tirsdag 27. september 2022

Kristin Harila når "den ekte" toppen av Manaslu før skred-tragedie

Kristin Harila besteg i helgen toppen av Manaslu 8156 meter for fem dager siden og gikk sin 12 topp over 8000 meter i år. Hun utnyttet et værvindu før nytt uvær satte inn, og det blant annet kom et skred som har ført til et bekreftet dødsfall og en savnet amerikansk klatrer. 

For å ta det viktigste først: De siste dagene har meldingene fra Nepal vært at et stort skred har rammet mange av de som har ventet på å bestige fjellet. En nepalsk klatrer skal være omkommet, og en kjent amerikansk klatrer er meldt savnet og er trolig omkommet. Oppdatert: Den kjente amerikanske skifjellkjøreren Hilaree Nelson er funnet omkommet. Jeg har ikke sett noe navn på klatreren fra Nepal som er rapportert død. 12 skal være skadet høyt på fjellet, og sitasjonen er ganske kaotisk ifølge rapportene fra Nepal. Det er minst en norsk klatrer til som har hatt planer om å bestige fjellet i høst som jeg kjenner til: Ane Færøvig, som  klatret K2 som sin første 8000 meter i sommer, rapporterer på instagram at hun er i trygghet og at ingen ekspedisjonsselskapet hun bruker er rammet av raset. 

Så til Harilas bestigning, som kjapt ble omtalt i diverse norske medier siden hun har blitt en skikkelig kjendis etter sin superimponerende bestigningsliste: 

Harila utnyttet et kort værvindu før mer nedbør og rasfare satte inn, men hadde en lang og seig topptur på 19 timer sammen med partnerne Pasdawa Sherpa og Dawa Ongju Sherpa.  Hun rapporterer på sine kanaler at dette var den mest slitsomme bestigningen. 

Det er også verd å nevne at hun gikk på den såkalte ekte toppen av Manaslu, som ligger et stykke lengre langs en rygge enn den første toppen som de fleste bestigere av fjellet nøyer seg med. Dette er en debatt som har gått i flere år om hva som er den legitime toppen av fjellet. 

Dermed har Harila kun to topper igjen for å ha gått alle 14 8000-meterne på et halvt år, som første kvinne og kanskje raskeste person også. Vel og merke hvis hun får tillatelse fra de kinesiske myndighetene, og kommer seg på toppene. Med den formen hun har hatt til nå er det åpenbart at det primært er manglende innreisetillatelse som kan stoppe henne. 

Manaslu fikk sin første norske bestigning for 20 år siden med brødrene Jon og Sven Gangdal (som dessverre omkom i en båtulykke i 2009). Siden har det vært endel norske bestigninger, med Cecilie Skog som første norske kvinne i 2011. 

Her er hennes instagrampost med beskrivelse av turen, lagt ut før skredtragedien som rammet fjellet noen dager etterpå: Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar