mandag 16. februar 2009

Skihelg som forplikter

Nok en helg har Ole Einar Bjørndalen befestet posisjonen som en av tidenes beste idrettsutøvere. Men det spørs om ikke rekorddeltakelsen på Hauer´n og de andre tegnene på økt skiinteresse er enda viktigere for fremtiden til skisporten.

For alle deltakerne i Thorleif Haugs minneløp, og på de andre løpene, viser at interessen for å gå på ski igjen er bred og stor. De to prestasjonene henger sammen, for topp og bredde lever i en god symbiose i Norge.

Enda mer interessant er det at skideltakelsen vokser i de yngre årsklassene. Det er ikke lenge siden mange spådde feilaktig at langrenn måtte gi tapt for snøbrett og andre alpinaktiviteter. I år er det rekorddeltakelse på onsdagsrennet på Konnerud, regionens største. De andre barne- og ungdomsarrangementene har stort sett vært godt besøkt, og flere skiklubber melder om fulle treninger og sprengt kapasitet. Dette gjelder ikke bare den organiserte skisporten. Der det før var høy gjennomsnittsalder på turene i marka, er det nå like mange barnefamilier på tur som av de eldre aldersgruppene.

Denne utviklingen har pågått i noen år, men er selvsagt aller mest tydelig når vi får så mye fin snø som i vinter. Det har vært noen dårlige år innimellom, og det kan bli lengre mellom de snørike og kalde vintrene i fremtiden.

Verdien av at flere går på ski er først og fremst stor for alle som får utnyttet denne fine vinteren. Det skaper forhåpentligvis større interesse for å bruke og bevare de fine turområdene som ligger nært for alle i regionen vår. På samme vis er det bra for alle som beveger seg mindre enn før. Derfor er det viktig å hjelpe lokale ildsjeler med å utvikle klubber og anlegg fremover.

Så er det selvsagt fristende å fleipe med skisportens nasjonsbyggende effekt i og utenfor landet, særlig med Jonas Gahr Støre som deltaker på Hauer´n. Drammenseren Tor Bomann-Larsen sier til Dagsavisen lørdag at vårt nasjonale selvbilde kan forsvinne med snøen. Det er kanskje å spisse det litt til, selv om han har gode argumenter. Men etter en skihelg som dette, er det lett å dele hans syn på at vi har en spesiell forpliktelse til å ligge i front for å stoppe klimaendringene.
Leder i Drammens Tidende, mandag 16. februar 2009

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar