søndag 18. april 2010

Therese Johansens utrolige buldrevinter

Siden denne bloggposten ble publisert første gang så har Therese lagt inn et par 8A+ buldre og plassert seg enda sterkere som en av de sterkeste buldrerne. På 8As ranking, i den grad den er et relevant sammenligningsgrunnlag, har hun den høyeste poengsummen av kvinnene på buldre.
--------

Therese Kandola Johansen står etter vinteren og våren fram som en av verdens beste kvinnelige buldrere. Hun har gått seks buldre gradert 8A i vinter. Selv om det er noen få andre som har buldret en grad hardere, og det er noen få andre som har gått like mange harde problemer, så har ikke jeg registrert noen andre med en tilsvarende bestigningsliste hittil i år. Og det har skjedd i en vinter med utrolig mye råttent vær, selv om blogginnleggene fra både Therese og andre hun har vært på tur med i Fontainebleau og Sveits tyder på at har vært noen av de siste buldrerne i Europa som har latt seg stoppe av kulde og snø.

Klatrebloggen The Low Down sa fra allerede da hun hadde gått de tre første 8A at dette var verdensklasse, men den siste måneden har det økt jevnt og trutt.

Her er oversikten hennes på www.8a.nu over årets bestigninger på denne graden, i tillegg kommer en håndfull ruter på graden under.
The right hand of darkness, Magic wood
Willenberg dach, Chironico
Miss Schweiz , Chironico
Teamwork , Chironico
Le Pilier , Chironico
Alphane Moon, Chironico

Fjorårets prestasjoner i verdenscupen viste også at hun har gjort det bra i konkurranser, men det er på den ordentlige buldringen hvor det virkelig gjøres prestasjoner i verdensklasse. På 8A sin oversikt er det bare den beste amerikanske bulderen som har en mer solid bestigningsliste, mens hvis man ser på de beste i verdenscupen så har også Natalie Gros flere ruter på samme nivå. Men ellers er det ikke så mange andre som jeg har registrert, selv om det sikkert finnes hos folk som er bedre med lister enn min korte søk etter buldrebestigningslister.
Uansett imponerende.

Like morsomt er det at Hannah Midtbø, som også har vært på klatretur med stor k i den kalde vinteren har perset med 8A-bulder. Midtbø har bronsje fra EM i buldring og vant en konkurranse i den europeiske ungdomscupen i fjor.

For oss som mener klatring primært er en uteidrett er det også fint å se at det er uteklatringen som prioriteres av de to norske kvinneklatrerne som ligger på et internasjonalt toppnivå.

1 kommentar: