mandag 5. juli 2021

Martine Limstrand førstebestiger 8+ på naturlige sikringer - hardeste FA av kvinne i Norge?


Martine Limstrand har førstebesteget Hulderdøra (grad 8+) , en av flere nye rissruter på øya Storemolla i Lofoten litt øst før Svolvær. Det en ny klippe med overhengende riss på 12-20 meter som er tilgjengelig med båt. 

Dette er Martines femte bestigning av 8+ ruter med naturlige sikringer, inkludert den kjente Butterarms i Lofoten (som kanskje var den første på graden da avdøde Håkon Hansen gikk det i fri i sin tid).  Hun har tidligere en haug med titler i NM og Nordisk, spesielt som juniorklatrer før konkurransekarrieren tonet ut og det har vært mest ruteklatring og buldring. 

Jeg tror også dette er den eller en av de hardeste førstebetigningene av kvinner i Norge, ihvertfall som er naturlig sikret. Akkurat det med å etablere nye ruter er kanskje det området hvor det fremdeles er størst kjønnsforskjeller i Norge. Flere av de sterkeste kvinnene har nok prioritert andre kombinasjoner av klatring som konkurranser og eller buldring i tillegg til å gå hardere ruter, enn det å prioritere førstebestigning av nye ruter, som kan være en tidkrevende prosess. 

I forbifarten har jeg mer eksempler enn noe særlig til oversikt. 

Men ved siden av Martine har Mari Augusta Salvesen førstebesteget endel trad-ruter opp til to av grad 8/8+ i Rogaland, Kaninkojer ved Profilveggen i Jøssingfjord og en i Vinddalen. Hanne Brochman har førstebesteget Bermudatriangelet, grad 8/8+, på Bergflødt i Lier ved Drammen. 

Det er helt sikkert flere eksempler på harde FA av norske kvinner, men da trenger jeg litt bistand. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar