søndag 20. juni 2010

Aldri har vel ungdommen vært sterkere

Aftenposten skjelte ut norske ungdommer sist uke for å prestere for dfårlig. Hadde avisa fulgt med på bestigningslistene i våres, ville de aldre kommet med påstander om tafatte og evneløse ungdommer. For aldri har vel så mange unge norske klatrere markert seg så kraftig som nå.

Det har flere ganger i våres vært vært grunnlag for å lage en bloggpost om de sterke unge norske klatrerne i år. Men med den siste ukas sterke prestasjoner er det på tide med en oppsummering.

16 år gamle Tina Johnsen Hafsaas gikk Hells Angeles på Hell utenfor Trondheim. Det er ikke mange andre jenter som har gått like harde grader i den alderen. Tina markerte seg også i fjor da hun gikk 8+ i første forsøk i fjor i Ceuse i Sør-Frankrike, en tilsvarende imponerende bestigning da.

Hells Angeles, som tidligere var gradert grad 9, fikk også bestigning av 18 år gamle Maria Davies Sandbu. Hun er et år eldre og gikk i mars to ruter av samme grad i Spania, et par 9- og flashet en rute gradert 8+ i Spania.

Tidligere er det bare supersterke Therese Joahannesen og Hannah Midtbøe som har gått graden som tenåringer. Og det er bare et par andre norske jenter som har gått graden (Linn Karin Stendal og Eva Helgø). Både Therese og Hannah er jo også svært gode unge klatrere, selv om de nå er ute av juniorklassen.

Flere gutter presterer også bra. 16 år gamle Tarjei Hamre gikk også ruta Hells Angeles, og det er en svært god prestasjon.
Siste uke gikk 17 år gamle Martin Skaar Olslund fra Kongsberg ruten Maraton, grad 9, på Damtjern. Han har i tilegg gått flere ruter grad 9-, og har også en allsidig klatreinteresse med isklatring og naturlig sikrede ruter. Med andre ord et bredere spekter enn de rene sportsklatrerne. Han er ikke den yngste som har gått denne første nieren i norden, for Martin Mobråten gikk den som 16-åring for nesten ti år siden. Og fra Bergen har både Magnus MIdtbøe og Kristoffer Thorbjørnsen gått den som like gamle.

De yngste Men for første gang er det også enda yngre klatrere som markerer seg.
Tidligere i våres Jakob Heber Norum Slakteren fra Bagdad (grad 9-) mens han fremdeles var 13 år, og gikk i mai tre ruter til av samme grad i mai. Thilo Schröter gikk Osambosa (grad 9-)rett etter fylte 14 år, selv om både han og mange andre anser denne for veldig snill for graden.
14 år gamle Anders Farestveit gikk også denne ruta sist helg, og flashet en rute gradert 8/8+, slik klatreforbundets nye leder opplyser om i en kommentar til denne bloggposten.
Uansett er dette sværte flinke klatrere helt i starten av tenårene.

Prestasjonene til juniorgutta er solide og av en bra bredde, selv om de ikke er i den samme klasse som jentene eller i nærheten av det verdensklassenivået Magnus Midtbøe har markert seg på sent i tenårene. Til det er konkurransen for hard fra flere av verdens beste klatrere. Men det er svært gode prestasjoner i skandinavisk sammenheng, og selv i store klatrenasjoner som England er det knapt noen som matcher dette nivået. Det morsomme er at det er mange klatrere av begge kjønn som viser så stor interesse og styrke i klatringen, og som også bidrar på andre områder enn bare konkurranseklatring eller ren sportsklatring. Flere av disse klatrere er også ivrige og flinke ruteskruere, og viser en forståelse og interesse for klatringen som gir håp om at interessen vil fortsette.

8 kommentarer:

 1. Jeg er noe usikker på om det burde klassifiseres som "verdensklasse" det Tina Hafsaas har prestert. Det er 12-årige jenter som går like harde ruter, og om det ikke er mye fokus rundt jenter på Tinas alder klatremessig, så er det mer pga deres mangel på uteklatreinteresse, snarere enn styrke og mulighet.

  Ser man på Tinas resultater innendørs i de internasjonale ungdomskonkurransene er det jo ganske klart at det hun ikke holder helt "verdensklasse"?

  For all del, det er imponerende og jeg bejubler prestasjonene, men jeg syns ikke man skal miste kontakt med realitetene.

  De eneste norske klatrerne som kan kalles i verdensklasse er Therese Johansen og Magnus Midtbø, hvor Therese nok er den som stikker seg mest ut.

  SvarSlett
 2. Mulig jeg er uklar, så jeg har endret litt i forhold til den siste henvisningen på verdensklasse. Jeg sammenligner bare andre jenter på samme alder i forhold til sportsklatring, og da er det såvidt jeg vet om ikke så veldig mange andre som har gått 8a+. Selv om Tina ikke når helt til topps på konkurransene, så betyr ikke det at det er hauger av andre jenter som har klatret hardere. Det er det samme som at Therese definitivt er en av verdens sterkeste buldrere, selv om hun ikke har gjort det fullt så topp i de få internasjonale konkurransene hun har deltatt i. Det handler også litt om hva man prioritere å trene på. Men la oss ikke hekte oss for mye opp i det. Jeg syns det er morsomt med så mange flinke tenåringer, og ikke bare et og annet stjerneskudd som det var før.

  SvarSlett
 3. Anders Farestveit 14 år fra Sogndal gikk Osambosa 9- (4 forsøk) og Loco Motion 8/8+ Flash sist helg.
  Ole Karsten Birkeland

  SvarSlett
 4. Takk Ole Karsten. Jeg legger ham inn i oversikten. Ser ut som det skjer spennende ting i Sogn og Fjordane på flere områder.

  SvarSlett
 5. Jeg mener at Jacob Heber Norum har fødselsdag i januar (1996), og dermed var blitt 14 år da han gikk Slakteren. Fortsatt imponerende, da.

  SvarSlett
 6. Jeg kikket bare på datoen på 8a.nu, og leste den som mai. Men som du sier, neppe så avgjørende. Mer imponerende er to nye bestigninger av 8a+ på Vestlandet siden dette ble skrevet og en 9- flash i Stryn.

  SvarSlett
 7. Magnus gikk 8c i ceuce, da han var 15

  SvarSlett
 8. Måtte sjekke med loggen hans på 8a.nu, og der har han ført opp sin første 8b noe et par måneder før han fylte 16 og sin første 8c året etter. Litt nerdede å telle slik, men uansett imponerende osv.

  SvarSlett