mandag 17. august 2020

Pete Whitaker frisoloerer Kjerag (uten tau altså) på 2 timer og 25 minutter

Pete Whittaker har gjort den første kjente solobestigningen uten tau av hovedveggen Kjerag fra fjorden, en klatrerute på omlag 900 meter. Ifølge den litt uvanlige klatreinformasjonskanalen Kjerag Turist information på Facebook så brukte han 2 timer og 25 minutter. Pete bekrefter på spørsmål i kommentarfeltet at han gikk Reinshaw/Foulkes ruta på veggen. 

Pete gikk ruta i helga med tau, og repeterte den altså nå uten tau og langt raskere. Ruta er en av de to  første opp hovedveggen fra 1985, og går ganske langt til høyre i veggen. Den har mye gressklatring i startenfulgt av endel hylleklatring på hengende trær, før den traverserer litt ut i hovedveggen og har ti flotte taulengder til topps med klatring på seksertallet og opp til 6+. Det gjør den til den enkleste og minst farefulle av rutene på hovedveggen, også kalt Vestlig bastion. De ti siste taulengdene utgjør den flotte klatringa på ruta. Den deles med det som heter Littlejohn-ruta, som ble gått på samme tid av legenden Pat Littlehohn, og som har en mer stram og interessant 7+ start direkte opp til denne toppveggen. 

Pete regnes som en av verdens beste tradklatrere med blant annet repetisjon av The Recovery Drink i Jøssingfjord, og har både soloert mange ruter og klatra diverse storveggen kjapt. Så han var neppe spesielt pressa på turen, ikke minst fordi veggen er noe mer oppbrutt av hyller og det ikke er mer enn omlag 60-80 meter mellom helt greie gresshyller. 

Men til alle andre enn Pete og folk med lignende skills. Ikke tenkt på å repetere det.  

1 kommentar: