mandag 14. oktober 2024

Vegard Breies vinterklatrefilm Prosjektet er nå på Youtube


Vegard Breie lanserte i fjor vinterklatrefilmen Prosjektet, hvor han fulgte Glenn Edvardsen og John Henry Nilssen på en førstebestigning opp Urdevassberget på høyfjellet mellom Hol og Aurland. Nå har han lagt filmen ut på youtube til glede for massene som ikke var med på visningene i fjor. 

Filmen er et sjeldent filmatisk møte med vinterklatring opp en flere hundre meter høy vegg, samt litt forsøk på å klatre/repetere en hard miksrute i en overhengende vegg under Totten nær Snertehaugen i Hemsedal, som ble gått av to av verdens beste isklatrere for en stund tilbake. 

John Henry har blitt en av skarpklatrerne på is og miks de siste årene, med blant annet en sterk førstebestigning av en linje på Totten-veggen i Hemsedal for noen år siden med Andreas Klarström, og har tidligere markert seg som konkurranseklatrer med NM-medaljer, 8c-førstebestignigner, 8b på egne kiler, ny rute på Kjerag og andre sterke prestasjoner - så en av de beste allrounderne i norsk klatrehistorie. Glenn har spilt en noe mer mytisk rolle i klatringen med flere harde bestigninger, blant annet førstebestigninger i Pamir, opp nordveggen på Eiger og på Grandes Jorasses og med førstebestigninger i vegger og fjell sommer og vinter i både Telemark og Sølen-området når han ikke har jobbet for Forsvaret, og var for et par tiår siden også kjent som et av de store mellomdistansetalentene før Ingebrigtsen-brødrene satte nye standarderer på det området. Tilsammen er de et sterkt taulag i filmen som imponerer med klatring opp til M7 på den nye ruta de går og som i stor grad er dokumentert i filmen, selv om jeg vel ikke tror de har gått så mange andre ruter sammen før denne filmen. 

Filmen er Vegard Breies andre filmgave til norsk klatring etter at han lanserte Fuglane i fjor, hvor ogs John Henry deltar på en førstebestigning av en sommerrute på en vegg i Drangedal sammen med Eirik Hæreid Marcussen og Eirin Breie i det forsøket som førte dem til topps. 

I sommer fulgte han også Kristoffer Klev og Hannes Puman på deres race for å repetere noen av de hardeste storveggsrutene i Lofoten og på Blåmannen i Troms, så vi får glede oss til nye filmopplevelser av uteklatring på store vegger. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar