fredag 11. november 2022

Favorittene til NM i led 2022 i Tromsø


Det ligger an til flotte dueller i både kvinne- og herreklassene når NM i led- og paraklatring arrangeres av Klatreforbundet og Tromsø klatreklubb i helgen med over 125 deltakere. 

Jeg går gjennom favorittene i de "ordinære klassene", mens det i flere av paraklassene er såpass begrenset antall deltakere at det ikke oppleves riktig å peke på favoritter og fordi jeg ikke kjenner utøverne i samme grad ut over stjernene de siste årene som har gjort det bra internasjonalt. (Jeg har tidligere i år blogget om de beste norske klatrerne i paraklassene og deres sterke prestasjoner i verdenscuper i år, hvis man ønsker å bli bedre kjent med de fremste aktørene i de klassene.)

All info om konkurransen og streamingen finner du på klatreforbundets nettsider.

 I kvinneklassen blir det en spennende kamp om pallen mellom de to nye stjerneskuddene Sunniva Øvre-Eide og Ingrid Kindlihagen mot superallsidige Eline Næsheim som har klatra hardest av kvinnene ute i år. I herreklassen skal Leo Ketil Bøe konkurrere mot eldre junior Per-Ravlo Caspersen. 

Leo har vunnet de siste NM-konkurransene og flashet 8c ute, mens Per vant Buldre-NM, nordisk for junior og europeisk ungdomscup i buldring og kom til semifinale i Junir-VM sammen med Trym. Der blir det også hard kamp om pallen for Ørjan Rødland Vaage, Trym Landmark og Theodor Kirkebø, og det er lite som skal til for at de kan utfordre de to beste. 

 I kvinneklassen er Sunniva Øvre-Eide fra Grenland klatreklubb den mest meritterte i år med en sterk seier i Europacupen for ungdom, i nordisk mesterskap i seniorklassen og har vunnet norgescupene hun har deltatt i. Ingrid Kindlihagen fra Haugaland klatrelag har ikke konkurrert hjemme i høst, men ble nummer to i nordisk etter Sunniva, tok en sterk tredjeplass i europeisk buldrecup og tilbrakt det siste året stort sett i Innsbruck i det norske treningsmiljøet der. Eline Næsheim har gått harde ruter på egne sikringer opp til harde 9- ruter og 9/9+ sportsklatring og tok sølv i NM i fjor. Hun har byttet til Drammen Klatreklubb etter å ha flyttet tilbake til Tønsberg for et drøyt år siden. 18 år gamle Sunniva må tåle et lite favorittstempel, men det er lite som skiller hvis ikke alt går på skinner – som i fjorårets NM hvor hun dessverre falt tidlig. 

I youth A menn, altså 16-18 årsklassen, er Sverre Blixt fra Kolsås klatreklubb en favoritt ut fra høstens prestasjoner, og i en situasjon hvor de to beste 2005-klatrerne Per og Trym konkurrerer i seniorklassen. Alfred Kirkebø fra Kolsås KK er hans fremste utfordrer. 

 I Youth A kvinner ligger det an til en super duell mellom Elise Frantzen Olsen fra Lillehammer og Camilla Sørbotten Marcussen fra Haugaland klatrelag, som stort sett har delt mellom å gjøre det best i denne klassen. Elise vant sist norgescup, Camilla gjorde det best i nordisk tidligere i høst. Og slik har de vekslet. 

 I youth B menn må Ola Vekve fra Molde og Romsdal tindegruppe tåle favorittstempelet etter en sterk seier i nordisk mesterskap i sin klasse i høst og gode resultater i norgescupene samt helt åpenbart noe av den sterkeste uteklatringen fra en 14 åring noensinne i norsk klatring med 8b+ bestigning i sommer. I 

Youth B kvinner er det litt mer åpent mellom Anna Vivelid fra Haugaland klatrelag og Lea König fra Trondheim klatreklubb og Kaia Flemmen Bø fra Trondheim, men Anna har gjort det best i de siste konkurransene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar