mandag 5. september 2022

Drømmeteam fribestiger teknisk rute på Kjerag

I helga friklatret Jon Egil Auestad, John Henry Nilssen og Pete Whittaker en tidligere teknisk linje på Kjerag som de har gradert 8-/8. De friklatret den tekniske ruta som Hjarrand Julsrud og Gunnar Karlsen etablerte på 90-tallet opp til hylla med det mytiske landet Graceland, en mer direkte rute opp til hylla enn Fjordcruise. Herfra fulgte Auestad, Nilssen og Whittaker toppveggen på ruta Fjordcruise, som allerede er fribesteget på rundt grad 7+/8-, selv om den i helga var våt slik den som regel er. 

Fjordcruise var først en vinterrute gått av Morten Diesen og avdøde Stein-Ivar Gravdal i 1996, som med litt margin vel var den første vinterruta i veggen. Den ble gått i fri for 20 år siden av Klaus Øiseth og Vegard Fluge-Samuelsen. Dette var til nå den eneste frilinja i denne bratte delen i venstredelen av Kjerags hovedvegg. 

Det er fem tekniske ruter til å denne delen av veggen, som kanskje er de som gir mest bratt klatring på Kjerag. Utviklingen av denne delen av veggen fra 1996 til tidlig 2000-tall er kanskje den mest imponerende perioden i norsk storveggsklatring, med flere uke lange bestigninger sommer og vinter i en svært bratt og tildels våt nordvegg. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar