stilige og harde linjer på naturlige sikringer.  


Et av bildene fra Profilveggen er også brukt i Black Diamonds siste klatreutstyrskatalog. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar