tirsdag 15. oktober 2024

Drømmedueller i NM: Leo Bøe mot Pete Whittaker

 Det blir flere stilige dueller i NM i led og para-led i helgen i Bergen, spesielt i menn og kvinner senior led. 

  • I herrer senior stiller mange av de gode konkurranseklatrerne de siste årene, samt en overraskelse i form av den engelske stjerneklatreren Pete Whittaker som jo tildels hører hjemme i Bergen deler av året, selv om han formelt sett ikke kan vinne norgesmestertittelen. Han møtet Leo Bøe, som etter å ha vært en av klatrerne i verden som har gått flest ruter på 9a- nivå de siste par årene igjen stiller ii en konkurranse. Også Ørjan Rødland Vaage tar på seg startnummer igjen, han vant kanskje litt overraskende den siste duellen mot Leo Bøe i NM for et par år siden. Disse utfordres av de beste juniorene Per Ravlo Caspersen og Trym Landmark, som har adskillig mer konkurransetrening det siste året selv om de ikke nådde helt opp i Nordisk mesterskap sist helg og dermed kanskje ikke er i sin aller mest strålende ledform selv om Trym var litt uheldig i toppen av finalen. Jeg holder en knapp på Leo Bøe, som i motsetning til de andre har brukt mesteparten av året på hard ledklatring, men fordelingen på pallen er ganske åpen. 
  • Kvinneklassen er minst like spennende, med en åpenbar duell mellom de tre store i konkurransesammenheng de siste årene med Sunniva Øvre-Eide, Ingrid Kindlihagen og Tina Johnsen Hafsaas. Tina har akkurat annonsert at hun trekker seg fra landslaget og internasjonale konkurranser etter den beste kvinnelige karrieren i Norge med flere verdenscupfinaler, EM-finaler og diverse norske og nordiske mestersskap. I år er det Sunniva som har hatt den klart beste prestasjonen med den eneste norske semifinalen i en verdenscup på 2020-tallet. Ingrid Kindlihagen kom på 8. plass i EM i kombinert, mens Sunniva kom på 11. plass. Men i led har Sunniva gjennomgående vært best de siste årene, og hadde også null problemer med å toppe finaleruta og vinne nordisk sist helg. Kvinneklassen har også med Mari Augusta Salvesen, en av verdens beste kvinnelige rissklatrere, så hvis det blir litt jamming i finalen så kan alt skje.... Emmelie Conders, 17 år, stiller også i seniorklassen og kan utfordre de fleste andre seniorene - og vant nordisk i sin klasse veldig klart sist helg. Foreløpig er det 13 påmeldte, og det kreves 15 for en kongepokal, så vi får håpe et par til stiller opp. 
  • Juniorklassene blir litt preget av at noen av favorittene stiller i senior, men det er også imponerende mange påmeldte med blant annet 28 kvinner i 16-17 årsklassen og 29 i gutter 13-15 år og i 16-17 årsklassen og 33 jenter i 13-15 årsklassen. 
  • Det høyeste internasjonale nivået er åpenbart i paraklassen, hvor det tilsammen stiller 16 deltakere og seks av dem har medaljer fra verdenscup og VM. 

Totalt er nærmere 190 påmeldt til konkurransen i Vestveggen, det imponerende anlegget til Bergen Klatreklubb i Åsene nord i Bergen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar