torsdag 7. juni 2018

Pete Whittaker soloerer Kjerag på en formiddag


(Takk til Pete som har gitt tillatelse til å låne dette bildet)

Den engelske klatreren Pete Whittaker har gjort den kanskje raskeste og mest hårete solobestigningen av Kjerag. Han melder på instagram stories at han klatret Kjerag på drøye 4 timer. Det var ikke helt uten tau. En kamin var så våt at han tausoloerte den. Det betyr likevel at han soloerte flere taulengder med 6+ og opp til 7-. Såvidt jeg har forstått tok han første båt inn om morgenen, klatret veggen på drøye fire timer, og løp ned til Lysebotn hvor han rakk båten ut i tre-tiden. Han gikk ruta Nordøstmassakren, som følger Hoka Hey til Lysebotn Camping, og deretter skrår over i Nordøstpassasjen. I toppen her er det en solid kamin som ofte er våt fordi man kommer nært fossefallet midt på veggen og hvor det ofte kan blåse vann over ruta. Den siste delen av ruta har han ikke klatret før.

Det er ingen tradisjon i Norge for å konkurrere om tid for å klatre ruter, og heller ingen stor tradisjon for å gjøre stort nummer av soloklatring. Veggen har vært tausoloert før, men jeg tror dette er det nærmeste en frisolo stort sett uten tau. Og jeg tipper også det er den raskeste bestigningen, selv om det ikke finnes noen eksakte tider for det og det heller ikke er eller har vært noen som har gjort noe stort nummer av det.

Selv om dette selvsagt er riski som bare det, så er også Pete fra en engelsk klatretradisjon hvor det er mye mer vanlig å soloere ruter og klatre i utsatt terreng.

Dette er Pete sin tredje tur opp veggen på de ukene han har vært i Rogaland. Han har klatret både Hoka Hey (grad 7+) og Skjoldet (grad 8), begge turene med Mari Augusta Salvesen og på den siste også med Erik Grandelius.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar