fredag 25. mars 2022

Buldre-NM i Bergen slår alle rekorder. Her er guide til favoritter og dueller

Alle kvalikkene og finalene sendes på klatreforbundets Youtube-kanal lørdag og søndag. Seniorfinaler på NRK søndag fra 14.15


Med nesten 200 deltakere er NM i buldring i Bergens nye storstue på Åsane tidenes største klatrekonkurranse i Norge. Og finalen sendes på NRK TV direkte søndag, og resten streames som vanlig på youtube. Her er en gjennomgang av favorittene, og situasjonen i de litt mer åpne klassene

Herrer senior

I herrer senior må Thilo Schröter tåle favorittstempelet etter seieren i Norgescupen for to uker siden, og etter å ha havna på pallen som beste norske i nordisk sist helg svært nær en seier der også. Og med seier i de siste NM i buldring han har deltatt i de siste årene, så er han en åpenbar kandidat. 

Leo Ketil Bøe er hjemmehåpet og en klar sølv-kandidat med det feltet som stiller i helga, han var også den andre norske i finalen i nordisk sist helg. Han klatra to 8B på rappen ute i Rogaland for et par helger siden da de andre beste konkurrerte i norgescupen i Oslo. 

Bak disse to er det langt mer åpent om tredjeplassen, spesielt siden Jon Pål Hamre ikke stiller for å forsvare andreplassen fra Oslo. Så det blir Ørjan Rødland Vaage, 17 år gamle Per Ravlo-Caspersen som ble nordisk mester i sin klasse, Tobias Reidel, Markus Bülow-Berntsen som de naturlige finalistene og kanskje en overraskelse fra Bergen eller Baste Andesilic eller Kristoffer Klev. Totalt er det 44 senior herrer, et tall langt over det jeg kan huske fra før.

Kvinner senior: Sunniva og Ingrid

I kvinner senior blir det en veldig spennende duell mellom Sunniva Haave og Ingrid Kindlihagen. Sunniva har vunnet de siste veldig jevne oppgjørene, inkludert nordisk sist helg, men med svært små marginer og gjerne på siste bulderet. Sunniva har vunnet tre nordisk på råd og de siste NM-konkurransene, men førsteårssenior Ingrid kan like gjerne vinne både denne konkurransen og NM i tauklatring senere i år. Juniorklatrer Sunniva Øvre-Eide kan også utfordre disse på buldring, men deltok ikke på nordisk sist uke fordi hun meldte om koranasykdom. Så det blir spennende å se om hun har fått godt med hvile eller fortsatt er preget av det. 

Bak disse tre landslagsklatrerne er stillingen langt mer åpen, også fordi et par av de beste buldrerne av internasjonalt format ikke stiller i år pga skader og andre årsaker. Men det blir spennende å resten av finalen som jeg tro vil bestå av Regine Storå, Amanda Buer, Eline Nesheim (som nok ikke har den beste fingerhudet etter noen gode ledeforsøk på Maraton dagen før konkurransen) og Julie Myrmo Lervik som kom på 7. plass i fjor bak tre klatrere med erfaring fra semifinaler i verdenscupen som ikke stiller i år. 


Junior kvinner

Denne finalen kan bli den morsomste for hjemmepublikummet, for her er bergensere favoritter når Sunniva Øvre-Eide stiller i seniorklassen og hennes argeste konkurrent Edel Lemvik ikke deltar i år. Anna Ackre vant nordisk mesterskap sist helg, men tapte noe overraskende for Heidi Simennes som også er fra Bergen i norgescupen i Oslo for to uker siden. Legg på Pernille Tvedt, som tok andreplass i Nordisk, så blir det en spennende kamp om pallplassene. 

Junior herrer

Teodor Kirkebø er en klar favoritt her, som den eneste landslagsklatreren i klassen, og fikk fjerdeplass i nordisk mesterskap også der som eneste norske i klassen. Det er langt mer åpent etter ham, men det blir en kamp om pallen med Sindre Sollid, Ask Aune Wold som litt overraskende vant sist norgescup, og med Lars Matre og Andreas Kaada fra Stavanger Men her er det også sterke lokale gutter som kan ha fordel av hjemmebane, så det blir konkurranse om plassene. 

Youth A-kvinner

Duellen mellom Elise Franzen Olsen fra Lillehammer og Camilla Sørbotten Magnussen fra Haugesund blir en av de spennende i NM. De kjempet hardt i sist norgescup, og Elise vant såvidt. Elise vant kvalikken i nordisk, men ble syk eller skada og deltok ikke i finalen hvor Camilla fikk andreplass. Bak dem er Aurora Straume Karlsen en god pallkandidat, og så er det nok mer åpent etter det med flere mulige kandidater. 

Youth A-menn

Dette blir også en knall duell mellom Trym Skuggen Landmark og ett år yngre Sverre Stensland Blixt ettersom fjorårsmester og nordisk mester Per Ravlo-Caspersen konkurrer om finaleplass i seniorklassen. Trym vant en nordisk buldrekonkurranse for noen uker siden, og ble nest beste norske i nordisk, mens Sverre slo Trym i Norgescupen i mars.  Dette blir en jevn konkurranse om resten av finalen, for også Frank Rafael Kjørlaug gjorde det godt i nordisk og klatra bra i norgescupen, og Alfred Kirkebø vil utfordre ham om pallplassen. 

Youth BC-kvinner 

Enda en åpen klasse hvor det ble svært jevnt i sist norgescup hvor detaljer skilte de fire første, og hvor ingen utpekte seg spesielt i nordisk sist helg. Lea Kønig og Kaja Flemmen-Bø fra Trondheim er sterke kandidater og kanskje litt favoritter foran Anne Vivelid, Nora Gustad og Selma Andreassen. 

Youth BC-gutter

Gard Bang-Kittelsen fra Trondheim er en soleklar favoritt etter seier i nordisk og seier i sist norgescup. Bak ham er Enok Devold fra Molde en solid kandidat, og så er det litt mer usikkert selv om Olai Holtermann Ødegaard fra Oslo nok sikter seg inn på pallen etter finaleplass i nordisk sist helg. Men også Jeppe Lou Larsen fra Oslo og Lars Martin Leinebø fra Stavanger er spennende å følge, og dette er også en ny og åpen klasse hvor flere kan markere seg. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar