mandag 19. september 2022

Eline Næsheim klatrer Direkterekyl (grad 8b+) på BergflødtEline på Direkterekyl (på topptau under oppvarming sist uke) på Bergflødt i Lier utenfor Drammen. 

Eline Næsheim ledet i dag Direkterekyl på Bergflødt, en rute gradert 8b+. Den går cruxet på 8a+ ruten Pil, og fortsetter fra en middels god hvil videre opp 8b-ruten Rekyl for å gi omlag 35 meter med hard klatring fra start til slutt. Ruta ble først gått av Klaus Øiseth etter en lang kamp i 2010. 

Etterpå ledet hun ruta Pil, gradert 8a+, som har samme start men som fortsetter litt til venstre i toppen hvor den følger ruta Pil og bue, som har graden 8+/9-. 

Direkterekyl er repetert av John Henry Nilssen, Ådne Haugen, Erik Grandelius og Stian Christphersen - og i forbifarten husker jeg ikke om flere har gått den. 

Eline klatret samme grad i Siurana for fire år siden. Siden har hun blitt mamma, og har i år gått to 8b med  Maraton i våres og Åddabe på Urdviki i sommer, tre kjappe bestigninger av 9-/9  og to naturlig sikrede 9- ruter med  Electric Avenue før sommeren og Crackoholic i mars. Det er både noen sterkere tradklatrere og selvsagt mange med hardere sportsklatrebestigningen av kvinner. i verden Men kombinasjonen av trad og sport er det få andre som klarer på dette nivået og tett opp på verdensklasse, og uansett ganske unikt for klatrende småbarnsmødre.  

På klatrefelt på Østlandet er det bare bestigninger av Pump Fiction på Fetsund av Tina Johnsen Hafsaas og Hannah Midtbø og Sunniva Øvre-Eide på Ouish extension 8b+ påHvarnes på denne graden av kvinner. I Flatanger og i Spania har Hannah Midtbø gått flere ruter opp til 8c+ og Maria Davies Sandbu og Tina Johnsen Hafsaas gått 8c, mens Andrine Skilbrei gikk to 8b+ i vinter i Hellas og i fjor gikk også Andrine Fraulein som hun nedgraderte fra 8c til 8b med sin beta. 

Legg på en fjerdeplass i Buldre-NM og andreplass på Led-NM i fjor så har det vært et usedvanlig sterkt år for 33-åringen fra Tønsberg. 3 kommentarer:

 1. Verdensklasse for kombinasjonen trad/sport på kvinnesiden er vel mer som 8b+/8c trad og 8c+/9a sport nå om dagen. Ikke at 8b+ og 8a ikke er imponerende, men vi snakker nok da heller om norsk toppnivå.

  Blir og feil og si at Andrines nedgradering av Fraulein var basert på ny/egen beta. Bedre beta har blitt funnet siden førstebestigningen, men ikke siden de forrige "8c" bestigningene..

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, jeg var kanskje litt tabloid. Men jeg tenkte på kombinasjonen, det er endel hvassere sportsklatrere selvsagt og også et nivå eller to hvassere tradding. Men verdensklasse betyr ikke nødvendig helt best i verden. Har justert litt på ordene. Når det gjelder Fraulein, så tenkte jeg på ny beta fra den først ble gått.

   Slett
 2. Jeg er så stolt og imponert over hva denne dama får til!!

  SvarSlett