mandag 2. mai 2022

Historisk gode resultater for norske konkurranseklatring de siste to helgene

To helger på rad har norske klatrere fått sterke resultater etter en periode med svakere resultater enn vi har vært bortskjemt med i flere år. 

Forrige helg vant Anna Ackre svært overraskende juniorklassen kvinner i den europeiske ungdomscupen i Portogul, etter at hun et par helger tidligere kom på 22. plass. Hun slo de fleste av utøverne som var med i påskens konkurranse i Frankrike, og så var det noen av utøverne som ikke reiste til Portugal. Det er lenge siden Norge har vunnet en slik konkurranse. Jeg kommer ikke på så mange seire siden Tina Johnsen Hafsaas vant flere for omlag ti år siden og Hannah Midtbøe før det, selv om Maria Davies Sandbu også har hatt sterke resultater. 

I den samme konkurransen tok Per Ravlo-Caspersen en sterk tredjeplass, også et av de bedre mannlige resultatene siden Magnus Midbø herjet i juniorklassen og ble juniorverdensmester. Per kom også til finalen i den samme europeiske ungdomscupen i Frankrike ved inngangen til påska, men da deltok de franske klatrerne også. Dette er det beste resultatet på herresiden siden Magnus Midtbø herjet i juniorklassene for omlag 15 år siden. Leo Ketil Bøe og Albert Suthurst har vært i finaler, men ikke på pallen. 


Denne helgen var det europacup i buldring i Praha, og tre norske klatrere kom til semifinalen. Sunniva Haave kom på delt tredjeplass i kvalifiseringen, mens Ingrid Kindlihagen og Sunniva Øvre-Eide også kom til semifinalen.  Europacupen favner ikke alle de beste konkurranseklatrerne, for mange av dem prioriterer verdenscupen og var på vei til neste konkurranse der i Asia, men mange av de gode deltok og mange av de nest-beste deltok definitivt. Bare Slovenia, Frankrike og Storbrittania klarte å få like mange deltakere blant de 21 beste som kom til semifinalen. 

Thilo Schröter og Per Ravlo-Caspersen deltok også, uten å helt nå opp til semifinalen. 

Dette er første gang Norge har hatt såpass mange deltakere i en stor klatrekonkurranse, selv om det nok var et enda høyere nivå for et tiår siden da Tina Johnsen, Mie Kastet og Marie Davies Sandbu og Hannaha Midtbø kom til semifinalen på litt ulike tidspunkt i den enda mer krevende verdenscupen. På den andre siden er nok konkurransen hardere og bredden større nå, så uansett er det tegn på at en ny generasjon er på vei opp og i riktig retning mot et internasjonalt toppnivå. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar